Open Source

Șeful Core-JS se plânge că open source este defect, nimeni nu va plăti pentru ea

Denis Pushkarev, care se ocupă de biblioteca core-js, utilizată de milioane de site-uri, spune că este gata să renunța la dezvoltarea open source penru că atât de puțini oameni plătesc pentru programul de care depind.

Programul gratuit cu sursă deschisă este în mod fundamental stricat. Aș putea înceta să lucrez la acest lucru în tăcere, dar vreau să dau o ultimă șansă sursei deschise.” a scris el într-o notă pe depozitul core-js.

Problema este că cine plătește pentru programele open source, adesea creat sau gestionat de voluntari neplătiți, continuă să fie o sursă de fricțiuni și nemulțumire în comunitatea de programatori.

Feross Aboukhadijeh, un dezvoltator open source și CEO al companiei de securitate Socket, a spus multe pe această temă într-un e-mail către The Register:

Responsabilii de mentenanță sunt erorii necunoscuții ai lumii programelor, care se implică din toată inima în crearea unor cantități uriașe de valoare care adesea nu sunt apreciate. Acești eroi necunoscuți efectuează o muncă esențială care permite funcționarea întregii tehnologii moderne – nu este o exagerare. Aceste persoane neobosite se dedică să scrie noi caracteristicii, să rezolve defecte, să răspundă la întrebările utilizatorilor, să îmbunătățească documentația și să dezvolte program nou și inovatoar, însă nu primesc aproape nici o recunoaștere pentru eforturile lor.

Este imperativ ca industria comercială și comunitatea open source să se unească și să găsească o modalitate de a recunoaște și recompensa menținătorii pentru contribuțiile lor neprețuite. Atât timp cât sacrificiul personal semnificativ este o condiție prealabilă pentru participarea la programul open source, vom continua să excludem o mulțime de oameni inteligenți și talentați. Acet lucru nu este bun pentru nimeni.

Responsabilii de pachete care nu sunt instalate direct, cum ar fi core-js, care deseori vine la pachet atunci când se instalează alte pachete, o duc foarte greu. Dependențele tranzitive fiabile și fără defecte sunt invizibile. Prin umare, și întreținători sunt invizibvili. Cu cât acești menținători își fac mai bine treaba, cu atât sunt mai invizibili. Nimeni nu vizitează vreodată un depozit GitHub pentru o dependență tranzitivă care funcționează perfect – nu există nici un motiv pentru a face acest lucru. Dar un dezvoltator care investighează o urmă de defect ar putea vizita depozitul, chiar dacă nu are alt motiv decât să depună o problemă. Aceasta este exact problema cu care s-a confruntat menținătorul core-js.

Pentru marile companii care obțin mai mult de pe urma muncii gratuite din codul open source decât plătesc în donații – dacă plătesc într-adevăr – status quo-ul pare a fi o afacere destul de bună.

Cu toate acestea, pentru dezvoltatorii individuali, crearea și întreținerea codului fără compensație are un cost – măsurabil nu doar în termeni financiari, ci și în capital social și politic.

Pentru Pushkarev, cunoscut sub numele de zloirock pe GitHub, situația este că core-js este o bibliotecă JavaScript care a fost descărcată de miliarde de ori și folosită pe mai mult de jumătate din primele 10.000 de site-uri – dar veniturile pe care le primește din donații au scăzut dramatic.

Când a început să întrețină core-js cu normă întreagă, putea conta pe aproximativ 2.500 de dolari pe lună, iar în prezent a scăzut la aproximativ 400 de dolari pe lună.

Există diverse motive pentru acest lucru. Unul dintre ele este faptul că Pushkarev se află în Rusia, care, de la invazia Ucrainei, a fost supusă unor sancțiuni financiare ample. De asemenea, nu a ajutat nici faptul că a făcut aproximativ zece luni de închisoare în 2020 pentru că a intrat în coliziune cu doi pietoni cu motoclicleta sa, omorând unul dintre ei.

Iar circumstanțele sale sunt diferite acum „Când am început să lucrez la core-js, eram singur”, a scris el. „Acum am o familie. Cu un an în urmă, am devenit tatăl unui fiu. Acum trebuie să îi asigur un nivel de trai decent”.

Pushkarev recunoaște că a primit multă ură – și nu doar ostilitatea din social media cu privire la stilul de cod.

Astăzi, un dezvoltator mi-a scris un mesaj. M-a numit un parazit pe corpul comunității de dezvoltare care face o mulțime de bani din spam și nu face nimic util.

M-a numit același criminal ca și Hans Reiser, dar care l-a cumpărat pe judecător și a rămas nepedepsit. Mi-a urat moartea mie și tuturor rudelor mele. Și nu este nimic neobișnuit aici, primesc mai multe astfel de mesaje pe lună. În ultimul an, la acesta s-a adăugat faptul că sunt un „fascist rus”.

a scris Denis Pushkarev

Dar a primit, de asemenea, mult sprijin din partea oamenilor din comunitatea open source care recunosc că sustenabilitatea codului este încă o problemă și se limitează la aspectele financiare. Sau care pur și simplu își sprijină colegii ruși.

Pushkarev ar prefera să se concentreze asuprea aspectelor economice ale sursei deschise mai degrabă decât asupra politicii situației sale și a țării în care locuiește.

Sursa deschisă ar trebui să fie în afara politicii”, a spus el, adăugând că nu dorește să aprofundeze aceste probleme în detaliu, deoarece există oameni de ambele părți ale graniței dintre Rusia și Ucranina care ar putea avea de suferit din această cauză.

M-am întors în Rusia penru că era un loc în care era posibil să am un nivel de trai decent cu bani relativ puțini și să mă concentrez pe FOSS în loc să fac bani.

Acum nu pot părăsi Rusia, deoarece după accident am procese restante în valoare de zeci de mii de dolari și mi se interzice să părăsesc țara până când nu sunt achitate.

a declarat Denis Pushkarev

Open source pare a fi stricat, dar, în realitate, nu a fost niciodată întreg sau corect. Problemele sale erau doar mai ușor de gestionat în vremuri pașnice.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *