Sari la conținut

Un nou procesor și un un nou sistem de operare vor stimula ecosistemul cipurilor open source

Academia Chineză de Științe a prezentat un nou cip de procesor de înaltă performanță și un nou sistem de operare, bazat pe popularul standard de proiectare de cipuri open source cunoscut sub numele de RISC-V.

Cipul a fost denumit Xiangshan open-source high performance RISC-V processor, în timp ce sistemul de operare se numește Aolai (EulixOS 2.0) .

Aceste realizări tehnologice reprezintă angajamentul Chinei de a construi un ecosistem de cipuri cu sursă deschisă cu un nou proiect pentru a sprijini economia digitală și pentru a promova cooperare internațională în dezvoltarea cipurilor, au declarat experți și oficiali.

Timp de zeci de ani, modelele de cipuri de calculator au fost cost costisitoare și greu de licențiat. Proiectanții de cipuri la nivel mondial, cum ar fi Intel și ARM, și-au ținut mult timp planurile secrete, ceea ce înseamnă că consumatorii trebuiau să cumpere direct cipuri fabricate sau să plătească mai mult pentru un designe personalizat.

RISC-V, este o arhitectură cu un set de instrucțiuni bazate pe principiile calculatoarelor cu un set redus de instrucțiuni, a fost lansat în 2010 și este deschis și gratuit, și oricine îl poate folosi pentru a proiecta un cip adaptat nevoilor sale.

Ca urmare, MIT Technology Review a numit designe-ul cipului drept una dintre tehnologiile revoluționare ale anului 2023.

Aproximativ 3.100 de membri din întreaga lume, inclusiv companii și instituții academice, adoptă în prezent noul designe pentru a construi cipuri RISC-V, potrivit MIT Technology Review.

În câțiva ani, prezic susținătorii RISC-V, cipurile vor fi peste tot.

potrivit publicației

Yin Hejun, vicepreședintele Academiei Chineze de Științe, a declarat, în timpul unei sesiuni a Forumului Zhongguancun 2023 de la Beijing, că cipurile de procesor reprezintă fundamentul tehnologiei informației și al economiei digitale.

În ultimele patru decenii, ecosistemele de programe open source au revoluționat industria globală a tehnologiei informației, a declarat Yin.

Printre exemplele notabile se numără Bluetooth, Ethernet, Wi-Fi și PDF, care se bazează toate pe standarde deschise ale căror specificații de proiectare sunt disponibile publicului, permițând consumatorilor să acceseze aceleași funcții pe diferite dispozitive.

Yin a declarat că Academia Chineză de Științe acordă o mare importanță construirii de ecosisteme tehnologice cu sursă deschisă. În 2018, academia a lansat China RISC-V Alliance pentru a facilita construirea unui ecosistem RISC-V.

În viitor, academia va continua să sprijne inovațiile bazate pe RISC-V, să consolideze cooperarea internațională și să încurajeze noi industrii și aplicații care să utilizeze noul designe pentru a consolida lanțul global de aprovizionare cu cipuri și ecosistemul open source.

a declara Yin Hejun

Yu Yingjie, viceprimar al Beijingului, a declarat că RISC-V, x86 și ARM devin cei trei piloni ai ecosistemului global de cipuri, creând noi oportunități.

Orașul va profita de resursele sale bogate în resurse umane, politice și de capital pentru a crea un centru industrial de cipuri open source de înaltă calitate, care poate produce inovație și poate contribui la dezvoltarea sectorului global al tehnologiei informației.

a declarat Yu Yingjie

Sun Ninghui, un renumit om de știință în domeniul informaticii și academician al Academiei Chineze de Inginerie, a declarat că Academia Chineze de Științe a dezvoltat cipuri de procesor open source încă din 2015, realizând multiple progrese și consolidând poziția Chinei ca lider mondial în domeniul procesoarelor open source.

Cipul Xiangshan și sistemul de operare Aolai sunt două realizări notabile care demonstrează angajamentul Chinei de a consolida lanțul global de aprovizionare cu cipuri și de a crea un ecosistem de cipuri cu sursă deschisă de care poate beneficia întreaga lume.

a spus Sun Ninghui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *