Our personal data are precious

5 instrumente pentru a prelua controlul datelor personale

Mai demult, nu exista cloud. Totul se afla pe telefon. Poate că aveai un card microSD pe care făceai copii de rezervă pentru toate.

În cele din urmă, cardul SD nu mai funcționa și pierdeai totul, cu excepția cazului în care salvai totul pe un CD sau DVD sau salvai totul pe un calculator. Găzduirea proprie era dificilă în acele zile și era costisitoare. Programele nu erau la fel de accesibile ca acum.

Astăzi, este normal ca telefoanele să nu aibă slot pentru carduri SD. Vestea bună este că programele sunt suficient de bune pentru a putea face o copie de rezervă a tot ceea ce dețineți pe un singur Raspberry Pi, un laptop de rezervă sau un mini calculator.

Puteți deține propriile date și propriul pachet de date prin găzduire proprie. Containerele și programele de cloud personal fac acest lucru posibil.

În acest articol, vă prezint câteva dintre modalitățile de a face acest lucru posibil.

Containere

Un container este un program care conține tot ceea ce este necesar pentru ca o aplicație să funcționeze. Fiecare container acționează ca un calculator propriu și nu afectează alte containere sau programe de pe serverul gazdă.

Cu ajutorul acestei tehnologii, puteți să vă actualizați programele fără să vă distrugeți sistemul. De asemenea, vă permite să controlați locul în care sunt stocate datele, ceea ce face ca salvarea datelor dvs. să fie mai ușoară.

Syncthing

Una dintre cele mai simple modalități de a face copii de siguranță pentru datele dvs. este prin utilizarea aplicației Syncthing. Acest program open source sincronizează informațiile între diferite dispozitive.

Selectați directorul pe care îl doriți să existe pe două (sau mai multe) dispozitive, iar apoi datele respective și orice modificări ale acestora sunt actualizate în mod fiabil pe fiecare dispozitiv.

Aceasta nu este doar o modalitate convenabilă de a partaja date, ci și o modalitate de a face copii de rezervă. În cazul în care un hard disk se defectează, aveți o copie a datelor dvs. importante pe un alt dispozitiv.

După ce restaurați calculatorul stricat, vă puteți sincroniza tot ce ați pierdut.

Syncthing este util pentru stocarea datelor pe mai multe dispozitive aflate în locații diferite, inclusiv pe mașini din afara casei dvs. (de exemplu, la un prieten sau un membru al familiei). Este, de asemenea, un instrument excelent de a face o copie de rezervă în exteriorul locației.

Nextcloud

Nextcloud este o alternativă open source la Google Drive sau Dropbox. Este multi-utilizator, astfel încât, o dată ce ați instalat Nextcloud, puteți configura conturi de acces individuale pentru fiecare utilizator.

Există o varietate de aplicații Nextcloud pentru telefoane și calculatoare. Puteți să vă sincronizați automat fotografiile și apoi să le vizualizați din aplicație sau navigator. Puteți marca fișierele ca fiind publice pentru a le partaja cu ceilalți utilizatori de internet.

La fel ca Syncthing, un client poate sincroniza fișierele între server și calculator. Nextcloud are, de asemenea, componente care vă permit să gestionați contactele și calendarele și, bineînțeles, le puteți sincroniza cu alte dispozitive.

De fapt, puteți instala multe tipuri de aplicații în Nextcloud, inclusiv programe pentru a păstra notițe, pentru a gestiona e-mail-urile, pentru a discuta cu alte persoane și multe altele. Mediul Nextcloud include un „magazin de programe” cu aplicații open source.

Jellyfin

Dacă sunteți interesat să vă administrați propriul server media, atunci aveți noroc.

Jellyfin preia conținutul dvs. media, cum ar fi filme, emisiuni TV și muzică, și le pune la dispoziția oricărui dispozitiv căruia îi permiteți accesul. Puteți utiliza Jellyfin pentru a căuta metadate pe internet, obținând în mod automat coperțile și informațiile necesare despre conținutul media.

Jellyfin funcționează și fără internet. Atunci când internetul se întrerupe și nu vă puteți conecta la serviciu de streaming preferat, puteți folosi rețeaua locală pentru a vă conecta la serverul Jellyfin și a viziona sau asculta conținutul media.

Server-ul de acasă

Acestea sunt doar câteva servicii pe care le puteți instala pe orice calculator sau laptop cu Linux. Aveți nevoie de un server care să fie mereu activ pentru a vă asigura că serviciile sunt accesibile în permanență.

Totuși, acest lucru nu necesită o investiție majoră. Puteți folosi mai multe tipuri de calculatoare ca servere. Cel mai simplu și cel mai ieftin este un Raspberry Pi (la scrierea acestui articol un Raspberry Pi nu era un produs ieftin), care beneficiază de un suport excelent, cu o comunitate utilă și entuziastă.

Configurarea unui Raspberry Pi se face foarte ușor datorită lui Raspberry Pi Imager. Acesta are nevoie doar de aproximativ 5 W de putere, astfel încât nu este nevoie de multă energie pentru a-l menține în funcțiune.

Există multe dispozitive similare cu un consum redus de energie (și mai ieftine decât un Raspberry Pi la scrierea acestui articol), inclusiv Odroid, Orange Pi sau Rockpi.

De asemenea, puteți instala Linux pe orice calculator sau laptop și îl puteți rula ca server. Este o modalitate excelentă de a refolosi calculatoare vechi.

În cele din urmă, puteți utiliza un server privat virtual (VPS). Un VPS este o „felie” de spațiu pe un server situat într-un centru de date mare. Plătiți chirie pentru spațiul server-ului și îl întrețineți după cum doriți.

Datele personale

Atunci când puneți datele în cloud, acestea pot fi utilizate fără controlul sau consimțământul dumneavoastră. Ele pot fi folosite chiar și fără știrea dumneavoastră. Nu cred că această problemă se va îmbunătăți.

Nu mai avem nevoie de companii private care să se ocupe de datele noastre. Adesea, puteți înlocui serviciile companiilor pentru a reduce cantitatea de date pe care le oferiți.

După părerea mea, ar trebui să fim cu toții proprietarii datelor noastre și trebuie să o facem corect. Putem găzdui servicii pentru uz personal și pentru familie și prieteni.

Cred că merită să luptăm pentru asta și nu există un moment mai bun decât acum.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns