XeroLinux

XeroLinux: O frumoasă distribuție Linux bazată pe Arch Linux

Nucleul Linux a dat naștere la tone de sisteme de operare pe care la puteți utiliza în diverse scopuri. De la Ubuntu la Kali Linux, fiecare sistem de operare Linux oferă ceva diferit utilizatorilor.

Distribuții precum Arch Linux oferă utilizatorului un control complet în ceea ce privește personalizarea. Cu toate acestea, poate fi o provocare pentru începători să configureze un sistem Arch.

Prin urmare, TechXero aduce un sistem de operare complet nou, numit XeroLinux, pentru a ușura procesul de configurare a unui calculator bazat pe Arch pe mașina lor.

Iată tot ce trebuie să știți despre XeroLinux, inclusiv cum să îl instalați și de ce ar trebui să o faceți.

Ce este XeroLinux?

XeroLinux este o distribuție Linux bazată pe Arch care este livrată cu mediul de lucru KDE Plasma pre-configurat pentru o interfață atractivă. Acest sistem de operare combină o instalare mai puțin dificilă cu o interfață de utilizare fantastică pentru a oferi o versiune atrăgătoare a Arch Linux pentru începători.

XeroLinux oferă o gamă largă de pachete din care puteți alege în timpul instalării. Mediul de lucru Plasma aduce, de asemenea, opțiuni de personalizare ridicate, permițându-vă să modificați interfața cu un efort minim.

XeroLinux dispune de câteva caracteristici de la fața locului, inclusiv:

  • Teme KDE umitor de personalizate.
  • Suportă meniul contextual Thunar pentru a deschide orice dosar ca administrator.
  • Conține utilitarul Neofetch complet personalizat.
  • Vine cu modulul de instalare Calamares și are suport pentru dispozitive iOS.
  • Include suport pentru GPU Nvidia legacy.
  • Are suport pentru Paru și Pamac.
  • Cuprinde un instrument de configurare care rulează la pornire.
  • Oferă un mediu ușor cu o utilizare minimă a spațiului de stocare.

Acestea au fost doar câteva caracteristici, dar acest sistem de operare are mult mai multe de oferit.

Motive pentru a încerca XeroLinux

Să aruncăm o privire asupra celor mai valide motive pentru a înlocui sistemul de operare actual cu XeroLinux:

1. Ușor de utilizat

După cum am menționat mai devreme, XeroLinux are mediul de lucru KDE Plasma pre-configurat care oferă o experiență de utilizare impecabilă. Interfața se simte proaspătă și include un meniu simplu pentru a lansa programele. Funcționalitățile și opțiunile oferite facilitează trecerea la Linux pentru un utilizator de macOS.

În partea de jos există un dock Latte standard cu câteva aplicații implicite. De asemenea, puteți personaliza dock-ul în ceea ce privește transparența, culoarea, stilul și aplicațiile implicite.

Acest sistem de operare afișează un instrument de configurare la pornire care vă permite să efectuați rapid anumite sarcini specifice. De exemplu, puteți dezactiva pornirea automată sau puteți verifica starea plăcii Nvidia.

2. Foarte ușor de personalizat

XeroLinux oferă diferite opțiuni de personalizare, deoarece vine cu mediul de lucru Plasma. Puteți face orice pe această distribuție bazată pe Arch, de la personalizarea temelor și a aspectului până la funcționalități.

Puteți utiliza managerul Kvantum preinstalat pentru a instala diferite teme sau puteți vizita pagina GitHub pentru a le obține rapid.

XeroLinux dispune de Pamac, care oferă o accesibilitate ridicată pentru instalarea rapidă de noi aplicații. În plus, XeroLinux oferă utilizatorilor o modalitate de a personaliza ecranul de blocare pentru confortul lor.

Fie că sunteți începător sau un utilizator experimentat de Linux, XeroLinux vine echipat cu programul de instalare Calamares, un cadru de instalare care ușurează procesul de instalare pentru toată lumea.

3. Performanță uimitoare

XeroLinux prezintă un echilibru fantastic între un sistem atrăgător și o performanță optimă. Colțul din dreapta sus arată monitorizarea utilizării CPU, care ajută utilizatorul să țină evidența utilizării CPU. În general, XeroLinux utilizează între 5 și 10% din CPU și aproximativ 30% din RAM în stare de inactivitate.

XeroLinux este încărcat cu nucleul Linux 5.16, care funcționează bine pe diferite configurații hardware. Cu toate acestea, vă recomandăm să instalați acest sistem de operare pe un sistem bogat în hardware pentru a-i debloca întregul potențial.

XeroLinux funcționează bine pe generațiile Intel i3, i5 și i7 cu aproximativ 8 GB de memorie RAM.

4. Numeroase opțiuni pentru programe

XeroLinux vine cu câteva aplicații preinstalate și, de asemenea, puteți instala diferite programe în funcție de nevoile dumneavoastră. În meniul de aplicații, veți avea secțiuni precum Development, Internet, Graphics, Multimedia, Office etc. Puteți accesa diverse aplicații prin intermediul acestor categorii.

Iată câteva aplicații și instrumente preinstalate disponibile:

Aplicații disponibileDescriere
DolphinManager de fișiere
GwenviewVizualizator de imagini
KalendarGestionați sarcini și evenimente
SpectacleUtilitare pentru capturile de ecran
FalkonNavigator web
GrsyncInterfață grafică pentru rsync
VLCPlayer media
Grub CustomizerUtilitare pentru personalizarea bootloader-ului
KWriteEditor de text

În afară de aplicațiile de mai sus, veți primi și Thunar, KColorChooser, CMake, htop și multe alte utilități. XeroLinux vine cu un set de bază de aplicații care vă pot satisface nevoile. Dacă totuși doriți mai multe aplicații, le puteți instala cu ușurință din depozitele oficiale.

Cum să descărcați și să instalați XeroLinux

În primul rând, va trebui să descărcați imaginea ISO de pe site-ul oficial.

Apoi, în funcție de faptul că doriți să instalați distribuția pe sistemul dvs. sau pe o mașină virtuală, creați un suport de pornire sau configurați o mașină virtuală. După ce ați terminat, porniți sistemul cu sportul de instalare.

Boot Loading Window of XeroLinux

După ce porniți XeroLinux, sistemul va afișa o fereastră în care puteți selecta pachetele de bază pe care le descărcați pentru sistem.

XeroLinux Calamares Installer

Alegeți locația și aspectul tastaturii. Apoi, configurați schema de partiționare pentru instalare distribuției. Pentru a utiliza întregul spațiu pe disc, faceți clic pe Erase Disk, iar pentru a crea partiții manual, selectați Manual Partitioning.

Atenție!
Dacă utilizați XeroLinux în dual-boot cu alte sisteme de operare, aveți grijă când creați partiții, deoarece puteți formata din greșeală partiția celuilat sistem de operare.
Disk Partition Window

Creați un nou utilizator prin setarea utilizatorului și a parolei. În cele din urmă, faceți clic pe Install pentru a începe procesul de instalare.

Installation Window

După ce procesul se termină, scoateți suportul de pornire și reporniți sistemul sau mașina virtuală pentru a intra în sistemul instalat.

Bucurați-vă de experiența unică a XeroLinux

Sunt disponibile mai multe distribuții bazate pe Arch Linux, dar XeroLinux este cea mai recentă. Mulți pasionați de Linux consideră XeroLinux un alt Garuda Linux, deoarece combină o interfață atrăgătoare cu puterea lui Arch Linux.

În principal, dezvoltatorii XeroLinux lansează actualizări în mod regulat pentru a elimina defectele din versiunea curentă. XeroLinux poate fi alegerea dvs. pe termen lung dacă vă place mediul de lucru KDE Plasma și un sistem de operare personalizabil, alimentat de Arch Linux.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *