Probabil că ați văzut-o peste tot, în toate grupurile de Linux, comunități, forumuri, chiar și în viața reală pe tricouri.
Dacă ești începător și te întrebi ce face „sudo rm -rf /” și de ce nu ar trebui să rulezi comanda, citește acest articol.
Pe scurt, comanda sudo rm -rf / șterge tot ceea ce se află în directorul rădăcină, ceea ce, practic vă distruge întreg sistemul. Voi explica comanda în detaliu mai jos. Dacă nu știți ce înseamnă sau ce face – nu ar trebui să o executați.
Ce face comanda rm?
Comanda rm este utilizată pentru a șterge fișiere și directoare în sistemele de tip Unix, inclusiv Linux. Aceasta înseamnă „remove”.
„sudo” înseamnă că executați comanda respectivă ca administrator. Dacă sunteți autentificat ca root, nu este nevoie să utilizați sudo.
Nu este necesar să folosiți sudo pentru comanda rm, dar este posibil să aveți nevoie de ea în funcție de tipul de privilegii pe care le are utilizatorul normal.
Dacă ați avea un fișier doar pentru a fi citit, numit note.txt, și dacă ați dori să îl ștergeți, ați rula comanda:
sudo rm note.txt
După rularea comenzii rm, vi se va solicita și veți fi întrebați dacă sunteți sigur că doriți să eliminați fișierul.
rm: remove write-protected regular file 'note.txt'?
Pentru a elimina fișierul, trebuie să răspundeți cu „y”, „Y” sau „yes”.
Ce înseamnă „-rf” în „sudo rm -rf”?
Pentru a evita mesajul care vă întreabă dacă doriți să eliminați fișierul, puteți utiliza indicatorul -force sau -f.
Deci, dacă rulați comanda:
sudo rm -f notes.txt
Fișierul va fi șters imediat după executarea comenzii și nu trebui să confirmați nimic.
Indicatorul -r (-recursive) este utilizat pentru a șterge în mod recursiv tot ce se află în intr-un director. Utilizarea cea mai frecventă este de a șterge un director împreună cu tot ce se află în acel director.
Astfel, de exemplu, dacă aveți un director „test” în „/var/www/html/test/” cu fișiere în acel director și aveți nevoie să eliminați directorul împreună cu fișierele sale, va trebui să executați comanda:
sudo rm -r /var/www/html/test/
Puteți combina mai muți indicatori cu comanda rm, astfel încât, în loc să primiți solicitări pentru fișiere, puteți adăuga indicatorul -f, așa cum am explicat mai sus.
sudo rm -rf /var/www/html/test/
După cum puteți vedea din exemple, această comandă este destul de utilă și utilizatorii Linux o execută în mod regulat. Partea periculoasă va fi explicată în secțiunea de mai jos.
Ce face comanda „sudo rm -rf /”?
Bara oblică „/” înseamnă că această comandă va șterge directorul rădăcină. Acesta este direcotrul în care se află toate celelalte directoare ale sistemului dvs., ceea ce înseamnă că va șterge toate directoarele din sistem.
Trolii dau adesea această comandă începătorilor cu rea intenție (să ștrice totul). Din fericire, cele mai multe distribuții Linux au un mecanism de siguranță pentru acest caz, așa că dacă ați încercat să executați comanda:
sudo rm -rf /
Probabil vi se va solicita:
rm: it is dangerous to operate recursively on '/'
rm: use --no-preserve-root to override this failsafe
Din fericire pentru troli, va apărea un mesaj în care scrie ce trebuie să faceți pentru a rula comanda și a o lăsa să își facă magia malefică. Deci dacă ați rula:
sudo rm -rf / --no-preserve-root
Veți distruge întreg sistemul Linux și nu veți mai avea cale de întoarcere. Trolii s-au adaptat la acest lucru și au început să dea această comandă pentru a evita mesajul care vă atenționează că această comandă este periculoasă.
Deci, în concluzie, dacă sunteți începător, nu executați nici una dintre comenzile explicate în această secțiune.
Nu încercați să faceți asta acasă pe calculatorul principal.