Ubuntu 23.04

Ubuntu 23.04 este disponibil pentru descărcare

Această actualizare este cea mai recentă versiune pe termen scurt a sistemului de operare Ubuntu Linux și beneficiază de 9 luni de suport, remedieri de defecte și actualizări critice ale aplicațiilor.

S-ar putea să nu sune ca o perioadă lungă de timp, dar Ubuntu 23.10 va fi lansat peste 6 luni, iar utilizatorii acestei versiuni vor putea face actualizarea la aceasta.

Există o mare schimbare în ceea ce privește experiența de utilzare, grație lui GNOME 44 și a îmbunătățirilor aduse , iar un nou program de instalare ajută la îmbunătățirea experienței de integrare.

În principiu, Ubuntu 23.04 funcționează cu cea mai recentă versiune a nucleului – Linux 6.2, oferă drivere-le grafice Mesa 23.0 (cu acces în interiorul distribuției la drivere-le Nvidia pentru cei care au nevoie de ele) și actualizează toate instrumentele, seturile de instrumente și pachetele de programare de care au nevoie dezvoltatorii.

Noutăți în Ubuntu 23.04

Ubuntu 23.04 include un nou program de instalare. Acesta este realizat cu ajutorul tehnologiei Flutter și utilizează Subiquity, programul de instalare CLI al Canonical pentru Ubuntu Server și tehnologiile Curtin.

Această versiunea face (aproape) tot ceea ce făcea cea veche, dar cu un aspect mai modern, un manager de partiții îmbunătățit și un nou slideshow în timpul instalării.

După cum am menționat, GNOME 44 oferă cea mai mare parte a schimbărilor pentru utilizatori în Ubuntu 23.04. Cele mai vizibile dintre acestea sunt prezente în meniul Quick Settings pe bază de pastile (pill-based).

Aici, noile titluri oferă mai multe informații la prima vedere – cum ar fi numele conexiunii wi-fi active, întreg meniul poate fi navigat cu ajutorul tastaturii, este posibilă conectarea/deconectarea rapidă la dispozitivele bluetooth asociate anterior în meniu.

Ubuntu 23.04 Bluetooth Connections

Flatpak nu este instalat în mod implicit pe Ubuntu. Există o nouă secțiune „Background Apps” care apare în meniul Quick Settings ori de câte ori o aplicație Flatpak rulează în fundal fără o fereastră de aplicație deschisă.

Alte noutăți

Managerul de fișiere Nautilus beneficiază de un set de modificări:

  • Opțiunea de directoare extensibile pentru vizualizarea listei.
  • S-a adăugat din nou dimensiunea de vizualizare a pictogramelor „mediu”.
  • Opțiuni suplimentare pentru meniul de file (tab).
  • Lipirea imaginilor din clipboard ca fișier de imagine.

În mod special, acum este disponibilă o afișare în miniatură (thumbnail view) în selecția de fișiere GTK – o solicitare veche a utilizatorilor care a durat ceva timp până a fost implementată.

În Setări, panoul Mouse & Touchpad a fost îmbunătățit cu noi opțiuni și animații utile ale gesturilor, versiunea nucleului este acum afișată în panoul About, iar secțiunea Accessibility a fost remodelată și a primit câteva noi opțiuni, inclusiv o opțiune de dezactivare a barelor de defilare suprapuse în GNOME.

Conexiunile WireGuard VPN pot fi adăugate și configurate chiar din panoul Network și este posibil să partajați parolele pentru rețelele Wi-Fi la care v-ați conectat cu alte persoane sub forma unui cod QR.

Numărul de notificări necitite este acum afișat pe pictogramele aplicațiilor din Ubuntu Dock, există o serie de aplicații actualizate, avatare mai mari ale contului de utilizator și o mulțime de modificări și corecturi în tot sistemul.

Ubuntu 23.04 Dock Count

În ceea ce privește aspectul vizual, există noi pictograme Yaru pentru LibreOffice și acțiunea „screenshot” din meniul Quick Settings, există noi imagini de fundal și o versiune mai subțire a fontului Ubuntu este utilizat în mod implicit, varianta monospace conferind terminalelor un aspect ușor mai mare.

În cele din urmă, snaps

O nouă funcție „refresh awareness” permite descărcarea în fundal a actualizărilor pentru aplicațiile snap în curs de funcționare și aplicarea automată a acestora odată ce aplicația este închisă.

Acest lucru le permite utilizatorilor să primească actualizări mai rapide, fără notificări sâcâitoare care să le recomande actualizarea.

Utilizatorii Raspberry Pi care fac actualizarea la Ubuntu 23.04 se vor bucura de o experiență complet accelerată din punct de vedere al hardware-ului în timp ce utilizează internetul.

De final

Puteți descărca Ubuntu 23.04 de pe site-ul oficial Ubuntu sau de pe site-urile oglindă oficiale. De asemenea, sunt disponibile fișiere torrent, în cazul în care le preferați și nu trebuie să uitați: puteți face actualizare direct, fără a fi necesară o reinstalare.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *