Reacția împotriva deciziei Red Hat de a înceta distribuirea gratuită a codului sursă al RHEL pentru cei care nu sunt clienți continuă să se extindă.
Săptămâna trecută, am publicat un articol cum că red Hat va retrage sursele distribuției sale de pe serverele sale publice.
Pentru a-l cita pe Douglas Adams: „Acest lucru a înfuriat o mulțime de oameni și a fost considerat pe scară largă ca fiind o mișcare proastă.” Atât de mult, încât Mike McGrath, pălărierul care a anunțat această schimbare, s-a simțit obligat să publice un răspuns în care o apără.
În comparație cu postarea sa anterioară, pentru noi, aceasta este o discuție foarte clară și vă recomand să vă faceți timp să o citiți.
Așa cum era de așteptat, McGrath apără demersul și respinge acuzațiile de încălcare a spiritului sau a termenilor licențelor open source.
Argumentul de bază este că reconstrucțiile gratuite ale RHEL nu adaugă nicio valoare, nici pentru Red Hat ca și companie, nici pentru ecosistmeul open source în ansamblu; pur și simplu privează Red Hat de veniturile pe care le-a câștigat în mod corect producând probabil cea mai stabilă dintre distribuțiile stabile… și are dreptate.
Efectele se extind
Între timp, însă, efectele continuă să se extindă. Fostul pălărier Jeff Law a postat o critică elegantă pe lista Fedora-devel, iar administratorii probabil celei mai vechi reconstrucții RHEL încă în picioare, Springdale Linux, au remarcat că această mutare le va cauza probleme.
O reconstrucție academică, Springdale se numea PUIAS Linux, după numele Princeton University și al Institute of Advanced Studies unde a fost creat, și precede chiar și CentOS Linux.
Bloggerul și vloggerul Jeff Geerling este furios. Deși este probabil cel mai cunoscut pentru conținutul său legat de Raspberry Pi, Geerling este un autor prolific atât de ghiduri didactice, cât și de manuale pentru instrumentul Ansible de infrastructură de cod, pe care Red Hat îl deține din 2015.
Geerling elimină suportul pentru RHEL din instrumentele sale. Acest lucru nu va deranja doar această comunitate, ci va produce efecte negative.
Rocky Linux evoluează
O evoluție interesantă este faptul că organizația din spatele Rocky Linux spune că a găsit ceea ce descrie ca fiind o „cale de urmat” într-o „lume nouă și curajoasă”, despre care spune că „respectă acordurile de licențiere” – deși observăm că nu se specifică ale cui sunt aceste acorduri de licențiere.
Anunțul spune că actualizările atât pentru versiunea 8.8, cât și pentru versiunea 9.2 au fost reluate. Echipa Rocky Linux își păstrează secretul, dar dacă au reușit să găsească o soluție de rezolvare, bănuiesc că, în curând vor reuși și cei care se află în spatele celorlalte distribuții.
Ce spune GNU GPL?
Bradley M. Kuhn de la Software Freedom Concervancy a publicat o analiză detaliată a problemelor legate de GNU General Public Licenses (GPL) în legătură cu această mutare. Tonul acesteia este, în general, foarte critic, dar nu poate indica în mod direct vreo încălcare din partea Red Hat.
Punctul cheie pe care mulți dintre cei mai vehemenți critici nu l-au luat în considerare este că GPL obligă Red Hat să furnizeze codul sursă doar părților cărora le-a furnizat binare, nu și restului lumii.
Clienții Red Hat pot în continuare să obțină codul sursă, astfel încât Red Hat nu încalcă GPL. GPL nu îi eliberează de contractele cu Red Hat: aceștia pot redistribui codul sursă dacă doresc, dar, în egală măsură, Red Hat poate să le răspundă prin rezilierea contractelor, ceea ce este 100% conform cu GPL.
Și nu este vorba numai de GPL. Toate distribuțiile Linux includ o mulțime de coduri care sunt guvernate de mai multe licențe diferite, inclusiv diferite versiuni ale GPL. Toate acestea impun cerințe diferite, iar cele mai multe dintre ele sunt mai permisive decât GPL.
Printre numeroasele critici aduse acestei mișcări, mulți contestatari au subliniat faptul că Red Hat beneficiază, indirect, dar în mod considerabil, de o mare parte din expertiza generată de persoanele care folosesc reconstrucțiile gratuite.
Acest lucru este perfect adevărat, dar este de asemenea adevărat că firma are alte două sisteme de operare complet gratuite; Fedora și CentOS Stream.
De asemenea, oferă Universal Base Images distribuit gratuit, care vă pot permite să rulați aplicații specifice RHEL peste alte distribuții – atât timp cât acordurile de licență și de suport ale aplicațiilor permit acest lucru, desigur, dar asta este în atenția clientului.
Evident, acestea nu vor ajuta cu driverele sau alte lucruri care au nevoie de versiuni specifice de nucleului RHEL, dar chiar și cu RHEL, clineții sunt mult mai liberi de blocajul furnizorului decât sunt utilizatorii oricărui sistem de operare proprietar.
Ce va urma
Bănuiesc că Red Hat, deținută de IBM, nu va da înapoi în această privință, iar dacă dezvoltatorii vor găsi modalități de a ocoli aceste restricții, Big Purple Hat va veni pur și simplu cu noi restricții.
Orice companie are dreptul legitim de a-și apăra modelul și produsele. Lăsând la o parte numărul mare de oameni furioși care nu înțeleg cum funcționează licențele open source, impresia mea este că problema de bază aici este că există o mulțime de oameni care consideră că, pur și simplu pentru că este vorba de Linux; au un fel de drept de a-l obține gratuit.
Din păcate, nu este așa.
Nu asta înseamnă și nu a însemnat niciodată „gratuit” în „Free Software”. Red Hat depune o cantitate enormă de muncă pentru a dezvolta programe libere, pentru a se asigura că codul său ajunge înapoi în amonte și pentru a produce versiuni sigure, securizate și stabile pe termen lung, cu suport pentru un program FOSS care se schimbă rapid, destinat în primul rând marilor companii.
Și poate că cel mai clar semn că nu este interesată să se ocupe cu adevărat de micii utilizatori și de clienții mici este faptul că continuă să pună la dispoziție produsul gratuit pentru cei care doresc să utilizeze doar până la 16 servere.
Există o mulțime de alte distribuții, dacă doriți să plătiți pentru Linux. Dacă sunteți fericit să plătiți, dar vă simțiți lezat de IBM sau Red Hat, atât Canonical, cât și SUSE vor fi bucuroși să vă ia banii și să vă ofere asistență la nivel de companie, iar ambele vă permit să obțineți și să utilizați o versiune a sistemului lor de operare pentru companii în mod complet gratuit.
După mai bine de un deceniu de încercări, se pare câ Red Hat a găsit, în sfârșit, o modalitate de a închide piața produselor reconstruite pe RHEL. Nu a avut niciodată obligația de a fruniza codul sursă gata împachetat într-o formă care să faciliteze concurenților construirea de copii identice.
Nu despre asta este vorba în GPL – sau orice altă licență FOSS – niciodată. Criticii ar putea avea dreptate: pe termen lung, acest lucru ar putea fi dăunător pentru Red Hat, dar intrarea sa în vânzările de programe pentru companii a avut un succes fulminant, iar pentru moment, acest lucru ar putea ajuta compania.