30 years of FreeBSD

FreeBSD sărbătorește cea de-a 30-a aniversare

Luna aceasta, proiectul FreeBSD sărbătorește cea de-a 30-a aniversare de la înființarea acestui proiect open source pentru sistemele de operare BSD.

La 19 iunie 1993 a fost ales numele FreeBSD pentru proiectul născut din 386BSD. Totuși, prima versiune oficială a FreeBSD a fost lansată abia în noiembrie 1993.

Putem privi înapoi pentru a examina de ce acest sistem de operare open source nu numai că a rezistat, dar a și prosperat în multe organzizații și cazuri de utilizate pentru atât de mult timp.

În timp ce proiectele open source se nasc din circumstanțe diferite, FreeBSD a crescut dintr-un tipar propriu. Calea pe care a luat-o proiectul are de-a face cu longevitatea sa și cu motivul pentru care, la 30 de ani de la lansare, veți găsi codul FreeBSD ajutând la alimentarea a orice – de la conținutul dvs. pe Netflix până la jocurile de pe PlayStation.

Din orice punct de vedere, FreeBSD a avut parte de o călătorie sălbatică în ultimele trei decenii. Puteți consulta cronologia celor 30 de ani ai FreeBSD aici.

BSD înainte de Free

Lansat inițial în 1993, FreeBSD își are rădăcinile în baza de cod a Berkeley Software Distribution (BSD), care a fost dezvoltat încă din anii 1979.

Proiectul de pionierat BSD a introdus interfața de rețea socket, prima implementare a TCO/IP, sisteme de fișiere, inclusiv VFS, FFS și NFS, modelul de memorie mmap și multe altele.

Deși BSD nu era un proiect cu sursă deschisă, codul său licențiat a primit numeroase contribuții din partea utilizatorilor din mediul academic și din insdustrie.

Cea mai mare parte a BSD a fost pusă la dispoziție ca program cu sursă deschisă odată cu distribuția 4.4BSD-Lite, care a stat la baza FreeBSD.

O abordare comună a conducerii

Pentru a gestiona succesiunea conducerii și pentru a evita riscurile asociate cu structura cu un singur lider, comună în multe alte proiecte cu sursă deschidă, fondatorii proiectului FreeBSD au înființat FreeBSD Core Team – un grup de lideri responsabili de direcția proiectului și de controlul privilegiilor de contribuție.

Inițial, fondatorii s-au desemnat pe ei îniși ca lideri, dar în anul 2000 cele nouă locuri din Core Team au devenit posturi alese. Permițându-le celor care se angajează să voteze pentru conducerea FreeBSD și să ajungă ei înșiși în funcții de conducere, proiectul a rămas deosebit de robust și capabil să evolueze.

Dezvoltare modernă de la distanță

FreeBSD a folosit încă de la începuturi controlul codului sursă, raportarea defectelor și alte instrumente care ar putea permite dezvoltarea de la distanță.

Într-o epocă în care distribuțiile de proiecte opens source erau cel mai adesea întreținute de o singură persoană care adăuga personal toate contribuțiile de cod. Avantajele inedite ale strategiei FreeBSD au ajuns de atunci să definească practicile moderne.

Această libertate de a accelera dezoltarea dincolo de limitările standard a însemnat încorporarea rapidă a codului – inclusiv a unor capacități valoroase preluate de la NetBSD și OpenBSD.

O abordare cu discernământ pentru hardware

Proeictul FreeBSD a decis încă de la început să selecteze hardware-ul recomandat și să ofere un suport corect și atent.

Ca urmare, FreeBSD s-a aflat în mod constant în fața curbei atunci când vine vorba de fiabilitate și indicatorii de performanță.

Această distincție este motivul pentru care a fost o alegere atât de populară și durabilă pentru companiile din perioada dial-up și până la furnizorii moderni de server web.

Comunicare, documentație, suport și cultură excelentă

Având în vedere că FreeBSD permite dezvoltarea de la distanță și contribuțiile globale, proiectul a fost deosebit de strategic în ceea ce privește listele de discuții pe care le-a dezvoltat pentru a organiza și eficientiza discuțiile despre muncă și proiectare.

Din acest motiv, FreeBSD a realizat rapid un managament atent al comunicării, cu monitorizare și moderare pentru a menține discuțiile civilizate și la subiect, fără a limita libertatea de exprimare și în timp ce deservea dezvoltatori din diverse culturi.

FreeBSD a excelat în menținerea unei documentații informatice valoroase încă de la începuturile sale, începând prin recrutarea de colaboratori care să se concentreze pe documentație și cerând dezvoltatorilor să participe la asigurarea faptului că documentația este exactă și completă.

În vederea atingerii acestui obiectiv, FreeBSD a introdus în mod specific un grup de persoane care se ocupă de completarea documentației cu aceleași privilegii ca și cei care se ocupă de completarea codului.

De asemenea, proiectul susține un cadru de documentare în mai multe limbi, făcând cunoștințele mai accesibile pentru mai mulți dezvoltatori din întreaga lume.

Cultura este la fel de importantă ca și tehnologia în domeniul open source, iar FreeBSD are o cultură primitoare și incluzivă, care oferă aceleași drepturi de vot (și o voce egală în cadrul comunității) pentru toți cei care participă la proiecte.

De asemenea, Fundația FreeBSD – care a fost una dintre primele din industrie – oferă o gamă largă de servicii de asistență pentru proiecte.

Portări valoroase

Versiunea inițială a FreeBSD a inclus numeroase utilitare și biblioteci cu care au contribuit, iar acestea s-au extins până la vasta colecție de portări de FreeBSD disponibile astăzi.

Această colecție oferă un acces puternic și bine susținut la tehnologii open source avansate. Încă o dată FreeBSD a fost un lider timpuriu.

Instrumentul de gestionare a pachetelor, pkg, a fost îmbunătățit în mod regulat de-a lungul anilor.

Poudriere, un utilitar de creare și testare a pachetelor, este un instrument excelent care valorifică jail-urile, un punct forte major al FreeBSD, pentru a permite dezvoltatorilor să testeze în mod reproductibil modificările aduse portărilor și să construiască în mod fiabil cele peste 30.000 de portări.

Și, în cele din urmă, toate portările sunt disponibile în formă binară pentru a facilita utilizatorului instalarea aplicațiilor cu ajutorul comenzii pkg.

Licența open source

Poate că cel mai important factor care a contribui la cei 30 de ani de succes al FreeBSD este licența Berkeley cu sursă deschisă.

Licența Berkeley nu obligă organziațiile să împărtășească modificările aduse codului sursă cu alții, în timp ce licența GNU GPL o face.

Companiile care trebuie să plaseze în produsele lor coduri reprezentând proprietate intelectuală proprietare au nevoie de această libertate de licențiere – cum ar fi cele de pe piața aparatelor și a sistemelor de operare integrate.

Această libertate open source, împreună cu o conducere puternică, o cultură puternică și un cod robust care continuă să evolueze, reprezintă motivul pentru care FreeBSD sărbătorește acum a 30-a aniversare.

Privind înainte, în următori 30 de ani

Cea de-a 30-a aniversare a FreeBSD ne reamintește că succesul durabil nu se întâmplă din întâmplare.

Revizuirea modului în care comunitatea FreeBSD a abordat schimbările și provocările tehnice masive care au avut loc în această perioadă oferă informații despre ceea ce trebuie să se facă pentru a se asigura că trebuie să se mai sărbătorească evenimente similare în deceniile următoare.

Oferind cea mai bună platformă pentru experimentarea și dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii, împreună cu o bază fiabilă pentru comercializare și adoptare pe scară largă, ne așteptăm să vedem FreeBSD continuând să prospere.

De final

Fundația FreeBSD și-a dedicat buletinul informativ din iunie celei de-a 30-a aniversări a FreeBSD. Cei interesați pot citi mai multe pe FreeBSDFoundation.org.

Următoarea versiune majoră a FreeBSD 14.0, deși este în acest moment în întârziere, ar trebui totuși să se materializeze în lunile următoare.

FreeBSD afer 30 years

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *