Linux Mint 21.2 BETA

Linux Mint 21.2 „Victoria” Beta este disponibil pentru testare

Mult așteptata lansare a Linux Mint 21.2 este aproape aici, iar copia de testare a Linux Mint 21.2 Beta este acum disponibilă pentru descărcare în trei versiuni oficiale (Cinnamon, Xfce și MATE).

Plină de actualizări și îmbunătățiri interesante, această versiune se bazează pe cea mai recentă versiune a Ubuntu, Ubuntu 22.04 LTS, și dispune de nucleul Linux 5.15 LTS.

Caracteristicile principale a Linux Mint 21.2 Beta

Slick Greeter și mangerul de programe

Una dintre îmbunătățirile notabile din Linux Mint 21.2 este îmbunătățirea lui Slick Greeter, responsabil pentru ecranul de conectare.

Utilizatorii se pot bucura acum de suport pentru mai multe layout-uri de tastatură, deoarece indicatorul din dreapta sus oferă în mod convenabil un meniu pentru a comuta fără efort între layout-uri.

În plus, funcționalitatea touchpadu-ului a fost îmbunătățită, permițând atingerea automată a ecranului de conectare prin atingere și clic.

Managerul de programe a suferit o reviziuire a interfeței cu utilizatorul în Linux Mint 21.2. Lista de aplicații recomandate a fost actualizată pentru a include Flatpak, asigurând accesul utilizatorilor la o gamă mai largă de opțiuni pentru programe.

În plus, sistemul de punctaj a fost îmbunătățit, acordând o mai mare vizibilitate noilor aplicații în tendințe, facilitând astfel descoperirea de către utilizatori a unor oferte de programe interesante.

Refreshed Software Manager

Aspect și senzație

Linux Mint 21.2 aduce îmbunătățiri estetice. S-a renunțat la dungile de la pictogramele dosarelor și acum pictogramele sunt afișate în două tonuri, în diferite culori, inclusiv noi variante pentru alegerile populare.

Atenția acordată detaliilor se extinde și la tooltips, care au fost standardizate și îmbunătățite pentru a fi consecvente între diferitele versiuni de GTK și Cinnamon.

Inspirându-se din eleganta temă Adwaita, tooltips-urile se remarcă acum prin dimensiuni mai mari, margini rotunjite și mai largi.

Aceste ajustări asigură faptul că tooltip-urile sunt plăcute din punct de vedere vizual și ies în evidență în mod eficient, evidențiind evenimentele sau caracteristicile importante.

Yaru Theme in Linux Mint 21.2 with Orange Colour

Butoanele din bara de titlu au primit o transformare profesională, având un aspect clar și îngrijit.

În Linux Mint 21.2, pictogramele monocrone și toate temele de pictograme Dark au fost eliminate, făcând loc pictogramelor color, care acum sunt implcit în Adwaita pentru aplicațiile care încă le utilizează.

Actualizări ale aplicațiilor

Pentru o compatibilitate perfectă între mediile de lucru și aplicațiile care nu sunt native, Linux Mint 21.2 introduce suportul XDG Desktop Portal în XApp pentru Cinnamon, MATE și Xfce.

Această integrare îmbunătățește experiența utilizatorului atunci când utilizează flatpak sau aplicații GNOME, cum ar fi realizarea de capturi de ecran sau activarea modului întunecat.

Modul întunecat devine o setare globală, configurabilă din cinnamon-settings pentru Cinnamon sau mintdesktop pentru MATE și Xfce.

Utilizatorii pot alege între trei opțiuni: Prefer light, Prefer dark sau Let the applications decide.

Pix

Pix, vizualizatorul de imagini nativ al Linux Mint, a primit și el o actualizare semnificativă. Construit anterior pe bazele lui gThumb 3.2.8, Pix a fost acum reconstruit pe bazele lui gThumb 3.12.2.

Odată cu această reconstrucție vine și o nouă interfață de utilizator, adoptând un designe elegant și modern, cu bară de antet și butoane în loc de bara de instrumente și meniuri.

Deși poate necesita o ușoară ajustare pentru noii veniți, noua interfață oferă un aspect curat și intuitiv, permițând utilizatorilor să se bucure de 168 de noi caracteristici și modificări vizibile.

Warpinator

În ceea ce privește securitate, Warpinator beneficiază acum de tehnologiile landlock și bubblewrap.

Aceste măsuri garantează izolarea dosarelor, împiedicând Warpinator să scrie în afara dosarului de descărcare desemnat și asigurând un nivel mai ridicat de protecție a datelor.

Alte actualizări

Utilitarul de gestionare a Bluetooth, Blueman a fost actualizat la versiunea 2.3.5 în Linux Mint 21.2.

De asemnea, această versiune suportă pe deplin fișierele de imagine HEIF și AVIF, oferind o compatibilitate mai largă și opțiuni extinse de formate de fișier.

Xreader, vizualizatorul de documente, a primit suport pentru documentele Adobe Illustrator, oferind utilizatorilor capacități îmbunătățite de vizualizare a documentelor.

Tema iconică Mint-Y-Legacy a fost redenumită Mint-L, ceea ce face mai ușor pentru utilizatori să își selecteze temele – „mai întunecate” – preferate.

Odată cu eliminarea pictogramelor mono, Mint-L este acum pe deplin compatibiă cu aplicațiile full color, asigurând o experiență vizuală plăcută în întregul mediul de lucru.

Actualizări ale mediului de lucru

Linux Mint 21.2 Beta dispune de mediile de lucru Xfce 4.18, Cinnamon 5.8 și MATE 1.26.

Mediul de lucru emblematic Cinnamon 5.8 introduce Style și multe alte caracteristici avansate, cum ar fi suportul pentru gesturi.

Xfce 4.18 a fost introdus în Linux Mint încă de la lansarea sa. Xfce 4.18 aduce actualizări masive la managerul de fișiere Thunar, cum ar fi previzualizare imaginilor și vizualizarea divizată.

MATE 1.26 rămâne aproape la fel ca în versiunea Linux Mint 21.1; prin urmare, nu există prea multe actualizări pe acest front.

De final

În general, Linxu Mint 21.1 „Victoria” este o actualizare impresionantă, plină de caracteristici noi, funcționalități îmbunătățite și o interfață de utilizator îmbunătățită.

Cu fundația sa puternică bazată pe Ubuntu 22.04 LTS și Linux 5.15 LTS, această versiune oferă un sistem de operare convingător și fiabil de care utilizatorii se pot bucura.

Pentru mai mute detalii despre modificările aduse puteți citi în paginile următoare:

Descărcare

Puteți descărca fișierele ISO BETA cu ajutorul fișierelor torrent.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *