Wayland

Trei semne că Wayland devinde varianta preferată pentru o interfață grafică

A fost nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge acolo, dar există tot mai multe dovezi că serverul de afișare Wayland ar putea detrona în curând X11 ca fiind cel mai comun mod de a obține o interfață grafică pe Linux.

Echipa care dezvoltă Linux pentru Apple Silicon Mac a declarat că nu are personal pentru a lucra la suportul X.org. În urmă cu un an, dezvoltatorii setului de instrumente GTK au declarat că următoarea versiune ar putea renunța de suportul pentru X11.

Dar acest gen de lucruri ni se pare că încearcă să împingă utilizatorii spre Wayland, mai degrabă decât să atragă pe cineva.

Unul dintre dezvoltatorii mediului de lucru Budgie, Campbell Jones, a publicat recent o postare pe blog cu un titlu extrem de controversat: „Wayland este destul de bun, de fapt”.

El expune diverse beneficii pe care Wayland le aduce dezvoltatorilor și concluzionează:

În primul rând, ceea ce am învățat este că Wayland este de fapt foarte bine conceput. Pentru X, scrisul este pe perete, iar Wayland este într-adevăr viitorul.

În parte ca urmare a acestui fapt, se pare că următoarea versiune a mediului de lucru Budgie, Budgie 11, va avea suport doar pentru Wayland, renunțând complet la suportul pentru X11.

Echipa subliniază că aceasta nu este o propunere atât de radicală: a existat o propunere de a face ca sesiunile KDE 6 să fie implicit pe Wayland încă din octombrie anul trecut.

Mediul de lucru Budgie provine din distribuția Solus, care tocmai a lansat versiunea 4.4. Sub titlul „Depreciere planificată a ediției MATE”, există o evaluare îngrijorătoare a perspectivelor pentru acest mediu de lucur populare:

După ce am evaluate MATE, am ajuns la concluzia că acesta nu are o strategie activă și plauzibilă pentru Wayland, iar proiectul în sine se află efectiv în faza de menținere în viață.

Solus nu este un proiect care se mișcă foarte repede. Ultima sa versiune a fost lansată în urmă cu exact doi ani. MATE 1.26, actuala versiune stabilă, a apărut în luna următoare.

Cu un ciclu de lansare relativ lent ca acesta, proiectul Solus trebui să privească mai departe ca alții. Este posibil ca evaluarea să fie prea dură, dar MATE este o bifurcație a GNOME 2 – ceea ce înseamnă că toți dezvoltatorii săi originali au trecut mai departe.

Budgie este un mediu de lucru de nișă, dar este susținut pe scară largă, având o versiune de Ubuntu, o versiune de Fedora, precum și o versiune inclusă în Debian, openSUSE etc.

Versiunea GNOME a Fedora a trecut implicit la Wayland începând cu versiunea 25 din 2017, iar GNOME de la Ubuntu începând cu versiunea 21.04.

Ultimul dintre cele trei semne că acest instrument este luat în serios este faptul că există acum un efort experimental pentru a face Wayland să funcționeze pe OpenBSD.

Demersul a avut loc la recentul hackathon OpenBSD din Tallinn, Estonia, iar comentariile dezvoltatorilor sunt încurajatoare:

Acesta este încă departe de a fi un sistem complet, deoarece există multe probleme de rezolvat, dar este un început bun și arată că nu este imposibil să se fac Wayland să funcționeze pe OpenBSD.

Acesta este deja disponibil ca parte a FreeBSD.

Una dintre problemele legate de încercarea de a evalua Wayland este că cei care scriu și vorbesc despre el sunt dezvoltatori.

Este un program care, dacă își face treaba corect, s-ar putea ca utilizatorul care stă în fața calculatorului să nu știe niciodată că îl folosește.

Primul semnă că lumea Linux, în general, avea să înceteze să se mai plângă și să accepte systemd a fost o discuție excelentă la linuxcon.au 2014 intitulată „Cele șase etape ale systemd”.

Atunci când oamenii au început să vorbească, chiar și cu reticiență, despre motivul pentru care le place ceva s-a schimbat valul.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *