Fedora Zlib-NG

Fedora ar putea trece la Zlib-NG pentru o performanță mai bună

Fedora Linux analizează posibilitatea de a trece de la Zlib la Zlib-NG pentru această bibliotecă de compresie utilizată foarte mult. Această solicitare de modificare provizorie este depusă în parte de inginerii de programe de la Intel care doresc să îmbunătățească performanța Zlib pe procesoarele moderne.

Zlib-NG continuă să fie dezvoltat ca o bifurcație modernă a Zlib și adoptă mai rapid noile caracteristici CPU ISA și alte optimizări. Cu Zlib-NG există optimizări AVX2/AVX-512 pentru diverse funcții, printre alte caracteristici mai noi ale setului de instrucțiuni x86_64.

În plus, există, de asemenea, optimizări pentru ARM Neon, unele optimizări pentru IBM Z și alte caracteristici moderne CPU ISA pentru alte arhitecturi de procesoare. În plus, Zlib-NG conține unele optimizări suplimentare din partea unor companii precum Intel și Cloudflare.

Pentru a utiliza mai bine capacitățile procesoarelor moderne, se lucrează la o cerere de modificare care va viza Fedora 40 pentru a înlocui Zlib cu codul Zlib-NG. Acest lucru ar trebui să fie în mare parte o înlocuire imediată, cu excepția oricăror teste/programe care așteaptă un rezultat 1:1, spre deosebire de simpla verificare că este un rezultat valid comprimat cu Zlib.

Ali Erdinc Koroglu din echipa Linux OS System Engineering de la Intel a publicat proiectul de propunere de modificare a Fedora pe lista de discuții pentru a fi analizat. Există, de asemenea, un depozit Copr configurat pentru cei care doresc să experimenteze cu implementarea în Fedora a Zlib-NG.

Proiectul de modificare a Fedora pentru Zlib-NG poate fi găsit pe Fedora Wiki. Propunerea mai trebuie să fie supusă discuțiilor comunității Fedora și votului Fedora Engineering and Steering Committee (FESCo) înainte de a fi probabil acceptată pentru Fedora 40, înainte de debutul acesteia în primăvara anului viitor.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *