Ubuntu 23.04

Ubuntu 23.04 Beta este disponibil pentru descărcare

Această versiune beta sosește înaintea versiuni stabile finale a Ubuntu 23.04, care va fi lansată pe 20 aprilie. Scopul său este de a permite oamenilor ca mine și ca tine să îl încerce din timp pentru a găsi defecte.

Având în vedere că Ubuntu 23.04 este o versiune cu suport pentru doar 9 luni, nu există forte multe schimbări revoluționare în această versiune, al cărui nume de cod este „Lunar Lobster”.

Ubuntu 23.04 Beta pe scurt

Am publicat un articol cu noile caracteristici din Ubuntu 23.04 în urmă cu o săptămână. Tot ce am scris atunci a rămas și în această versiune beta și va rămâne și în versiunea finală.

Vă recomand să citiți acel articol dacă doriți mai multe detalii, altfel citiți mai departe pentru o scurtă recapitulare.

Ubuntu 23.04 este livrat cu un modul de instalare nou construit în Flutter. Noul program de instalare oferă aproape toate aceleași caracteristici ca și programul de instalare „legacy”, dar folosește o bază de cod mai flexibilă (datorită tehnologiei serverului Subiquity de la Canonical) și care are un aspect mult mai proaspăt.

Deși pictograma de pauză afișată în prezentarea de diapozitive controlează prezentarea, nu instalarea.

Ubuntu Dock va afișa acum un număr de insigne pentru toate notificările necitite. Acesta nu este un nou API pentru care dezvoltatorii trebuie să ofere suport.

Dacă o aplicație este capabilă să trimită notificări native, aceasta este capabil să afișeze insignele necitite atunci când aplicația respectivă este deschisă în Dock.

În afara modificărilor de flexibilitate, cea mai mare parte a îmbunătățirilor aduse de Ubuntu în fața utilizatorilor provine de la GNOME 44, cu care este livrată noua versiune.

Există o mulțime de oferte aici, inclusiv posibilitatea de a gestiona dispozitivele Bluetooth din comutatorul Bluetooth din meniul Quick Settings.

Comutatoarele din Quick Settings pot afișa acum subtitluri. Prin aceste etichete veți obține mai multe informații pe scurt. De exemplu, vă indică la ce rețea wireless sunteți conectat, ce mod de alimentare este activ și așa mai departe.

Dacă folosiți aplicații Flatpak, fiți atenți la meniul „Background Apps”. Acesta apare atunci când aplicațiile compatibile rulează fără o fereastră deschisă.

Ubuntu 23.04 Beta mai vine cu:

 • Mai multe module de autentificare/blocare a ecranului de utilizator.
 • Setările „Accessibility” reînnoite, cu opțiuni noi.
 • Versiunea nucleului este acum listată în Settings > About.
 • Setări îmbunătățite pentru mouse și touchpad.
 • Comenzile și submeniurile Quick Settings sunt accesibile de la tastatură.
 • Gestionarea conexiunilor Wireguard VPN.
 • Partajarea parolelor de rețea Wi-Fi utilizând coduri QR.

Actualizări ale programelor

Există, de asemenea, câteva îmbunătățiri notabile ale managerului de fișiere Nautilus.

Dezvoltatorii au adăugat din nou o dimensiune „medie” a pictogramelor în vizualizarea în grilă (grid view) – în ultima versiune pictogramele erau fie prea mici, fie prea mari, fără nici un punct intermediar, iar opțiune „directoare expandabile în vizualizarea listei” revine.

Această structură asemănătoare unei vizualizări arborescente face ca navigarea în directoare foarte bine stivuite să fie foarte ușoară – pentru a o utiliza, trebuie doar să activați setarea din meniul „Preferences” al Nautilus.

Mai multe opțiuni sunt prezente în meniul contextual al filei, iar atunci când faceți o captură de ecran sau copiați o imagine dintr-un navigator, puteți face clic dreapta în Nautilus pentru a „lipi” ca imagine, economisind timp.

Pentru cei mai mulți, este posibilitatea de a activa o vizualizare a pictogramelor/miniaturilor în funcția de vizualizare a fișierelor GTK.

Noua funcție de vizualizare funcționează cu aplicațiile GTK 4, așa că este posibil să trebuiască să vă uitați cu ochii mari la miniaturi de 8×8 px în aplicațiile mai vechi.

Printre actualizările de programe se numără:

 • Mozilla Firefox 111 (snap)
 • Thunderbird 102.9
 • LibreOffice 7.5.2
 • Shotwell 0.30.17
 • Remmina 1.4.29
 • Transmission 3.0
 • Nucleul Linux 6.2
 • Mesa 23.0
 • BlueZ 5.66
 • NetworkManager 1.42
 • Pipewire 0.3.65
 • Poppler 22.12

Descărcare Ubuntu 23.04 Beta

Puteți descărca Ubuntu 23.04 Beta de pe serverul Ubuntu chiar acum – deși oricine se teme de defecte ar trebui să aștepte versiunea finală, stabilă, care va sosi la mijlocul lunii.

Vă reamintim: puteți actualiza orice versiune Ubuntu Beta la versiunea finală. Trebuie doar să instalați toate actualizările lansate până atunci și, în ziua lansării, veți avea exact același sistem ca cei care efectuează o instalare nouă.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *