Linux Terminal

Trucuri pentru navigarea mai rapid în terminal

Unul dintre avantajele de a lucra într-un terminal este că este mai rapid decât majoritatea celorlate interfețe.

Datorită bibliotecii GNU Readline și a sintexei încorporate în shell-uri precum Bash și Zsh, există mai multe modalități de a face interacțiunile cu linia de comandă și mai rapide.

Iată cinci modalități de a profita la maximum de timpul petrecut în terminal.

În timp ce executați comenzi pe linia de comandă, uneori omiteți o parte de la început sau uitați să adăugați anumite etichete sau argumente spre sfârșit.

Este obișnuit ca utilizatorii să folosească tastele săgeată stânga și dreapta de pe tastatură pentru a se deplasa printr-o comandă pentru a face modificări.

Există o modalitate mai bună de a ocoli linia de comandă. Puteți muta cursorul la începutul liniei cu CTRL+A. În mod similar, utilizați CTRL+E pentru a muta cursorul la sfârșitul liniei. Alt+F mută un cuvânt înainte, iar Alt+B mută un cuvând înapoi.

Pe scurt

 • În loc de săgetă stânga, stânga, stânga, stânga, stânga, utilizați CTRL+A pentru a merge la începutul rândului sau Alt+B pentru a vă deplasa înapoi cu un cuvânt.
 • În loc de săgeată dreapta, dreapta, dreapta, dreapta, dreapta, utilizați CTRL+E pentru a vă deplasa la sfârșitul liniei sau Alt+F pentru a avansa un cuvânt.

Nu folosiți tastele backspace sau delete

Nu este neobișnuit să se scrie comenzile. Este posibil să fiți obișnuit să folosiți tasta Backspace de pe tastatură pentru a șterge caracterele în sens invers și butonul Delete pentru a le șterge în sens înainte.

De asemenea, puteți efectua această sarcină mai eficient și mai ușor cu ajutorul scurtături utile de la tastatură.

În loc să ștergeți comenzile caracter cu caracter, puteți șterge totul de la poziția curentă a cursorului până la început sau sfârșitul liniei.

Folosiți CTRL+U pentru a șterge totul de la poziția curentă a cursorului până la începutul liniei. În mod similar, CTRL+K șterge totul de la poziția curentă a cursorului până la sfârșitul liniei.

Pe scurt

 • În loc de Backspace, utilizați CTRL+U.
 • În loc de Delete, utilizați CTRL+K.

Executarea mai multor comenzi pe o singură linie

Uneori este convenabil să executați mai multe comenzi dintr-o dată, lăsând o serie de comenzi să ruleze în timp ce vă îndepărtați de calculator sau vă îndreptați atenția câtre altceva.

De exemplu, îmi place să curăț calculatorul de fișierele care se adună în plus. Pe distribuțiile bazate pe Debian și Ubuntu, sunt trei comenzi pentru curățarea sistmeului și acestea sunt:

$ sudo clean
$ sudo autoclean
$ sudo autoremove

În loc să execut aceste comenzi pe trei linii diferite, folosesc punct și virgulă (;) pentru a le concentra pe o singură linie și apoi le execut în succesiune.

Pe scurt

 • În loc de: $ sudo clean. $ sudo autoclean. $ sudo autoremove. Utilizați:
  • $ sudo clean; sudo autoclean; sudo autoremove
 • Folosiți simbolul ; pentru a combina și executa orice număr de comenzi pe o singură linie. Pentru a opri secvența de comenzi atunci când una dintre ele eșuează, utilizați &&.
  • $ sud clean && sudo autoclean && sudo autoremove

Comenzi alias utilizate frecvent

Probabil că rulați des unele comenzi. Uneori, acestea pot fi comenzi lungi sau o combinație de comenzi diferite cu aceleași argumente.

Pentru a nu mai tasta din nou aceste tipuri de comenzi, am creat un alias pentru comenzile pe care le folosesc cel mai des.

De exemplu, îmi place să actualizez distribuția și aplicațiile din terminal. Deoarece folosesc comenzile sudo apt update și sudo apt-full upgrade o dată pe zi, am creat un alias pentru aceste comenzi.

Pentru a crea un alias, deschideți fișierul .bashrc în editorul dvs. preferat și adăugați un alias:

alias update="sudo apt update && sudo apt full-upgrade"

Încercați să creați un alias pentru orice lucru pe care îl executați în mod regulat.

Notă: Fișierul .bashrc este destinat utilizatorilor care utilizează shell-ul Bash. Dacă sistemul dvs. rulează un alt shell, probabil că trebuie să ajustați fișierul de configurare pe care îl utilizați șie, eventual sintaxa comenzii alias.

Puteți verifica numele shell-ului implicit din sistemul dumneavoastră cu ajutorul comenzii echo $SHELL.

După ce ați creat aliasul, reîncărcați configurația:

$ . ~/.bashrc

Și apoi încercați noua comandă:

$ update

Pe scurt

În loc să tastați comanda originală, cum ar fi:

sudo apt update

Creați un alias cu ajutorul instrucțiunii alias din .bashrc sau din fișierul de configurare al shell-ului dumneavoastră.

Căutați și executați o comandă anterioară fără a utiliza tastele săgeată

Majoritatea utilizatorilor de terminale au tendința de a reutiliza comenzile executate anterior. Este posibil să fi învățat să folosiți tasta săgeată sus de pe tastatură pentru a naviga în istoricul shell-ului.

Dar atunci când comanda pe care doriți să o reutilizați se află la câteva linii în trecut, trebui sî apăsați de mai multe ori săgeata sus până când găsiți comanda pe care o căutați.

De obicei, situația se prezintă astfel: Săgeată sus, sus, sus, sus, sus. Enter.

Există o cale mai ușoară: Puteți căuta în istoricul dvs. pac cu pac, folosind comanda history.

Atunci când utilizați comanda history, lista comenzilor apare cu un număr lângă fiecare dintre ele. Aceste numere sunt cunoscte sub numele de numărul istoric al comenzii.

Puteți tasta !{history-număr} în terminalul dumneavoastră pentru a executa comanda cu numărul corespunzător.

Pe scurt

În loc de săgeată sus, sus, sus, sus, sus, Enter. Tastați history, apoi căutați numărul de istoric al comenzii pe care doriți să o executați:

$ !{history-număr}

Puteți efectua această sarcină și în alt mod, în loc de: Săgeată sus, sus, sus, sus, sus, Enter. Utilizați CTRL+R și tastați primele câteva litere ale comenzii pe care doriți să o repetați.

De sfârșit

Tastele de comandă rapidă oferă o metodă mai ușoară și mai rapidă de navigare și de executare a comenzilor în shell.

Cunoașterea micilor sfaturi și trucuri vă poate face ziua mai puțin agitată și vă poate accelera munca în linia de comandă.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

2 thoughts on “Trucuri pentru navigarea mai rapid în terminal

  1. Este o opțiune utilă atunci când ai de șters doar un singur cuvânt.
   Și mai sunt câteva opțiuni utile, ca: Ctrl+D (Elimină caracterul de sub cursor), Ctrl+H (Elimină caracterul din fața cursorului) și Alt+D (Elimină de la caracter până la sfârșitul cuvântului).
   Sper să îți fie de ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *