Ubuntu face din Telegram un pachet de tranziție de la Deb la Snap

Dacă rulați comanda sudo apt install telegram-desktop în Ubuntu 23.04, se va instala un pachet Snap pentru Telegram în loc de pachetul .deb la care v-ați putea aștepta.

Dezvoltatorii Ubuntu dezbat în prezent dacă să porteze pachetul de tranziție la versiunile anterioare, stabile ale Ubuntu, cum ar fi ultima versiune de suport pe termen lung.

Ei bine, pachetul existent în depozitul Ubuntu este moștenit de la Debian. Această versiune, deși funcțională, este descrisă în mod caritabil de un dezvoltator ca fiind „învechită și plină de erori”. De asemenea, versiunea .deb nu este întreținută de echipa Telegram.

Aplicația Telegram Desktop existentă în Ubuntu este descrisă ca fiind „depășită și plină de defecte”.

Dezvoltatorii Telegram sunt frustrați de rapoartele de defecte și de cererile de asistență pentru o versiune depășită pe care nu o controlează.

Astfel, Telegram a cerut echipei Ubuntu să facă această modificare în versiunea 23.04.

În acest fel, utilizatorii săi primesc o versiune oficială, actualizată în permanență, a popularului client de mesagerie, fără a fi nevoie să „schimbe” locul de unde îl instalează.

Telegram .deb este învechit

Snap este departe de a fi formatul de împachetare preferat al comunității Linux – și dacă doriți o sursă pentru această afirmație? Citiți doar comentariile de la orice articol despre Snap de pe orice site.

Telegram întreține Telegram Desktop Snap (și da, continuă să mențină versiunile binare ale clientului Telegram pentru calculator și pentru Linux, pentru ca nimeni să nu-și facă griji că ar putea folosi o versiune învechită ).

Este logic pentru ei, în ceea ce privește Ubuntu, să aibă utilizatorii pe o versiune recent și susținut.

Ubuntu are experiență în acest sens. Câteva pachete de tranziție „deb to snap” sunt deja folosite.

Dacă rulati apt install firefox sau apt install chromium-browser pe o versiune mai nouă de Ubuntu, veți obține pachetele Snap ale aplicatiilor (și dacă eliminați Snap și apoi executați comenzile, se reinstalează și Snap).

Îmi imaginez că cei mai mulți dintre utilizatorii de Telegram folosesc deja versiunile binare care se actualizează singure și care pot fi descărcate de pe site-ul Telegram.

Utilizatorii ocazionali au mai multe șanse să folosească orice versiune care se află în depozitele Ubuntu, dar este puțin probabil să le pese și de formatul de împachetare de bază utilizat.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *