Wi-Fi

Linux se gândește să renunțe la drivere-le Wi-Fi foarte vechi

În timp ce nucleul Linux tinde să păstreze drivere-le chiar și pentru hardware foarte vechi, odată ce nu mai există utilizatori cunoscuți care să actualizeze la noile versiuni ale nucleului sau drivere-le reprezintă o povară semnificativă pentru întreținere, în cele din urmă este timpul să se renunțe la ele.

A fost eliminat codul wireless pentru WiMAX, iar acum în ceea ce privește rețelele wireless care se aproprie de eliminare sunt drivere-le Wi-Fi vechi.

La începutul acestei săptămâni, Arnd Bergmann a trimis un mesaj RFC în care sugera ca o serie de drivere wireless vechi să fie transferate în zona de pregătire a nucleului Linux.

În timp ce mă uitam la vechile drivere care utilizează callback-ul învechit .ndo_do_ioctl(), am găsit o serie de drivere de rețea care sunt în special învechite, în principal pentru rețelele wireless 802.11b (11Mbit/s) sau chiar mai vechi, care utilizează interfețe de bus de tip ISA/PCMCIA care nu sunt de tip busmaster și care utilizează ioctl-urile de extensie wireless tradiționale, mai degrabă decât interfețele netlink care trebuiau să le înlocuiască în 2007. Toate aceste drivere sunt învechite sau orfane.

a explicat Arnd Bergmann

Printre drivere-le sugerate pentru acest transfer se numără drivere-le pentru dispozitive PCMCIA și mini-PCI din epoca 802.11b, Planet WL3501 pentru hardware pre-802.11b 2 Mbit/s, iar unul dintre drivere-le mai noi este driver-ul Wireless RNDISS USB utilizat pentru unele echipamente 802.11b/802.11g din 2004 până în 2006, dar care nu este întreținut și este deja marcat ca fiind vechi.

Plus posibilitatea existenței altor câteva drivere Wi-Fi depășite, dar care ar putea avea încă utilizatori, cum ar fi Intel IPW2x00 pentru diverse echipamente 802.11a/b/g din laptopurile Centrino, driver-ul Ethernet Sony PlayStation 3, Marvell Libertas și unele dispozitive Broadcom B43xx.

În timp ce planul inițial era de a-i muta aceste drivere în zona de staționare, Greg Kroah-Hartman a spus că aceștia ar trebui să fie îndepărtați de pe linia dreapta a nucleului.

Zona de pregătire a nucleului Linux este destinată codului care este curățat pentru a fi în cele din urmă integrat, nu ca un loc în care să fie retrogradat pentru a fi eventual eliminat din nucleu.

Astfel, a sugerat ca drivere-le să fie eliminate unul câte unul din nucleul principal, iar corecțiile respective să poată fi ușor de inversate în viitor, dacă se dovedește că există utilizatori activi ai vechiului hardware fără fir care, de asemenea, continuă să facă actualizări active la noile versiuni de nucleu.

Pe scurt, așteptați-vă ca unele dintre drivere-le wireless vechi din era 802.11b și cele mai vechi de tip PCMCIA să fie probabil eliminate în curând, având în vedere că nu sunt întreținute, folosesc interfețe vechi, nu au utilizatori aparenți și au o sarcină de întreținere pentru dezvoltarea continua a nucleului Linux.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *