sistemul de operare preferat linux kernel windows macos cel mai cautat sistem de operare

Vox populi: Oamenii preferă sistemul de operare…

Sistemul de operare reprezintă doar o unealtă cu care rezolvi o problemă. Potrivit statcounter.com, Windows-ul are în jur de 30% din userii de PC, OS X atinge până în 7%; pe când Linux abia-abia 2%. Mai există 3% de useri care au statutul de Unknown, dar tind să cred că aceștia pot fi oamenii care folosesc Sisteme de Operare Linux, care nu pot fi urmărite.

  1. Ce sistem de operare folosești?

Eu folosesc Windows 10 de mai bine de 6 ani de zile și sunt încă mulțumit de acest sistem de operare. Probabil în viitor voi trece la Windows 11, dar momentan nu simt nevoia.

Ce părere ai despre Linux? Cum ar trebui să fie acest sistem de operare petru a-ți dori să-l instalezi pe PC sau Laptop?
Am o părere bună pentru a fi utilizat în industrie (în corporații, etc.). Am utilizat și eu Linux în anul I de facultate și am învățat să utilizez comenzile basic și chiar am în plan să urmez un curs, probabil anul viitor după ce voi termina cursurile de CCNA (certificări Cisco pentru rețelistică/telecomunicații). Dar pentru uz personal, eu nu aș utiliza acest sistem de operare deoarece încă multe jocuri nu se pot rula pe acest sistem de operare, majoritatea fiind concepute pentru Windows, iar interfața sa nu mi se pare tocmai user-friendly.

Care distribuție de Linux ți s-a părut cea mai ok?
Am folosit doar Ubuntu și mi s-a părut ok.

Neață Adrian-Emanuel2nd Line RAN Huawei Engineer la Vodafone

2. Ce sistem de operare folosești?
Windows 10.

Îmi poți spune de ce preferi acest sistem de operare?
Din mai multe motive, pot să împart în doua secțiuni, acasă și birou.

Acasă e foarte comod, îl folosesc în principal pentru gaming, utilități office, majoritatea programelor sunt mult mai ușor de întreținut, nu ai breaking changes fiindcă s-a actualizat un program software, dar nu ai restul pachetelor la versiunea corespunzătoare, de multe ori dependencies-urile sunt în urmă, ar fi doar foarte mare bătaie de cap sa potrivești kernelul cu aplicațiile de care ai tu nevoie, chiar la multe nu exista drivere.

Pentru muncă, lucrez în IT la o instituție de stat, suntem 2 ITsti și gestionam o tona de sisteme, ar fi sinucigaș sa menții tu intern toate dispozitivele.

Restul operatorilor din instituție lucrează cu pachete office, deși există variante gen libraoffice sau de genul, compatibilitatea între MS Office și versiunile linux nu este maximă. Ca instituție, noi primim documente de la foarte multe alte instituții, unde e general acceptat MS. În general, e mult mai comod să folosești produse Microsoft.

Radu Balan, specialist IT la Inspecția Judiciară

3. Care sistem de operare îți pare cel mai bun?
Există mai multe motive pentru care aleg să folosesc Linux ca sistem de operare principal, inclusiv:

  • Cost: Linux este gratuit și nu necesită licențe sau taxe de utilizare.
  • Libertatea software-ului: Linux este un sistem de operare open-source, ceea ce înseamnă că poate fi descărcat, modificat și distribuit gratuit.
  • Stabilitate și siguranță: Linux este un sistem de operare stabil și sigur, cu un număr redus de viruși și malware.
  • Personalizare: Linux oferă utilizatorilor posibilitatea de a personaliza sistemul lor, adaptându-l nevoilor lor specifice.
  • Performanță: Linux poate fi instalat și utilizat pe aproape orice hardware de la computere cu resurse limitate, cum ar fi computerele cu specificații scăzute până la servere sau chiar pe dispozitive mobile.
  • Comunitatea: Există o mare comunitate de utilizatori Linux, care oferă suport și ajutor prin forumuri și alte mijloace de comunicare.
  • Interoperabilitate: Linux este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare, astfel încât poate fi utilizat pe mai multe platforme.

Lumea Linux este foarte diversificată, aceasta fiind și frumusețea acestui sistem de operare, având la dispoziție o mulțime de variante de distribuții. Eu personal prefer distribuția celor de la Linux Mint versiunea MATE deoarece este stabilă și în același timp destul de actuală ca și tehnologii. Compatibilitatea aplicațiilor este la zi iar pe parte de personalizare a aspectului, cu ajutorul instrumentului Compiz, se poate ajunge la un nivel extrem de atrăgător și plăcut pentru mediul de lucru.

Posibilitatea de a lucra cu aplicații native altor sisteme de operare cum ar fi Windows ori Android, se face extrem de ușor prin intermediul unor mașini virtuale, ceea ce elimină orice limitare a utilizării Linux.

Sistemul Linux este prietenos și cu începătorii, deoarece acțiunile se fac și din interfață grafică. Aplicațiile se pot instala direct din magazinul propriu de aplicații, la fel ca în mediul Android sau iOS.

Pentru toate problemele întâmpinate se regăsesc rezolvările oferite de comunități extrem de mari.

Adrian Neculai, AdyMedia.ro

4. Ce sistem de operare folosești?
Windows 11. Aș vrea 10 pro înapoi, căci e mai bun, părerea mea.

Ai incercat vreo distribuție de Linux?
Am încercat Linux Manjaro, cu interfața Gnome. Nu-i complicat, are minimum de ce ai nevoie. Dai install cu sudo la tot ce ai nevoie. Nu ai nevoie de .exe ca la Windows.

Ion Lunic, student IT

5. Ce sistem de operare folosești?
Windows 11.

De ce preferi acest sistem de operare? Ce are mai bun decât celelalte sisteme de operare?
Sincer nu l-am preferat foarte mult inainte când a aparut, ba chiar avea multe bug-uri, dar acum mi se pare ca pare mult mai estetic și e putin mai optimizat decât 10, neavând multe nebunii în spate.

Ai incercat vreo una din distribuțiile de Linux?
Inca nu.

Vali, developer

6. Ce sistem de operare folosești?
I ❤️ Bill Gates. MacOs și Windows.

De ce preferi aceste două sisteme de operare?
Îmi place să interacționez cu interfața grafică, UI și UX destul de interactiv.

Ce ar trebui să aibă o distribuție de Linux pentru a o instala pe laptopul sau desktopul tău?
Un ui mai friendly pantru noobi ca mine, și celelate companii sa se adapteze după el in contextul în care nu toate programele funcționează pe Linux.

Laurentiu Marian Baluta, Python Developer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *