Intel IPU6

RPM Fusion adaugă suport experimental pentru camera web Intel IPU6

Din păcate, camera web Intel IPU6 de pe laptopurile cu Alder Lake și cele mai noi nu au încă un driver Linux în amonte, ceea ce a făcut ca dezvoltatorii de nucleu să evite aceste laptopuri în cazul în care este nevoie de suport pentru camera web.

Intel menține un driver Linux pentru IPU6 în afara rețelei, în timp ce au făcut progrese în vederea integrării acestuia.

Pentru a ușura situația pentru utilizatorii de Fedora, o serie de programe IPU6 experimentale au fost adăugate la depozitul RPM Fusion

Tehnologia camerei IPU6 de pe cele mai recente laptopuri Intel a fost un eșesc pentru Linux, deși în ultimele luni s-au înregistrat progrese în ceea ce privește curățarea și punerea în ordine a părților necesare pentru suportul nucleului.

Se fac progrese în timp ce pentru cei care au laptop cu Intel Alder Lake sau Raptor Lake cu o cameră web IPU6, depozitul RPM Fusion oferă acum o serie de programe.

Acest lucru este plăcut de văzut, deoarece suportul de drivere Intel din afara rețelei a fost orientat doar către anumite versiuni de Ubuntu.

Hans de Goede de la Red Hat a lucrat la acest suport pentru camera IPU6 și poate fi instalat pur și simplu prin intermediul DNF, dacă este activată opțiunea RPM Fusion free și non-free.

Această cameră a fost testată pe laptopurile Dell Latitude 9420, Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10, Lenovo ThinkPad X1 Nano Gen 2 și Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 7.

Activitatea de pregătire a pachetului include un modul de nucleu pentru IPU6, o serie de bibioteci pentru camerele din spațiul utilizatorului cu sursă închisă, un plugin GStreamer care poate fi conectat cu bibliotecile și suport pentru bucla/relația V4L2 pentru programele care nu se conectează direct la GStreamer, ci utilizează V4L2.

Mai multe detalii despre acest suport experimental pentru Intel IPU6 pentru utilizatorii de Fedora prin RPM Fusion pot fi găsite în postarea de pe blogul lui Hans de Goede.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *