systemd-boot

Fedora poate face mai ușor trecerea la systemd-boot

Un proiect de modificare care se dorește a avea loc pentru Fedora 39 ar face mai simplă instalarea opțională a unui sistem fără GRUB prin efectuarea unei instalări curate cu systemd-boot pentru pornirea pe platforme EFI.

În prezent, Fedora utilizează în mod implicit un element de protecție (shim) și încărcătorul GRUB pentru pornirea pe sistem EFI.

Cu toate acestea, systemd-boot este deja împachetat în Fedora și există câteva modalități de a trece manual la utilizarea soluției de pornire a systemd.

Propunerea pentru Fedora 39 elaborată de inginerul ARM, Jeremy Linton, ar permite instalarea mai ușoară a Fedora cu systemd-boot.

În prezent, propunerea implică finalizarea lucrărilor în cadrul programului de instalare Anaconda, Kickstart și a instrumentelor aferente, cu un accent inițial pe permiterea ca Fedora Everything să permită instalarea opțională a unei mașini fără GRUB.

Ca o primă încercare, opțiunea „inst.sdboot” deja existentă în Anaconda ar trebui să funcționeze. În forma actuală, aceasta înlocuiește GRUB+Shim cu încărcătorul systemd-boot și mută nucleul+initrd pe partiția de sistem EFI (ESP). Nu încearcă să creeze imagini unificate ale nucleului, astfel că actualele dnf update, kdumpctl și make install într-un director sursă al nucleului ar trebui să funcționeze. Cea mai mare parte a acestei lucrări a fost realizată, rămânând doar două acțiuni de rezolvat: eliminarea grubby din core și integrarea unui pachet de shimming (sdubby) în depozitele Fedora.

În afară de aceasta, există diverse îmbunătățiri care pot fi făcute pentru a elimina partiția /boot (lăsând EFI la /boot/efi), înregistrarea cheilor Fedora dacă modul de boot securizat este „Setup”, adăugarea de opțiuni pentru a activa shim+systemd-boot, asigurarea că există un pachet de semnat de systemd-boot, etc.

Avantajele simplei activări a încărcătorului de pornire systemd-boot fără UKI sau restructurarea punctelor de montare /boot și /boot/efi au ca rezultat o gamă mai largă de mașini de acceptate și un mediu mai familiar pentru utilizatori și aplicații. Astfel spus, prin faptul că nu se modifică procesul de compilare HostOnly/initrd, marea majoritate a mașinilor UEFI sunt acceptate.

Pentru a fi clar, intenția nu este de a înlocui GRUB, ci de a coexista alături de acesta ca un bootloader alternativ.

Mai multe detalii despre această schimbare propusă pentru Fedora 39, care încă trebuie să fie evaluată de Fedora Engineering and Steering Committee (FESCo), pot fi găsite pe Fedora Wiki.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *