ChatGPT

Ce este ChatGPT? Tot ce trebui să știți

Mediile sociale sunt pline de exemple ale capcităților ChatGPT. În timp ce unii sunt uimiți de această tehnologie, alții sunt îngroziți de faptul că AI transformă oamenii în sclavi, iar alții sunt îngrijorați de faptul că își vor pierde locurile de muncă din cauza AI.

Desigur, acesta nu este primul chatbot de genul, dar este cu siguranță cel mai sofisticat. Fiind o soluție gratuită, acesta este deja folosit de milioane de utilizatori de internet pentru a învăța lucruri noi, pentru a-și simplifica munca sau pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

A devenit atât de popular încât, din când în când, se deconectează din cauza cererii mari. Așadar, haideți să aruncăm o privire mai atentă la acest chatboot de ultimă generație, la compania și tehnologia din spatele lui și la capacitățile sale uluitoare.

Ce este ChatGPT?

Înainte de a descrie ce este, ar fi o idee bună să ne spună ce este el înuși. Conform lui ChatGPT:

ChatGPT este un model lingvistic de mari dimensiuni care a fost antrenat pe un set de date conversațional. Acesta este capabil să genereze text asemănător cu cel uman ca răspuns la solicitările care îi sunt adresate.

ChatGPT poate fi utilizat pentru o varietate de sarcini, cum ar fi traducerea limbilor, generarea de conversații și răspunsul la întrebări.

Cu alte cuvinte, este un chatbot sau un tip de inteligență artificială care permite utilizatorilor să comunice cu un asistent virtual folosind un limbaj natural.

Acesta utilizează o interfață simplă pentru utilizator, similară cu alte aplicații de chat. A fost lansat în noiembrie 2022 și a atras interesul mai multor giganți din domeniul tehnologiei în câteva săptămâni.

În termeni simpli, oferă un angajament asemănător cu cel uman, răspunzând la întrebări sau generând textele solicitate. Răspunsurile sale precise și capacitățile tehnice l-au făcut incredibil de popular.

Cine a creat ChatGPT?

Creatorul ChatGPT este o companie numită OpenAI. Aceasta a fost fondată în San Francisco în 2015 de Sam Altman, Elon Musk și alții.

După ce Elon Musk a demisionat din consiliul de administrație al companiei la începutul anului 2018, el a rămas un donator. În 2019, compania a primit o investiție de 1 miliard de dolari din partea Microsoft.

În vara anului 2020, compania a introdus GPT-3, un model lingvistic care este utilizat de ChatGPT. OpenAI și Microsoft au dezvoltat împreună platforma Azure AI. OpenAI este, de asemenea, cunoscută pentru sistemul său de recunoaștere a vorbirii, Whisper și pentru popularul generator AI de text-imagine și artă, DallE 2.

Care este tehnologia din spatele ChatGPT?

ChatGPT este un model lingvistic de mari dimensiuni, care este antrenat cu cantități uriașe de date pentru a crea răspunsuri sau articole asemănătoare cu cele umane.

Pentru a face acest lucru, ChatGPT utilizează tehnologia OpenAI GPT-3, care este un model lingvistic autoregresiv care utilizează învățarea profundă. Este un model de inteligență artificială NLP (Natural Language Processing) care utilizează metoda de performare generativă.

Pentru a putea opține rezultate optime, utilizează, de asemenea, învățarea prin întărire cu feedback uman.

În timpul antrenamentului, GPT-3 a fost antrenat pe 570 de gigaocteți de text adunat din cărți, texte de pe internet, Wikipedia și articole din diverse surse online și are 175 de miliarde de parametri, potrivit Universității Stanford.

Acesta este de peste 100 de ori mai mare decât predecesorul său, GPT-2, care avea doar 1,5 miliarde de parametri. Cu o cantitate mai mare de date, GPT-3 a devenit mult mai capabil.

Un model lingvistic mare poate, de asemenea, să prezică următorul cuvânt dintr-o propoziție pentru a o face să sune mai natural sau mai uman.

Cu ajutorul LLM, poate crea paragrafe lungi care au un sens complet. Odată ce a fost sprijinit de învățarea prin întărire cu instruire cu feedback uman, a devenit mult mai bun.

Care sunt capacitățile ChatGPT?

Capacitățile sale depind de creativitatea utilizatorului. ChatGPT este capabil să ofere un răspuns la orice întrebare în limitele sale, indiferent dacă este corect sau greșit.

Poate traduce o propoziție într-o altă limbă, poate căuta greșeli în codul pe care l-ați scris sau chiar poate scrie pentru dumneavoastră o întreagă postare pe blog sau un sinopsis de film.

Dar, mai întâi, să ascultăm răspunsul lui ChatGPT la această întrebare:

Sunt un model lingvistic antrenat de OpenAI. Pot să înțeleg și să răspund la intrări în limbaj natural și pot genera text asemănător cu cel uman.

Pot să răspund la întrebări, să scriu eseuri, să rezum un text și multe altele. Am fost antrenat pe o gamă largă de texte de pe internet, așa că am cunoștințe despre o mare variaetate de subiecte.

Cu toate acestea, cunoștințele mele se bazează pe informațiile de care am dispus la momentul formării mele, iar răspunsurile mele nu sunt întotdeauna actualizate sau exacte.

Dacă aveți întrebări sau sarcini specifice, anunțați-mă și voi face tot posibilul să vă ajut.

Practic, orice întrebare va primi răspuns, dar calitatea răspunsului poate depinde.

De exemplu, puteți genera răspunsuri pentru a crea un instrument automatizat de deservire a clienților, pentru a furniza un text complet și a solicita un rezumat mai scurt, pentru a crea conținut de marketing, pentru a vă rescrie e-mail-urile într-un mod mai formal, pentru a găsi idei de conținut pentru anumite subiecte, pentru a solicita o explicație a unui anumit subiect într-un mod simplu, pentru a vă planifica mesele pentru restul săptămânii în funcție de limitele calorice și de alergii și pentru a obține o listă de cumpărături pentru acel plan de masă.

Pe scurt, ChatGPT poate oferi câte ceva pentru toată lumea, dar s-ar putea ca răspunsurile să nu vă satisfacă întotdeauna. Cel mai bun mod de a înțelege capacitățile sale este să îl încercați și să vedeți dacă vă poate satisface așteptările.

ChatGPT oferă întotdeauna răspunsuri corecte?

Din păcate, nu oferă întotdeauna răspunsuri corecte. ChatGPT utilizează informațiile pe care le-a învățat din datele de antrenament.

Astfel, datele respective pot fi incorecte. Internetul este plin de exemple de răspunsuri greșite oferite de ChatGPT.

Un exemplu simplu este următorul: dacă întrebați: „Ce mamifer depune cele mai mari ouă?”, acesta răspunde: „Mamiferul care depune cele mai mari ouă este elefantul”, ceea ce este evident greșit.

În timp ce utilizați ChatGPT, trebuie să vă amintiți că nu este un motor de căutare. Folosește doar datele care aparțin anului 2021 și mai devreme.

Astfel, putem spune că este complet inconștient de ceea ce s-a întâmplat după 2021. Dacă sunteți în căutarea unui răspuns specific, motoarele de căutare sunt în continuare cele mai bune opțiuni.

Este etic să folosești ChatGPT?

Acest lucru depinde în totalitate de modul în care se utilizează chatbot-ul.

Recent, cercetătorii în domeniul securității cibernetice au demonstrat că, cu ajutorul ChatGPT, aproape oricine poate crea un atac de phishing.

Dacă îl folosiți pentru a sparge un cont sau un site, este, desigur, lipsă de etică. Sau dacă un student folosește chatbot-ul pentru a finaliza o temă, care ar trebui să fie autentică, și o predă, este și asta o lipsă de etică.

În prezent, marile companii de tehnologie lucrează la un algoritm care poate detecta orice text creat cu un instrument de inteligență artificială, ceea ce nu este o sarcină ușoară.

Dar, dacă folosiți ChatGPT ca ajutor pentru munca dumneavoastră, pentru a scrie coduri sau pentru a verifica dacă există greșeli de scriere, nu este lipsă de etică.

OpenAi a implementat, de asemenea, diverse limitări pentru a împiedica utilizatorii să folosească instrumentul în scopuri rău intenționate. Dar, datorită naturii sale complicate, aceste limitări pot fi depășite prin schimbarea direcțiilor.

Una dintre cele mai evidente limitări include împiedicarea bot-ului de a oferi răspunsuri toxice sau dăunătoare. Chatbot-ul evită să răspundă la astfel de întrebări.

Este ChatGPT gratuit?

ChatGPT a fost gratuit mult timp și încă este gratuit, dar începând cu data 01 februarie 2023 OpenAI a lansat ChatGPT Plus care poate fi folosit doar cu plata unui abonament lunar în valoare de 20 de dolari.

Cum pot folosi ChatGPT?

Pentru a experimenta ChatGPT, puteți merge cu ușurință la chat.openai.com, vă puteți crea un cont și puteți începe să conversați cu robotul.

Odată ce contul este creat, ChatGPT vă va oferi și câteva exemple cu care puteți începe. În afară de asta, puteți să vă simțiți liber să întrebați orice doriți.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns