Trisquel

Trisquel 11 a fost lansat și este bazat pe Ubuntu 22.04 LTS

Trisquel 11 „Aramo” a fost lansat de dezvoltatorul principal al proiectului, Rubén Rodríguez Pérez, în timpul conferinței LibrePlanet 2023.

Trisquel 11 este o versiune cu suport pe termen, bazat pe Ubuntu 22.04 LTS. Această distribuție exclude tot cea ce nu este 100% gratuit – programe open source sau aprobate de FSF, fie că este vorba de firmware, drivere sau aplicații.

Trisquel este alimentat de nucleul Linux-libre 5.15, iar mediul de lucru MATE 1.26 este utilizat în mod implicit. Ediția Triskel include mediul de lucru KDE Plasma în mod implicit a fost actualizată la Plasma 5.24.7, KDE Frameworks 5.92.0 și KDE Gear 21.12.3.

Trisquel 11 introduce suport pentru arhitecturile AArch64 (ARM64) și PowerPC pe 64 de bit, adoptarea instalatorului Debian în modul text pentru imaginea NetInstall, suport pentru GPU AMD Radeon și multe alte pachete portate de la Debian.

Nu veți găsi controversata tehnologie Snap de la Ubuntu, dezvoltatorii Trisquel optând pentru navigatorul Abrowser, un derivat Firefox orientat spre confidențialitate și care a fost actualizat la versiunea 110.0.1

De asemenea, este inclus clientul de e-mail Icedove 102.8.0 (este un derivat Thunderbird), LibreOffice, programul de vizualizare de imagini Viewnior și GIMP pentru editare grafică.

Rhythmbox, VLC și Brasero sunt prezente pentru nevoile media. Pidgin, Liferea și Transmission contribuie, de asemenea, la completarea selecției de programe.

Puteți descărca Trisquel 11 LTS de pe site-ul oficial. Dacă utilizați Trisquel 10, puteți face actualizarea la ultima versiune folosind comanda următoare:

sudo apt upgrade
sudo apt full-upgrade
sudo do-release-upgrade

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *