Un Mini Ubuntu de 140 MB este în lucru

Deși nu există nimic de descărcat sau de testat , o prezentare bună a proiectului a fost prezentată pe lista de discuții a dezvoltatorilor Ubuntu.

În trecut, Ubuntu a avut o versiune neoficială, dar nu a mai fost dezvoltată de câțiva ani. Dar acum, s-ar putea să revină în mod oficial.

Mini ISO cu Ubuntu 23.04

Totul a început atunci când Aaron Rainbolt, membru Ubuntu, a propus un proiect care să ofere o funcționalitate similară cu cea a mini-ISO din trecut.

El era pregătit fie să folosească o versiune personalizată a programului de instalare Debian existent, fie să creeze unul nou, cu potențialul de a-l transforma într-o variantă oficială a Ubuntu.

În acel moment, Lukasz Zemczak, dezvoltator Canonical, a împărtășit ceea ce plănuiau pentru Ubuntu. El a menționat că Dan Bungert, cel care întreține programul de instalare Subiquity de la Ubuntu, lucrează la un proiect numit „ubuntu-mini-iso”.

Aceștia au deja un prototip pregătit și încearcă să îl construiască folosind infrastructura oficială. În plus, acesta oferă câteva detalii despre modul în care funcționează mini ISO.

Este un mic ISO de pornire care poate fi utilizat cu dispozitive de stocare mici, cum ar fi unitățile CD/USB sau chiar prin intermediul UEFI HTTP.

Pentru aceasta din urmă, va fi afișat un meniu dinamic TUI (terminal user interface) al imaginilor Ubuntu, care vă va permite să descărcați și să instalați imaginea dorită pe sistemul țintă.

Ubuntu mini-ISO folosește simplestreams pentru a selecta imaginile, așa că va fi destul de personalizat în ceea ce privește selecția.

În ceea ce privește instalarea, acesta descarcă ISO-ul selectat în memorie și se pornește în lanț (chain-boots), permițând instalarea oricărei imagini în mod obișnuit.

Are anumite limitări, deoarece necesită suficientă memorie RAM. În plus, Dan Bungert se așteaptă ca dimensiune la mini-ISO să fie undeva în jur de 140 MiB.

El menționează, de asemenea, că există posibilitatea ca meniul de selectare a ISO să susțină diferitele variante de Ubuntu. Dacă totul decurge conform planului, atunci min-ISO va fi introdus o dată cu Ubuntu 23.04 lunar Lobster.

Steve Langasek, dezvoltator Ubuntu, spune:

Spre deosebire de versiunea anterioară a mini.iso, intenționăm ca aceasta să fie o imagine sprijinită și testată!

Și, în mod crucial, spre deosebire de mini.iso, care a ocolit toată logica programului de instalare în favoarea selecției de pachete brute și, prin urmare, a dat un rezultat de instalare diferite – neacceptat – față de programul de instalare de pe imaginile noastre complete.

Această nouă versiune de mini.iso va porni programul de instalare al variantei actuale și, prin urmare, orice diferență în sistemul instalat ar fi pur și simplu o defecțiune.

Nimic despre acest lucru nu este 100% concret în momentul scrieri acestui articol. Acestea fiind spuse, lucrurile sună promițător.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *