Ubuntu 23.04

9 caracteristici ale Ubuntu 23.04

Ubuntu 23.04 urmează să fie lansat luna viitoare. Aceasta nu este o versiune cu suport pe termen lung, nu toată lumea are nevoie de această actualizare.

Indiferent dacă doriți sau nu să faceți actualizarea, este întotdeauna interesant să verificați caracteristicile viitoare. Haideți să aruncăm o privire asupra lor.

Ubuntu 23.04 va avea suport timp de 9 luni, până în ianuarie 2024

Noul modul de instalare este implicit

Noul program de instalare de la Ubuntu folosește Flutter la bază. Deși a fost deja disponibil ca o alternativă în Ubuntu 22.10, de data aceasta îl puteți găsi în mod implicit și arată mai bine.

Interfața cu utilizatorul primește un tratament modern, în care opțiunile sunt mai clar dispuse și mai bine adaptate la diferite dimensiuni de ecran.

Ubuntu new installer

Vă puteți aștepta la o opțiune separată „Repair” adăugată la captura de ecran de mai sus, având în vedere că aveți deja Ubuntu 23.04 instalat pe sistem.

De asemenea, slide-urile de instalare reproiectate vor descrie mai bine beneficiile/situațiile de utilizare ale sistemului de operare.

Așteptați-vă la câteva completări subtile ale ecranelor de instalare, cum ar fi un ecran de încărcare, înainte de a vă cere să alegeți limba.

GNOME 44 ca mediul de lucru implicit

Bineînțeles, GNOME 44 este principalul punct de atracție.

Este evident că ne putem aștepta la modificări pe lângă GNOME de bază. Așadar, nu veți avea parte de aceeași experiență pe Fedora 38 cu GNOME.

De exemplu, pictograma de captură de ecran din meniul rapid este diferită aici pentru a se potrivi cu tema Ubuntu. Veți găsi mai multe diferențe subtile de acest gen.

În general, veți beneficia de câteva dintre noile abilități care includ:

 • Butonul de captură de ecran din meniul rapid.
 • Comutator rapid Bluetooth pentru a vizualiza/gestiona dispozitivele.
 • Actualizări la managerul de fișiere (cum ar fi îmbunătățirea vitezei de căutare).
 • Monitorizarea aplicațiilor din fundal.

Actualizări pentru managerul de fișiere Nautilus

Odată cu actualizarea GNOME 44, managerul de fișiere Nautilus a primit numeroase îmbunătățiri.

Un aspect important este posibilitatea de a schimba directoarele care pot fi extinse în afișarea liste. O puteți activa din preferințele managerului de fișiere.

Acest lucru era deja disponibil cu Ubuntu 22.04, dar a fost abandonat ulterior odată cu actualizarea la Ubuntu 22.10.

Expandable folder în Ubuntu 23.04

Acest lucru ar trebui să vă permită să navigați fără probleme, fără a trece prin fiecare dosar și a reveni. Obțineți o vizualizare arborescentă cu ajutorul unui buton cu săgeata în jos, aș cum se arată mai jos.

Ubuntu 23.04 - Expandable folder

Mini Ubuntu

Odată cu Ubuntu 23.04, Canonical intenționează să ofere un fișier „miniISO separat de 140 MB.

Așadar, veți avea nevoie de o conexiune activă la internet pentru a descărca restul fișierelor atunci când îl instalați folosind acest ISO.

Telegram ca pachet Snap

La fel ca Firefox, Ubuntu 23.04 poate utiliza un pachet de tranziție pentru Telegram și snap atunci când încercați să îl instalați din managerul de pachete sau din terminal.

Acest lucru a fost făcut deoarece pachetul existent al Telegram este vechi. Și Telegram (compania) a cerut ca acesta să fie convertit în snap pentru ca utilizatorii să instaleze cea mai recentă versiune, deoarece ei nu mențin pachetul în cadrul depozitelor Ubuntu.

Ubuntu Cinnamon este o nouă variantă oficială

Odată cu Ubuntu 23.04, Ubuntu Cinnamon Remix nu va mai fi o versiune neoficială.

Dacă v-ați dorit întotdeauna o ediție Cinnamon a Ubuntu, vă puteți aștepta ca aceasta să fie disponibilă ca versiune oficială începând cu versiune 23.04.

Ubuntu Legacy ISO

Chiar dacă noul program de instalare a Ubuntu îl înlocuiește pe cel vechi, o imagine legacy va include programul clasic de instalare a Ubuntu.

Noi imagini de fundal

New wallpaper in Ubuntu 23.04

Puteți găsi o nouă colecție de la designerii din comunitate care au câștigat concursul de imagini de fundal. Imaginea de mai sus este una dintre ele.

Nu trebuie să uităm există și o nouă imagine de fundal implicită. Puteți consulta postarea de pe blogul oficial al Ubuntu pentru a obține imaginea de fundal.

Nucleul Linux 6.2

Deși Ubuntu 23.04 nu este o versiune LTS, este planificat să aibă nucleul Linux 6.2 implicit.

Ediția zilnică include nucleul Linxu 6.1, dar Canonical a confirmat că Ubuntu 23,04 va folosi nucleul Linux 6.2

Alte modificări

În plus, mai multe actualizări tehnice sub capotă ar trebui să vă îmbunătățească experiența Ubuntu pe calculatoare și servere.

Unele dintre modificările notabile includ:

 • Suport pentru categorii atunci când căutați instantanee în centrul de programe.
 • Firmware updater adăugat ca aplicație separată în cadrul magazinului de programe.
 • PostgreSQL 15.
 • Qemu v7.2.0 cu suport Risc-V.
 • Rclone 1.60.1
 • Ruby 3.1
 • NetworkManager 1.42.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *