Gentoo

Gentoo a făcut progrese în 2023 cu privire la pachetele binare

Proiectul Gentoo Linux a publicat luni o retrospectivă a anului 2023, care subliniază nivelul ridicat de dezvoltare în curs de desfășurare, creșterea numărului de dezvoltatori în ultimul an, precum și diverse inițiative întreprinse de dezvoltatori.

Gentoo Linux a început să ofere pachete binare, pentru o instalare mai ușoară si mai rapidă, pentru arhitecturile amd64 și arm64. De asemenea, a adăugat suport pentru x86-64-v3, o arhitectură modernă și performantă.

Proiectul pregătește o nouă versiune de profiluri, adică un set de presetări și configurații pentr diferite arhitecturi. Acestea vor integra mai multe măsuri de securizare a toolchain-ului, precum și vor rezolva multe incosistențe interne.

Dezvoltatorii continuă să se adapteze și restul userland-ului Linux la Modern C. Acesta este un efort de durată, care ajută multe proiecte upstream să se pregătească pentru GCC 14, care va impune folosirea limbajului modern. Gentoo colaborează cu Fedora in acest sens.

Dezvoltatorii au adăugat sau îmbunătățit suportul pentru mai multe arhitecturi (Alpha, musl, MIPS, m68k), pentru mai multe pachete software (.NET, OpenJDK 21, python 3.12, PyPy3, GAP), pentru semnarea modulelor și imaginilor de nucle, pentru Portage, pentru packages.gentoo.org și pentru pkgdev bugs.

Mai multe informații despre cele mai importante evenimente pentru 2023 puteți afla prin intermediul site-ului gentoo.org.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *