Ubuntu with dhcpcd5

Ubuntu 23.10 vrea să înlocuiască clientul ISC DHCP

Aplicația ISC DHCP a fost marcată ca fiind la sfârșitul ciclului de viață la sfârșitul anului 2022 și, prin urmare, dezvoltatorii Ubuntu au luat decizia de a utiliza în mod implicit un nou pachet isc-dhcp-client.

Se pare că Ubuntu 23.10 va migra de la isc-dhacp-client pentru cerințele de rețea DHCP la pachetul dhcpcd5. Noul pachet este deja disponibil prin intermediul depozitului Ubuntu Universe.

Între timp dhcpcd5 trece prin procesul de trecere la depozitul Ubuntu Main, astfel încât să poată fi implementat în mod implicit în Ubuntu.

Se speră că toate acestea vor face ca suportul pentru clientul DSCP să fie în regulă înainte de apariția versiuni Ubuntu 24.04 LTS.

În urmă cu două zile, a fost completat MIR pentru a trece prin procesul de includere a dhcpcd5 în Ubuntu Main pentru noul ciclu de dezvoltare al Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur”.

În legătura de mai sus, se explică următoarele:

Pachetul dhcpcd5 este necesar în Ubuntu Main pentru a înlocui isc-dhcp-client. ISC a anunțat încetarea dezvoltării a ISC DHCP începând cu sfârșitul anului 2022.

În specificația FO092, comparăm alternativele dintre dhcpcd, udhcpc, ipconfig, dhclient, systemd-network, network-manager și dhcpcanon. dhcpcd este de dimensiuni reduse (pentru a fi inclus în initramfs), este compatibil cu DHCPv6 și poate fi inițiat din shell (pentru a fi utilizat în initramfs și cloud-init). Acesta este cel mai bun candidat în prezent.

Pachetul dhcpcd5 trebuie să fie inclus în Ubuntu Main înaintea versiuni 23.10. Astfel, pentru 24.04 putem avea suficient timp pentru a înlocui aplicația isc-dhcp-client și, în cele din urmă, pentru a îl retrogata în Ubuntu Univers.

Internet System Consortium lucrează în continuare la propriul înlocuitor pentru ISC DHCPD ca server KEA DHCP sub licența MPL 2.0, dar în prezent fără niciun cod nou pentru clientul DHCP, astfel încât, cel puțin pentru moment Ubuntu se concentrează pe trecerea la dhcpcd5.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *