Dacă opțiunea „Minimal installation” este selectată în timpul instalării Ubuntu, oferă utilizatorilor un sistem cu mult mai puține aplicații preinstalate.
Aceelași ISO oferă, de asemenea, și opțiunea „Normal installation” care vine cu o mulțime de programe preinstalate – aceasta este opțiunea implicită, recomandată.

Așadar, după ce a adăugat o caracteristică pe care utilizatorii o apreciază, Ubuntu se gândește acum să o elimine.
Noul plane este: o nouă „instalare implicită unificată”. Aceasta, după cum se pare, se va concentra pe o instalare minimă implicită, cu o experiență de tipul „alege-ți propriile aplicații”.
Nu este o idee prea grozavă – este o abordare pentru care mulți utilizatori de Linux au susținut-o de-a lungul anilor.
Problema este că noua opțiune va fi oferită de noua aplicație Snap Store de la Ubuntu, ceea ce nu va fi pe placul tuturor.
Cuprins
O nouă abordare: Alegeț-i-vă propriile aplicații

Directorul de inginerie al Ubuntu spune că actuala alegere „minimal or normal” nu este „tocmai corectă”. Astfel, ei plănuiesc – a se citi: au decis deja – să încerce o nouă abordare de instalare unificată care să permită utilizatorilor să selecteze aplicațiile de instalat/adăugat în timpul instalării.
Având în vedere accesul larg răspândit la internet în prezent, obținerea aplicațiilor necesare nu mai este un obstacol. Această abordare eficientizată ar putea reduce dimensiunea ISO, diminua activitățile de testare necesare și simplifica procesul de instalare.
declară directorul de inginerie al Ubuntu
Dimensiunile mai mici ale ISO-urilor sunt un obiectiv lăudat (și ceva ce Ubuntu ar putea face), dar ar putea utilizatorii să își selecteze propriul program, de fapt, să „simplifice procesul de instalare”?
Acest lucru sună ca o modalitate puțin subtilă de a forța oamenii să instaleze versiuni Snap ale aplicațiilor instalate anterior ca DEB-uri.
S-ar putea ca acest lucru să încetinească procesul de instalare al Ubuntu, deoarece ar trebui să vă opriți și să vă gândiți dacă aveți nevoie de un program de redare video (și, dacă da, de care), să încercați să evaluați necesitățile suitei office și așa mai departe.
În plus, utilizatorii au deja posibilitatea de a selecta aplicațiile pe care le doresc – și asta dintotdeauna. Pentru asta există apt și aplicația Ubuntu Software.
În propunere se vorbește despre o instalare implicită minimă, dar mai târziu se menționează că unele aplicații trebuie să fie preinstalate pentru a „oferi o experiență de utilizare completă și coerentă”.
Acest efort sună ca o modalitate puțin subtilă de a încerca să convingă utilizatorii să folosească versiunile Snap ale programelor, deoarece, întreg efortul va fi alimentat de noul magazin de aplicații „Snap-first” și va fi prezentat cu ajutorul acestuia.
Săptămâna aceasta s-a aflat că Ubuntu începând cu versiunea 23.10 va diminua poziția programelor DEB în rezultatele căutării.
Astfel, atunci când un utilizator caută un program pe care îl cunoaște, cum ar fi LibreOffice, doar versiunea Snap este prezentată ca fiind disponibilă pentru instalare – o modalitate de a crește numărul de instalări Snap.
Ubuntu are nevoie de valori implicite mai bune
Ubuntu are nevoie de o schimbare în cea ce privește programele cu care este livrat. Totem, de exemplu, nu este programul de redare video preferat al nimănui și există alternative open source mult mai bune.
Dar, până acum, Ubuntu s-a axat pe livrarea de setări normale care „funcționează” pentru majoritatea oamenilor și, în special în acest caz, pe furnizarea celor mai bune programe open source pe care le poate oferi.
Nu toată lumea are nevoie de toate programele cu care Ubuntu este livrat în prezent – dar un set de aplicații are și avantaje, cum ar fi acela de a se asigura că programele open source de bună calitate sunt văzute și utilizate.
Faptul că utilizatorii sunt îndemnați să își aleagă propriile aplicații din selecția de aplicații disponibile în noul Snap Store, pare a fi un pas înapoi.
Cu toate acestea, totul este în schimbare. Sper că vom afla mai multe despre acest demers în perioada următoare.