Steam Linux

Steam ar trebui să nu se mai blocheze

Mica actualizare Beta de miercuri pentru clientul Steam ar trebui să rezolve defectul de la pornirea lui atunci când nu sunt găsite drivere OpenGL.

În timp ce actualizarea din 28 februarie a versiuni Steam Beta este una mică, conform jurnalului de modificări, singura corecție din această versiune este aceea de a nu se bloca la pornire atunci când nu sunt găsite drivere OpenGL.

Steam No OpenGL

Este un semn al acestor zile, deoarece în timp ce OpenGL a fost în mod traditional foarte răspândit pe Linux, multe jocuri moderne fie suportă direct API-ul Vulkan, fie sunt jocuri de Windows ce rulează prin Steam Play și utilizează DXVK/VKD3D-Proton pentru a direcționa apelurile Direct3D prin Vulkan.

Chiar și mai multe calculatoare/compozitoare Linux încep să adopte în mod direct API-ul Vulkan în locul lui OpenGL.

În plus, odată cu apariția mai multor drivere Vulkan cu sursă deschisă și cu un accent din ce în ce mai mic pe OpenGl, va veni o vreme în 2024 sau în viitor în care OpenGL va deveni din ce în ce mai puțin utilizat pe Linux.

Chiar și pentru cei care au nevoie de suport pentru API-ul OpenGL, datorită lui Zink, OpenGL peste Vulkan este o realitate. Având în vedere că drivere-le Vulkan NVK și Mesa PowerVR Vulkan preferă acum Zink în locul drivere-lor OpenGL native pentru generațiile de hardware relevante, randamentul OpenGL este și mai mult diminuat.

În sfârșit, începem să ajungem la o lume Vulkan-first sau, cel puțin, la o lume în care OpenGL trece în plan secundar pe Linux.

Așa că, din fericire, cea mai recentă versiune beta a clientului Steam a rezolvat un scenariu de blocare atunci când nu reușea să detecteze suportul pentru drivere-ul OpenGL. Să sperăm că în 2024 se va ajunge ła o utilizare a Vulkan și mai mult pe Linux.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *