Fedora 39

Caracteristici și actualizări noi pentru Fedora 39

Fedora 39, cea mai recentă versiune a viitorului Fedora Linux, este aproape gata pentru lansarea versiunii Beta. Cu o mulțime de actualizări și caracteristici noi, această versiune va face cu siguranța ca experiența voastră cu Linux să fie și mai bună.

În acest articol, voi acoperi toate caracteristicile importante ale Fedora 39, astfel încât să puteți profita la maximum de ea.

Fedora 39

Fedora 39: Cele mai noi caracteristici

Nucleul Linux 6.5

Fedora 39 este livrat cu nucleul Linux 6.5, care aduce numeroase îmbunătățiri de performanță, îmbunătățiri de securitate și suport hardware.

Acest lucru înseamnă o mai bună compatibilitate cu cele mai recente echipamente hardware și o experiență de utilizare mai ușoară și mai sigură. principalele puncte cheie ale nucleului 6.5 includ suportul inițial pentru Wi-Fi 7 și multe altele pe care le puteți citi în anunțul oficial de aici.

Noul program de instalare bazat pe web

Începând cu această versiune, Fedora introduce noul program de instalare bazat pe web, înlocuind vechiul program de instalare Anaconda, folosit timp de un deceniu.

Atunci când porniți programul de instalare a Fedora 39 Workstation, veți obține umrătoarea aplicației GTK, care vă cere detalii despre limbă și tastatură, urmând apoi opțiunile „Install…” și „Try”. Acesta nu este programul de instalare bazat pe web.

Fedora new installer first screen

Atunci când apăsați butonul de instalare, programul lansează următorul asistent bazat pe web pentru a continua cu mai multe opțiuni de instalare.

Un lucru care trebuie subliniat aici este faptul că modul de partiționare a spațiului de stocare folosește în continuare Blivet-gui și va fi lansa separat atunci când faceți clic pe „modify storage” (modificați spațiul de stocare).

Așadar, în general, este un pas bun, având în vedere ca are o interfață simplă și este mai ușor de utilizat – în comparație cu programul de instalare anterior.

GNOME 45: Un aspect proaspăt

În cazul ediției Fedora 39 Workstation, GNOME 45 este în centrul atenției. Această actualizare introduce o reîmprospătare elegantă a mediului de lucru, cu noi stiluri Adwaita, cu bare de antet divizate și dialoguri îmbunătățite pentru setările de sistem.

Dar asta nu este tot, GNOME 45 aduce câteva noutăți interesante:

 • Căutare mai rapidă a fișierelor: Găsirea fișierelor nu a fost niciodată mai rapidă, datorită unei funcții de căutare globală care vă permite să „căutați peste tot”. Este un impuls de productivitate pe care îl veți aprecia în sarcinile de zi cu zi.
 • Îmbunătățirea capacității de utilizare: Fedora Workstation dispune acum de noi pictograme de spațiu de lucru pentru o experiență mai prietenoasă. Vă va fi mai ușor ca niciodată să vă organizați spațiul de lucru și să vă accesați aplicațiile.
 • Loupe înlocuiește Eyes of GNOME: Noua aplicație Loupe preia locul vizualizatorului de imagini Eyes of GNOME. Deși este încă în lucru, această schimbare deschide posibilități interesante pentru vizualizarea imaginilor pe Fedora.
 • Controlul luminii de fundal a tastaturii: GNOME 45 introduce un control dedicat în setările rapide, permițându-vă să reglați intensitatea luminii de fundal a tastaturii cu ajutorul unui cursor practic.

Și asta nu este tot, un set imens de modificări vor fi incluse în această versiune. Puteți afla mai multe despre GNOME 45 aici.

Actualizări automate în Fedora Kinoite

Pentru utilizatorii de Fedora Kinoite, există o îmbunătățire semnificativă sub forma actualizărilor automate activate în mod implicit. Plasma Discover suportă acum actualizări automate prin actualizările etapizate în rpm-ostree.

Acest lucru înseamnă că veți primi fără efort corecturi de defecte și actualizări pe măsură ce sunt lansate în acest Fedora-spin imuabil cu KDE Plasma, asigurându-vă că sistemul vostru rămâne sigur și actualizat.

Fedora Onyx: un nou spin imuabil cu Budgie

O altă ediție interesantă este apariția „Fedora Onyx”, o variantă oficială a Fedora imuabilă, cu mediul de lucru Budgie. Aceasta vine în completarea lui Fedora Budgie Spin existent și extinde gama de opțiuni imuabile disponibile pentru utilizatorii Fedora.

Introdus în urmă cu câteva luni, Fedora Onyx este conceput pentru utilizatorii care apreciază platforma Fedora și mediul de lucru Budgie, dar care au nevoie de un plus de imuabilitate și de capacitățile atomice pe care le oferă rpm-ostree.

Fără tematică Qt personalizată

Fedora Workstation își ia adio de la tematica Qt personalizată. În schimb îmbrățișează ceea ce Qt upstream are de oferit. Această schimbare eficientizează experiența aplicațiilor Qt, oferind o mai bună compatibilitate și reducând potențialele probleme.

În prezent, Fedora Workstation folosește pachetele QGnomePlatform și Adwaita-qt pentru a face ca aplicațiile Qt să arate ca aplicațiile GNOME. Așadar, aplicațiile Qt pot avea un aspect ușor diferit, dar vor fi stabile și probabil fără defecte.

Fedora în Azure Cloud

Fedora 39 oferă acum o imagine oficială de Fedora Cloud pe Azure, deschizând o lume de posibilități pentru utilizatorii de Fedora în cloud. Este o mișcare strategică care promite să extindă baza de utilizatori Fedora și să ofere mai multe opțiuni pentru implementările în cloud.

Eliminarea modularității

Într-o schimbare semnificativă, Fedora nu va mai construi module pentru Fedora Linux 39 și următoarele versiuni. Această schimbare va duce la retragerea pachetelor „fedora-repos-modular” și „fedora-repos-rawhide-modular”, marcând sfârșitul depozitelor modulare.

Această tranziție raționalizează ecosistemul Fedora și deschide calea pentru un proces de împachetare mai simplu.

Prompt de Bash colorat

În cele din urmă, Fedora 39 introduce o schimbare mică, dar de impact: un prompt de shell colorat. Spuneți adio propturilor monocrome și salutați o experiență mai atractivă din punct de vedere vizual și mai prietenoasă pentru utilizator.

Actualizări ale pachetelor de bază

Fedora 39 conține actualizări esențiale ale pachetelor de bază, inclusiv:

 • Firefox 117
 • Python 3.12
 • LibreOffice 7.6
 • RPM 4.19
 • Perl 5.38
 • GCC 13.2
 • Binutils 2.40
 • GLIBC 2.38
 • GDB 13.2
 • Golang 1.21

Actualizări ale spin-urilor

Fedora Linux dispune de aproape toate mediile de lucru și managerii de ferestre majore ca „Spins”. Această versiune aduce KDE Plasma 5.27 în versiunea KDE Spin, în timp ce Xfce 4.18 cu cele mai recente corecții și îmbunătățiri, se regăsește în ediția Xfce.

De asemenea, puteți obține cea mai recentă versiune a mediului de lucru MATE, a mediului de lucru Budgie, a spin-urilor LXQt, i3 și Sway.

Descărcare

În momentul publicării, edițiile pentru toate versiunile de Workstation sunt disponibile pentru descărcare de la legăturile de mai jos. Nu uitați că acestea sunt instabile și există câteva defecte. Așadar folosiți-le cu prudență.

De final

Cu aceste actualizări, Fedora continuă să adopte cele mai recente tehnologii și instrumente, asigurându-vă că aveți acces la programe de ultimă generație pentru sarcinile voastre zilnice.

În concuzie, Fedora 39 este o versiune bună, care aduce numeroase îmbunătățiri și optimizări ecosistemului de distribuție.

Mai multe detalii puteți afla de aici.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *