Fedora 40: iotop-c and bpfman

Fedora 40 adoptă iotop-c și bpfman

Fedora 40 aduce două schimbări majore care vizează îmbunătățirea experienței utilizatorilor și eficienței sistemului. Acestea includ înlocuirea iotop cu iotop-c și adoptarea bpfman ca manager eBPF implicit.

Înlocuirea iotop cu iotop-c

Fedora 40 intenționează să înlocuiască programul iotop cu iotop-c. Programul iotop a fost mult timp o soluție de monitorizare a I/O-ului similară cu top pentru sistemele Linux. Cu toate acestea, ultima versiune a fost lansată acum un deceniu și rar vede noi commit-uri upstream.

Între timp, iotop-c a fost menținut de ceva timp, este scris în C în loc de Python și poate rula pe sisteme mici. De asemenea, are diverse alte îmbunătățiri față de iotop. Prin urmare, dezvoltatorii Fedora / Red Hat plănuiesc să înlocuiască iotop cu iotop-c. Pachetul iotop-c va fi disponibil ca „iotop” ca nume binar cu pachetele Fedora. Iotop original va fi tratat ca învechit de Fedora.

Această schimbare încă trebuie aprobată de Comitetul de Inginerie și Direcție Fedora (FESCo), dar având în vedere starea iotop-c și susținerea slabă a iotop upstream, are sens.

Adoptarea bpfman pentru gestionarea programelor eBPF

Fedora 40 se uită la bpfman pentru a servi ca manager de programe eBPF implicit pentru a simplifica implementarea și administrarea programelor eBPF. Tehnologia eBPF s-a dovedit a fi remarcabil de robustă ca o mașină virtuală în nucleu care permite încărcarea în timp real a programelor suplimentare prin compilare JIT sau interpretare.

Cu Fedora 40 există o propunere de a folosi Bpfman ca manager eBPF implicit pentru a oferi o perspectivă asupra utilizării eBPF, pentru a facilita încărcarea programelor eBPF și pentru a gestiona sistemul de fișiere eBPF și atributele conexe. Propunerea de schimbare notează destul de clar: „Avem ca scop includerea acestuia în Fedora, astfel încât să devină modul de facto și ușor de încărcat programe eBPF”.

Bpfman operează ca un manager eBPF, concentrându-se pe simplificarea implementării și administrării programelor eBPF. Bpfman este o stivă de programe care vizează facilitarea încărcării, descărcării, modificării și monitorizării programelor eBPF, fie pe un singur host, fie într-un cluster Kubernetes. Bpfman include următoarele componente principale: un daemon de sistem (bpfman), Definiții de resurse personalizate eBPF (CRD), un agent (bpfman-agent) și un operator (bpfman-operator).

De final

Aceste schimbări propuse pentru Fedora 40 reprezintă un pas înainte în îmbunătățirea experienței utilizatorilor cu sistemele Linux. Înlocuirea iotop cu iotop-c și adoptarea bpfman ca manager eBPF implicit sunt evoluții semnificative care vor avea un impact pozitiv asupra comunității Fedora.

În plus, aceste schimbări vor aduce beneficii semnificative pentru Fedora, inclusiv o amprentă mai mică, mai multe caracteristici, o interfață de utilizator îmbunătățită, utilizarea acelorași argumente de linie de comandă și un upstream activ care are un istoric de rezolvare rapidă a problemelor.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *