Ubuntu ZFS

Viitorul ZFS pe Ubuntu nu arată bine

În 2019, Canonical a fost optimist în ceea ce privește suportul lor pentru sistemul de fișiere controversat, făcând valuri cu lansarea Ubuntu 19.10, care a prezentat o opțiune experimentală de a instala Ubuntu pe un volum ZFS.

Ubuntu a fost prima distribuție Linux majoră care a adoptat ZFS, în ciuda încurcăturii de probleme legate de licențierea acestuia.

Anul trecut, dezvoltatorii Ubuntu au făcut presiuni pentru a elimina Zsys din programul de instalare Ubiquity al Ubuntu. Într-un raport, aceștia au menționat că „schimbările de prioritate” din cadrul echipei au însemnat că Zsys nu mai este ceva ce doresc să „facă reclamă utilizării”.

Zsys urma să fie retrogradat din viitorul LTS, dar, din motive nedezvăluite, acest lucru nu s-a întâmplat.

ZFS nu mai are viitor cu Ubuntu

În momentul scrierii acestui articol, Zsys rămâne disponibil în arhivele Ubuntu, dar dezvoltarea lui nu pare a fi sănătoasă.

Contribuțiile Canonical se prăbușesc efectiv de pe o stâncă în jurul lunii aprilie 2021, pe baza comentariilor de pe GitHub, cu doar o modificare trivială făcută în aprilie anul trecut.

Construcțiile zilnice pentru viitoarea versiuni Ubuntu 23.04 vin cu un instalator nou, care a fost construit folosind Flutter pentru a răspunde exact nevoilor Canonical. Dar ghiciți ce nu include acest nou modul de instalare? O opțiune pentru a instala Ubuntu pe sistemul de fișiere ZFS.

Fără nici un semn public clar al vreunui efort de a avansa sau îmbunătăți experiența Ubuntu ZFS, membrii Ubuntu se întreabă pe bună dreptate: care este statutul suportului Ubuntu ZFS în acest moment?

Lucrurile nu arată bine. Zsys este la naftalină și nu există nici o modalitate de a instala cea mai recentă versiune de Ubuntu pe ZFS.

Ca atare, se pare că infatuarea trecătoare a lui Ubuntu cu acest sistem de fișiere infamat s-a terminat, efortul a expirat. Acesta se va alătura la Ubuntu TV, Ubuntu Phone, Unity 8 și altor cadavre din cimitirul de dezamăgiri al Canonical.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

4 thoughts on “Viitorul ZFS pe Ubuntu nu arată bine

  1. Eu am folosit acest format cu Ubuntu de recent, dupa 6 ore a trebuit sa reinstalez totul pentru ca pc-ul s-a blocat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *