Wayland

Vă rog , nu mai utilizați Xorg cu Asahi Linux: a declarat Hector Martin.

Dezvoltatorul principal al Asahi Linux, Hector Martin, a publicat o postare lungă în care încurajează utilizatorii acestei distribuții centrate pe Apple Silicon să nu mai folosească X.Org, deoarece Wayland este viitorul.

Scriind ceea ce mulți alți furnizori/dezvoltatori de distribuții Linux ar dori să spună, dar în general nu s-au exprimat în mod public, Hector Martin a scris pe Mastodon că utilizatorii ai Asahi Linux să nu mai folosească serverul X.Org.

Este aproape neîntreținut, stricat în moduri fundamentale care nu pot fi reparate, este nepotrivit pentru hardware-ul modern de afișare (cum ar fi aceste mașini) și nu avem absolut deloc lățimea de bandă pentru a ne petrece timpul cu el.

XWayland va continua să fie acceptat pentru aplicațiile tradiționale și intenționăm să petrecem timp pentru a optimiza experiența XWayland. Dar pentru tot ceea ce depășește „afișarea ferestrelor” (compozitori, IME-uri, gestionarea intrărilor, medii de lucru etc.), vă rugăm să folosiți aplicațiile native Wayland, deoarece XWayland nu se va integra niciodată în mod corespunzător în cazul acestor aspecte (prin proiectare).

Ne așteptăm ca Xorg să continue să funcționeze pentru strictul necesar (adică să afișeze un mediu de lucru funcțional), dar asta este tot. Nu vom lucra la alte caracteristici sau defecte care nu afectează mediul de lucru în afară de acestea.

Puteți citi întreaga postare pe contul oficial de Mastodon al lui Hector Martin aici.

Într-o postare ulterioară a mai adăugat:

Nu te vom împiedica să rulezi Devuan cu X11 și twm și fără server de sunet, dar dacă mediul de lucru se defectează, captura de ecran este foarte lentă, tastele media nu mai funcționează într-o zi, difuzoarele sună groaznic și strident sau nu funcționează deloc în mod implicit, VSync este stricat, iar afișajul pare mai plictisitor și culorile sunt stinse, nu veni la noi să ne ceri ajutorul.

Împreună cu alte câteva postări ulterioare care încurajează utilizatorii Asahi Linux să se orienteze pe Wayland și mai puțin pe utilizarea serverului X.Org.

Pe calculatoare de generație mai vechi încă se merită folosirea serverului X.Org, dar și pe acelea Wayland funcționează foarte bine. Și da sunt unele aplicații, încă, foarte populare care nu rulează (sau nu rulează cum trebuie) pe Wayland – dar se găsesc alternative pentru aceste aplicații.

De exemplu GNOME dezvoltă mediul de lucru mai mult pentru compatibilitatea cu Wayland, KDE Plasma trece la Wayland. Să mai amintesc de cele mai populare distribuții Linux care folosesc Wayland implicit, și anume Fedora și Ubuntu.

Acest lucru nu este pe placul multor utilizatori de Linux care cu greu vor să accepte o tehnologie mai nouă. Așa cum s-a întmplat în cazul Debian când a trecut la Systemd.

O să mai dureze tranziția de la X.Org la Wayland, dar cu cât mai mulți utilizatori vor înțelege că noul server grafic este mai bun și că merge mai bine, mai ales, pe mașinile moderne cu atât mai repede se vor remedia și probleme existente.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *