Mozilla Firefox

Utilizatorii Firefox primesc în curând o opțiune de traducere nativă

Dintre principalele dezavantaje ale navigatorului Firefox este faptul că nu dispune de o funcție nativă de traducere.

Nu toți utilizatorii au nevoie de ea, dar cei care au nevoie trebuie să devină activi și să descarce o extensie pentru a adăuga această funcționalitate.

Lucrările la un serviciu de traducere care să respecte confidențialitatea au început la sfârșitul anului 2019. Aceasta a fost finanțată de Uniunea Europeană, iar dezvoltatorii au creat un Firefox Translations pentru a aduce funcția de traducere în navigator.

Finanțarea a fost reînoită o dată, iar extensia numită Firefox Translations, este încă disponibilă. Supportul pentru limbi suplimentare a fost adăugat de mai multe ori, dar numărul de limbi acceptate este încă deficiar, mai ales în comparație cu Google Translate sau Microsoft Translate.

Una dintre diferențele principale este că Firefox Translations se ocupă de traducerile fără a contacta un server cloud care să facă munca grea. Odată ce un pachet de limbi a fost descărcat, traducerile sunt procesate local. Firefox translations integration

Activare Firefox Translations

Mozilla intenționează să integreze Firefox Translations direct în navigatorul Firefox. Utilizatorii de Firefox Nightly pot activa deja o versiunea de previzualizare a integrării.

Acest lucru se face în felul următor:

  1. Deschideți about:config din bara de adrese.
  2. Confirmați mesajulde avertizare pentru a continua.
  3. Căutați browser.translations.enable și setați preferința la TRUE.
  4. Utilizatorii care doresc conținut tradus automat pot seta preferința browser.translations.autoTranslate la TRUE.
  5. Este necesară o repornire a navigatorului.

Firefox afișează o pictogramă de traducere în bara de adrese a navigatorului, în cazul în care este deschisă o pagină web care utilizează o limbă care nu este listată ca fiind duna dintre limbile paginilor web în setările navigatorului.

Rețineți că suportul pentru limbile din Firefox Translations este limitat. Acesta nu va afișa pictograma de traducere pe site-uri dacă limba paginii nu are suport.

Deschideți about:preferences#general în bara de adrese a navigatorului și activați butonul de alegere de lângă Language pentru a afișa lista de limbi integrate. Firefox languages

Un clic pe pictograma de limbă din bara de adrese afișează fereastra de dialog pentru traducere. Aceasta afișează limba sursă și limba țintă; ambele pot fi modificate. Un clic pe butonul de traducere procesează pagina și afișează textul acesteia în limba țintă.

Integrarea nu este completă și este posibil ca anumite elemente să se schimbe înainte de lansarea în Firefox Stable.

Utilizatorul extensiei Firefox Translates poate observa că unele caracteristici nu sunt încă implementate; acest lucru se va întâmpla mai târziu.

Mozilla nu a stabilit o dată de lansare a funcției de traducere nativă în Firefox, dar aceasta ar putea fi lansată încă din acest trimestru.

EXistă, de asemenea, o șansă ca funcția de traducere să ajungă și în clientul de e-mail Thunderbird, astfel încât utilizatorii Thunderbird să poată traduce e-mail-urile cu ajutorul acesteia.

 

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *