Best Arch Linux Distros

Top 5 cele mai bune distribuții bazate pe Arch Linux

Dacă sunteți un pasionat de Linux și sunteți în căutarea unui sistem de operare puternic și flexibil, atunci Arch Linux merită luat în considerare. Arch Linux este cunoscut pentru flexibilitatea sa, opțiunile de personalizare și design-ul minimalist.

Este o alegere popular în rândul entuziaștilor Linux care preferă o abordare de tip DIY și doresc să își construiască sistemul de la zero.

Dezvoltatorii, programatorii și jucătorii optează adesea pentru Arch Linux deoarece utilizează un model de lansare continuă, care asigură accesul la cele mai recente aplicații și module.

Cu toate acestea, configurarea Arch-ului poate fi descurajantă, în special pentru începători. De aceea, sunt disponibile mai multe distribuții bazate pe Arch Linux care au ca scop să facă procesul de instalare și configurare mai ușor și mai prietenos pentru utilizatori.

Nu sunt disponibile prea multe distribuții bazate pe Arch în comparație cu distribuțiile bazate pe Debian.

Dar cum puteți decide care dintre ele este cea mai bună pentru dumneavoastră?

Există mai mulți factori pe care îi puteți lua în considerare și care sunt comuni pentru cazurile de utilizare generală. Câteva criterii pot fi enumerate după cum urmează:

 • Ușurința de instalare
 • Ușurința de utilizare
 • Opțiuni de personalizare
 • Pachete de programe preconfigurate
 • Mentenanța generală
 • Asistența de specialitate pentru hardware
 • Ajutor din partea comunității

În această listă a celor mai bune distribuții, le explorăm pe cele mai bune disponibile și vedem cum se potrivesc utilizatorilor obișnuiți cu indicațiile de mai sus.

Top 5 cele mai bune distribuții bazate pe Arch Linux

EndeavourOS

EndeavourOS este o distribuție mică și ușor de folosit, care își propune să ofere o experiență Arch Linux fără probleme. Vine cu un mediu de lucru preinstalat și oferă pachete de programe preconfigurate, ceea ce facilitează inițierea cu Arch.

Este una dintre noile distribuții lansată în urmă cu trei ani. Dar, într-un interval scurt de timp, a devenit populară datorită modului său unic de a gestiona experiența de utilizare.

EndeavourOS Cassini Neo cu Xfce
EndeavourOS Cassini Neo cu Xfce

Motivul principal al recomandări sale în acest moment:

 • Folosește programul de instalare Calamares care funcționează foarte bine.
 • Oferă suport specializat pentru hardware, cum ar fi drivere Nvidia și imagini ISO ARM.
 • Ajutorul comunități este fantastic, cu răspunsuri rapid prin canalul Telegram și forumuri.
 • Utilizatorii noi au la dispoziție funcții simple, cu un singur clic pentru gestionarea și actualizarea sistemului.
 • Vine cu mediile de lucru moderne, cum ar fi Xfce, KDE Plasma, GNOME și câteva managere de ferestre.
 • Echipa tehnică foarte bine pregătită, cu un obiectiv solid de a oferi cea mai bună experiență de utilizare a distribuției.

Încercați-o folosind legătura de descărcare prezentă mai jos.

Manjaro Linux

A doua distribuție din această listă este Manjaro Linux , care este o altă distribuție bună și testată în timp.

Scopul principal al acestei distribuții este de a face Arch Linux accesibil pentru utilizatorii începători până la cei avansați, prin furnizarea de opțiuni gata de utilizare.

Manjaro KDE Plasma
Manjaro KDE Plasma

Iată câteva dintre caracteristicile și avantajele cheie ale Manjaro Linux, care îl fac să fie distribuția perfectă pentru multă lume:

 • Manjaro vine cu interfețe ușor de utilizate, cum ar fi Xfce, KDE Plasma, GNOME, Budgie, Cinammon și MATE. În plus, puteți obține variantele cu manageri de ferestre i3 și Sway.
 • Manjaro primește actualizări în câteva zile de la actualizările majore Arch. Vine cu Arch User Repository (AUR) configurat, oferind colecții mari de programe.
 • Vine cu managerul de programe Pamac pentru o instalare mai ușoară a programelor pe bază de interfață grafică.
 • Programul de instalare Calamares ușurează instalarea sistemului. De asemena puteți cumpăra laptopuri OEM cu Manjaro.
 • Deoarece utilizarea Manjaro este mare printre toate distribuțiile bazate pe Arch, puteți obține o mulțime de răspunsuri la problemele dumneavoastră. În plus, suportul de pe forumul Manjaro este excelent.

Puteți descărca Manjaro Linux folosind legătura de mai jos.

Garuda Linux

A treia distribuție bazată pe Arch din această listă este Garuda Linux, care se adresează în primul rând utilizatorilor care doresc o distribuție pentru jocuri. Cu toate acestea , o puteți folosi și în alte scopuri.

Vine cu aproape toate mediile de lucru și managerii de ferestre populari, cum ar fi KDE Plasma, Xfce, GNOME, LXQt, Cinnamon, MATE, Wayfire, Qtile, i3 și Sway. Astfel, aveți la dispoziție o mulțime de opțiuni.

Una dintre cele mai bune oferte ale Garuda Linux reprezintă sistemul de fișiere BTRFS implicit cu compresie zstd pentru o performanță mai bună pe componentele hardware moderne.

Garuda Linux MATE
Garuda Linux MATE

Iată câteva caracteristici și avantaje cheie care îl fac să de deosebească de celelalte distribuții:

 • Pregătit pentru jocuri.
 • Suport integrat pentru Steam și Lutris cu GameMode și Gamemode-Tools.
 • Opțiuni pentru toate mediile de lucru și manageri de ferestre.
 • Arată frumos cu o temă și pictograme personalizate.
 • O colecție vastă de pachete precompilate cu popularul Chaotic-AUR.

Puteți descărca Garuda Linux folosind legătura de mai jos.

ArcoLinux

ArcoLinux este o distribuție ușor de folosit și avansată, care vine cu un mediu de lucru preinstalat și un set de programe preconfigurate. De asemenea, include instrumente și scripturi pentru a face experiența Arch mai prietenoasă pentru utilizatori.

ArcoLinux Xfce
ArcoLinux Xfce

ArcoLinux este puțin diferit față de toate distribuțiile din această listă. Dispune de patru tipuri de versiuni diferite, iar acestea sunt:

 • ArcoLinux XL: Varianta emblematică cu un pachet complet, vine cu mediul de lucru Xfce.
 • ArcoLinux XS: Varianta minimală cu opțiuni principale + nucleul LTS, Xanmod sau Zen, vine cu mediul de lucru Xfce.
 • ArcoLinuxD: Varianta minimală fără nici un mediu de lucru sau pachete; instalați propriile pachete.
 • ArcoLinuxB: Varianta minimală care oferă posibilitatea de a selecta mediul de lucru și câteva programe.

După cum puteți vedea, este destul de unic în ceea ce privește proiectarea sa. Dacă sunteți un pasionat de Arch Linux, puteți încerca ArcoLinux și cu siguranță va fi o experiență excelentă pentru dumneavostră.

Echipa oferă peste 1000 de videoclipuri despre diferite instrucțiuni pentru ArcoLinux. Accesați legătura de mai jos pentru descărcare.

ArchLabs

Vă mai amintiți de BunsenLabs Linux? ArchLabs Linux își propune să fie distribuția Arch minimală cu un aspect de BunsenLabs Linux.

Dispune de managerul de ferestre dk, panoul tint2 și o varietate de aplicații preinstalate, conceput pentru a oferi un mediu de lucru simplu și eficient.

ArchLabs Linux este foarte ușor de personalizat și oferă o varietate de instrumente și scripturi care permit utilizatorilor să își configureze și să își personalizeze cu ușurință sistemele.

ArchLabs Linux
ArchLabs Linux

Este o alegere populară pentru utilizatorii care doresc să beneficieze de flexibilitatea Arch Linux și de actualizările continue, dar preferă un mediu de lucru mai simplu de utilizat și preconfigurat.

O distribuție perfectă pentru toți cei care iubesc minimalismul și managerul de ferestre cu Arch Linux.

Puteți descărca ArchLabs Linux folosind legătura de mai jos.

Încă câteva distribuții bazate pe Arch Linux

Așadar, cele de mai sus sunt cele mai bune cinci după părerea mea. Cu toate acestea, alte câteva distribuții sunt la fel de bune, dar utilizarea lor este probabil mai mică în comparație cu lista de mai sus.

Iată câteva dintre ele și de sunt la fel de bune.

Mabox Linux: Este o distribuție Linux simplă și ușor de folosit, bazată pe Manjaro Linux. Dispune de managerul de ferestre Openbox, un mediu de lucru simplu și eficient care poate fi personalizat pentru a se potrivi preferințelor utilizatorului.

Archcraft: Este o distribuție minimă bazată pe Arch Linux. Folosește manageri de ferestre și aplicații ușoare, ceea ce o face super rapidă. Vine preconfigurat cu diverse setări, oferindu-vă cea mai bună experiență de manager de ferestre gata de utilizare.

Archcraft se instalează cu ajutorul programului Calamares și include managerul de pachete yay pentru a facilita preluarea de programe din Arch User Repository (AUR).

Bluestar Linux: Este o distribuție care folosește Arch Linux ca bază. Scopul său este de a oferi un sistem de operare solid, cu o gamă largă de funcționalități și ușurința în utilizare, fără a compromite aspectul estetic.

Alte distribuții noi

Câteva distribuții bazate pe Arch au fost lansate recent și oferă o abordare diferită. Acestea încearcă să fie unice prin diverse aspecte. Iată câteva dintre ele și principalele caracteristici distinctive ale acestora.

 • XeroLinux vine cu un aspect incredibil.
 • Exodia OS vie cu managerul de ferestre BSPWM.
 • Crystal Linux este perfect cu GNOME.
 • Hefftor Linux este o distribuție elegantă cu Xfce și Plasma.

Concluzie

În cele din urmă, Arch Linux este o distribuție extrem de personalizabilă și flexibilă pe care mulți utilizatori avansați de Linux o preferă.

Oricare ar fi nevoia sau fuxul de lucru, puteți încerca ceva din această listă. Încercați oricare dintre primele trei distribuții din această listă atunci când nu știți ce să alegeți.

Deși poate fi intimidant pentru începători, aceste distribuții au ca scop să ofere o experiență mai prietenoasă pentru utilizatorii, fără a sacrifica flexibilitatea și opțiunile de personalizare care fac Arch Linux atât de popular.

Sper să găsiți și să vă acomodați cu distribuția care vă poate satisface nevoile.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *