Sari la conținut

Vanilla OS renunță la Ubuntu în favoarea lui Debian Sid

Echipa Vanilla OS a anunțat că următoarea versiune a Vanilla OS nu va mai fi bazată pe Ubuntu. Viitoarea versiune va avea la bază Debian Sid, versiunea „rolling” sau versiunea instabilă a Debian Linux.

Dacă nu știți, Vanilla OS este o nouă distribuție Linux imuabilă care a debutat anul trecut. Aceasta își propune să ofere o experiență a mediului de lucru GNOME curat, cu setul său unic de instrumente, precum managerul de pachete APX, tehnologia ABRoot și multe altele.

Planurile Vanilla OS

Următoarea versiunea a sistemului de operare Vanilla OS se va numi „2.0 Orchid” din cauza acestor schimbări majore. Totuși, de ce se îndepărtează de Ubuntu?

După cum spune echipa, mai multe eforturi și dificultăți au fost făcute „pentru a inversa procesul de lucru al Canonical”, ceea ce necesită mai mult timp de dezvoltare. De asemenea, GNOME livrat de Ubuntu este personalizat în funcție de nevoile și viziunea Canonical.

Al doilea motiv este problema gestionării „snap”. După mai multe teste și după feedback-ul comunității, echipa consideră că problema actuală a snap-ului nu se potrivește cu cazul de utilizare a sistemului de operare Vanilla OS.

De exemplu, problemele de „pornire lentă, centralizarea” nu sunt rezolvat în core snap, iar snap nu rulează în interiorul containerului apx al Vanilla OS.

Modelul de lansare

Îndepărtarea de Ubuntu va oferi o cadență de lansare mult mai flexibilă. Nu mai este necesar să se urmeze ciclul de două versiuni pe an. Oferă un anumit spațiu de relaxare echipei mici de dezvoltatori și colaboratori.

Echipa va urma o metodă de lansare ad-hoc, ceea ce înseamnă că se aplică celebrul termen – „va fi lansat atunci când va fi nevoie sau când va fi gata”.

De exemplu, în cazul în care un anumit pachet din Debian Sid primește o corecție critică de tip CVE, atunci este posibil să beneficiați de o actualizare rapidă a sistemului de operare Vanilla OS.

Echipa plănuiește să reducă numărul de pachete din fișierul ISO pentru a minimiza riscurile legate de natura „instabilă” a pachetelor. Chiar dacă Debian Sid este versiunea instabilă a Debian, dacă se respectă actualizările corespunzătoare și dacă sunteți precauți, funcționează ca o distribuție stabilă.

O parte din celelalte modificări constă în actualizările OCI la ABRoot pentru un control mai mare al actualizărilor. O nouă opțiune expresă și unele opțiuni avansate în configurare sunt cele mai notabilă care sunt planificate pentru viitoarea versiune.

De final

Este într-adevăr o mișcare excelentă. Deși oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește frecvența lansărilor, aduce și o testare mai atentă a pachetelor înainte de a fi oferite utilizatorilor.

Pentru mai multe detalii puteți citi anunțul oficial de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *