Wayland

Wayland Protocols 1.30 introduce un nou protocol pentru a permite Screen Tearing

În primele zile ale Wayland, unul dintre principalele puncte filozofice ale acestei alternative la serverul X.Org a fost că „fiecare cadru este perfect” și că ar renunța la screen tearing, printre alte impurități de redare.

Screen tearing-ul a fost introdus acum cu noul Wayland Protocols 1.3, care este însă un nou protocol de etapizare pentru a permite screen tearing.

Azi, 22 noiembrie 2022, a fost lansată versiune 1.30 a protocoalelor Wayland, singura modificare fiind un nou protocol de staționare care să permită un tearing opțional. Nooul protocol de control al ruperii permite clienților să anunțe compozitorii că conținutul suprafeței lor poate fi „rupt” dacă este necesar – afișând un amestec de conținuturi vechi/noi ale suprafeței.

Intenția acestui protocol de control al ruperii este programul sensibil la latență, cum ar fi jocurile și programele pentru tablete de desen grafic, să rupă dacă este necesar pentru a reduce latența de intrare pe ecran.

Clienții pot utiliza protocolul de control al ruperii pentru a indica faptul că sunt de acord cu ruperea prin schimbarea asincronă a paginilor. Protocolul tearing_control_v1 a fost elaborat încă de anul trecut de către dezvoltatorul KDE, Xaver Hugl.

Noua specificație tearing_control_v1 se rezumă la:

Pentru unele cazuri de utilizare, cum ar fi jocurile sau tabletele de desen, poate fi utilă reducerea latenței prin acceptarea ruperii cu ajutorul unor schimbări de pagină asincrone. Această interfață globală este o interfață de fabrică, care permite clienților să informeze pentru ce tip de prezentare este adecvat conținutul suprafețelor lor.

API-urile grafice precum EGL sau Vulkan, care gestionează singure coadda de tampon și transferurile unei suprafețe wl_surface, vor utiliza probabil această extensie în mod intern. În cazul în care un client utilizează un astfel de API pentru o suprafață wl_surface, aceasta nu trebui să utilizeze direct această extensie pe suprafața respectivă, pentru a evita apariția unei erori de protocol tearing_control_exists.

Scopul, desigur, este acela de a nu obține nici un screen tearing și, în mod implicit, acest protocol nu modifică comportamentul clientului sau comportamentul compozitorului Wayland cu privire la screen tearing.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *