Fedora 39

Fedora Workstation 39 trece la Anaconda WebUI

În ultimul an și jumătate, inginerii Red Hat au dezvoltat o nouă interfață de utilizare bazată pe web pentru programul de instalare al sistemului de operare, Anaconda.

Iar odată cu lansarea Fedora Workstation 39, care va avea loc la sfârșitul acestui an, se analizează posibilitatea de a trece la această interfață în mod implicit.

Fedora testează acest nou Anaconda WebUI și s-a maturizat destul de mult în ultiml an. A egalat paritatea și a excelat în diverse domenii față de interfața de utilizator bazată pe GTK, care a fost folosită foarte mult timp, și a devenit mai robustă datorită integrării bazate pe web și Cockpit.

Fedora - Anaconda Web UI

Noua interfață de utilizator Anaconda a ajuns în punctul în care este în mare parte pregătită pentru a începe să fie implementată.

În loc ca toate edițiile/spin-urile Fedora să treacă imediat la ea, planul exprimat în prezent ar fi ca Fedora Workstation să treacă inițial la ea pentru ciclul Fedora 39.

Această propunere de modificare este depusă și va fi analizată de Fedora Engineering and Steering Committee (FESCo) pentru a fi aprobată în vederea modernizării experienței de instalare a Feodora Workstation.

Ce se va schimba cu odată cu noua interfață Web UI?

Noua interfață web nu reprezintă doar o schimbare a tehnologiei de interfață, care se bazează pe React și pe cadrul Cockpit, ci și o revizuire complexă a experienței utilizatorului. Noua interfață de utilizator încearcă să fie mai ușor de utilizat, eliminând majoritatea complexităților, dar lăsând în continuare posibilitatea de a face tot ceea ce ai avea nevoie să faci. Încercăm să atingem o situație în care chiar și utilizatorii care nu au o experiență anterioară cu sistemul de operare Linux vor putea face instalarea fără probleme.

Lista cu ceea ce face parte din noua interfață de utilizare:

  • Soluție de tip „Wizard” în loc de hub and spoke.
  • Un nou ecran de întâmpinare pentru selectarea limbii (va fi preselectată dintr-o limbă configurată în sistem).
  • Configurarea fusului orar și a datei.
  • Selectarea discului.
  • Partiționare ghidată.
  • Revizuirea configurației.
  • Progresul instalării.
  • Ajutor încorporat.

Beneficii pentru Fedora

Instalarea lui Fedora Workstations va avea o experiență de utilizare mai confortabilă și mai bună, în special pentru utilizatorii începători. Ne propunem să avem un aspect și o senzație consecventă cu proiectele Cockpit și Image Builder, astfel încât utilizatorii să fie mai familiarizați cu noul Anaconda. Prin aceasta, ne-am aliniat mai mult la obiectivele Fedora Workstation SIG de soluții simple și ușor de utilizat și am ascunde complexitățile pentru a face experiența de instalare mai robustă. Ar trebui să fie mai ușor pentru utilizatori să reinstaleze sistemul existent. De asemenea, va permite echipei Anaconda să facă extensiile la interfața de utilizare mai rapid decât era înainte și ar trebui să fie mai puțin predispusă la defecte în comparație cu interfața actuală.

Având în vedere că modificarea este promovată de inginerii Red Hat, probabil că va fi aprobată pentru Fedora 39.

O altă propunere de modificare depusă este pentru construirea Fedora Workstation Live ISO cu Image Builder ca nou set de instrumente menite să facă imaginile sistemului de operare mai fiabile și reproductibile.

Detalii despre această propunere de modificare puteți găsi aici.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *