Fedora

Fedora 40 renunță la KDE Plasma X11

Fedora a fost în mod constant în prima linie a inovației și a progresului. Fedora 40 va aduce o schimbare esențială care va avea un impact asupra modului în care utilizatorii interacționează cu mediul de lucru KDE Plasma.

KDE Plasma 6: O nouă etapă

Viitoarea versiune Fedora 40 este pregătită pentru a se alinia cu sosirea lui KDE Plasma 6. Această actualizare majoră din partea comunității KDE promite îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește experiența de utilizare a mediului pentru utilizatorii de calculatoare și de dispozitive mobile.

În timp ce unele dintre schimbări sunt ușor vizibile, cum ar fi îmbunătățirile aduse interfeței cu utilizatorul, adevărata magie se întâmplă sub capotă.

KDE Plasma 6 adoptă tehnologia Qt 6, aducând o serie de actualizări pentru QML și Qt Quick. În plus, își extinde suportul pentru Vulkan, alături de suportul existent pentru OpenGL și OpenGL ES introdus în Qt 5.

Această revizuire sub capotă promite o experiență mai ușoară și mai puternică pentru utilizatorii Fedora.

Fedora & Wayland

Fedora KDE a folosit în totalitate Wayland în mod implicit începând cu Fedora Linux 38, iar această tranziție a ajuns acum la concluzia sa logică odată cu eliminarea sesiuni X11 în Fedora 40.

Există trei motive convingătoare pentru a renunța la X11:

  • Deprecierea X.Org: Serverul X.Org a fost scos din uz începând cu RHEL 9.0, semnalând iminentă sa învechire în viitoarele versiuni Red Hat Enterprise Linux (RHEL).
  • Funcția de revenire a graficii pentru Wayland: Fedora 36 a introdus SimpleDRM, care a făcut ca modurile de revenire grafică să fie compatibile cu Wayland, eliminând necesitatea lui X11.
  • Suport pentru drivere Nvidia: Driverele Nvidia recente (v945 – v515) și-au mutat suportul la GBM pentru Wayland în loc de EGLStreams, asigurând compatibilitatea completă cu Wayland.

Prin renunțarea la sesiunea X11, Fedora poate reduce sarcinile de asistență și se poate concentra pe îmbunătățirea calității și caracteristicilor platformei KDE Plasma.

Ce se va întâmpla cu aplicațiile X11?

Eliminarea sesiunii X11 nu înseamnă sfârșitul aplicațiilor X11 în KDE Plasma. Fedora 40 va continua să susțină Xwayland, perimițându-vă să rulați aplicații X11 fără probleme în mediul Wayland din Plasma.

Fără suport pentru Plasma 5

Odată cu sosirea lui KDE Plasma 6 și cu natura intensivă în resurse a menținerii mai multor versiuni de KDE Plasma, Fedora KDE Special Interest Group (SIG) a luat decizia dificilă de a nu mai oferi suport pentru Plasma 5 în Fedora 40 și ulterior.

Acest lucru asigură o experiență simplificată și de înaltă calitate pentru utilizatori, reducând în același timp complexitatea pentru SIG.

Trecerea lui Fedora 40 la KDE Plasma 6 nu va fi preluată în versiunile mai vechi ale Fedora. În timp ce unele componente precum KDE Frameworks și KDE Gear pot primi actualizări, programele Plasma Desktop și Plasma Mobile vor rămâne exclusiv pentru Fedora 40 și versiunile mai noi.

De final

Este demn de remarcat faptul că Fedora se îndreaptă spre un mediu axat pe Wayland, lăsând în urmă sesiunea X11 din KDE Plasma X11.

Această schimbare este în concordanța cu dorința de avansare și modernizare a comunității. În 2024, Fedora promite o experiență informatică mai puternică și mai eficientă pentru utilizatorii Linux.

Aceasta este încă o propunere și va fi supusă comentariilor și opiniilor comunității, iar în cele din urmă va fi aprobată de „Fedora Engineering Steering Committee”.

Mai multe detalii puteți afla aici.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *