Arch Linux

Ce este Arch Linux?

Arch Linux este o distribuție Linux independentă care aderă la principiile simplității, modernității, pragmatismului, centralității utilizatorului și versatilității. Este o distribuție minimalistă, ușoară și cu actualizare continuă, care vizează utilizatorii GNU/Linux competenții de ideea de a încerca să fie atractiv pentru cât mai mulți utilizatorii. Arch promovează atitudinea do-it-yourself (DIY) în rândul utilizatorilor săi și, astfel, vă oferă libertatea de a vă ajusta sistemul în funcție de nevoile voastre.

Avantajele Arch Linux:

Actualizare continuă

Arch Linux urmează un model de lansare continuă, acest lucru înseamnă că obțineți toate noile funcții și actualizări de îndată ce acestea sunt lansate. Nu este nevoie de versiuni atunci când actualizarea programelor și a sistemului se rezumă la o comandă menționată mai jos.

pacman -Syu
Arch User Repository (AUR)

O caracteristică unică care face ca Arch să iasă în evidență printre alte distribuții este Arch User Repository (AUR). Este un depozit condus de comunitate pentru utilizatorii Arch. Conține descrieri de pachete (PKGBUILD) care vă permit să compilați un pachet din sursă cu makepkg și apoi să îl instalați prin pacman. AUR a fost creat pentru a organiza și partaja noi pachete din comunitate și pentru a ajuta la accelerarea includerii pachetelor populare în depozitul comunității. AUR extinde ofertele programelor ale depozitului oficial al Arch mult mai departe și dincolo.

Arch Wiki

Arch Linux este una dintre distribuțiile Linux, dacă nu cea mai bine documentată distribuție Linux. Arch Wiki este chestia de legendă printre entuziaștii Linux. Este extrem de bine documentat. Ofertele sale se extind dincolo de Arch Linux uneori. Dacă întâmpinați probleme cu sistemul vostru, probabil că Arch Wiki are deja soluția.

Este o punte:

Managerul de pachete (pacman) al Arch este destul de unic în sine. Este suficient de flexibil pentru a suporta instalarea pachetelor binare din depozitul Arch, precum și a binarelor compilate din sursă prin makepkg. Acest lucru face ca Arch o punte între distribuțiile care permit instalarea pacheteleor binare prin intermedul sistemelor lor de gestionare a pachetelor și distributțiile care promovează o metodă ușoară pentru utilizatori să compileze binare din sursă cu configurații variabile.

Acumularea de informații despre Linux

Nu veți ști câtă satisfacție o să obțineți când faceți o instalare curată a unui sistem Arch decât dacă experimentați singur. Procesul de instalare este destul de complex, deoarece majoritatea lucrurilor pe care le veți face nu vor fi asistate de grafică (GUI) și veți folosi comenzi în terminal (CLI). Deși acest tip de complexitate ar putea suna înfricoșător pentru utilizatori noi, are totuși propriile sale avantaje. Instalarea vă învață multe despre cum funcționează de fapt Linux, pe care nu vă veți deranja să le învățați, deoarece modulele de instalare moderne se ocupă de asta pentru voi. Sunteți introdus în concepete precum manageri de afișare, chroot, configurarea rețelelor și multe altele în timpul instalării în sine.

Notă: Arch Linux are încă progrme de instalare GUI pentru noi utilizatorii Linux care nu sunt pregătiți să o facă pe calea grea, dar unde este distracția?

Alte distribuții Linux populare bazate pe Arch:
  • Manjaro Linux
  • ArcoLinux
  • EndeavorOS
  • RebornOS
  • Parabola GNU/Linux-Libre
  • BlackArch
  • Artix Linux
  • Garuda Linux
  • Archlabs Linux

Dezavantajele Arch Linux:

Este o distribuție avansată:

Deși, s-ar putea să găsiți că Arch este un candidat foarte probabil pentru următorul vostru hop de distribuție, permiteți-mi să vă reamintesc că nu este deloc o distribuție prietenoasă pentru începători. Nu este recomandat ca un începător în Linux să încerce Arch. Având în vedere cantitatea de personalizare oferită de Arch, este foarte probabibl ca un nou utilizator să-și strice sistemul, încercând să-l configureze într-un mod total greșit. Dacă chiar vrei să încerci Arch și nu ești încrezător în abilitățile tale Linux, este o idee bună să încerci instalarea într-o mașină virtuală și apoi să faci saltul pe un sistem real odată ce ești suficient de încrezător.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *