Red Hat

Red Hat limitează accesul la codul sursă

Red Hat a făcut un anunț important care va schimba radical comunitatea Linux. Într-o mișcare care s-ar putea să nu fie pe placul unor utilizatori și dezvoltatori, a decis să limiteze accesul la codul sursă al Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Pe viitor, CentOS Stream va deveni depozitul exclusiv pentru versiunile publice de cod sursă legate de RHEL.

Cu toate acestea, este important de menționat că clienții Red Hat care plătesc vor avea în continuare acces la toate sursele RHEL prin intermediul portalului Red Hat Customer Portal.

Se așteaptă ca această decizie strategică să aibă implicații asupra diverselor distribuții Linux pentru companii gestionate de comunitate, inclusiv Alma Linux, Rocky Linux și Oracle Linux.

Având în vedere că sursele publice RHEL sunt acum limitate la CentOS Stream, aceste distribuții se vor confrunta cu provocări mai mari în cea ce privește furnizarea de compilații binare compatibile 1:1 pentru versiunile RHEL corespunzătoare.

În urmă cu mai bine de doi ani, Red Hat a introdus CentOS Stream ca o platformă de colaborare centrată pe RHEL. Scopul principal a fost acela de a facilita cicluri de feedback mai rapide între inginerii, partenerii, clienții și comunitățile Red Hat.

În același timp, CentOS Stream urmărea să sporească vizibilitatea asuprea inovațiilor viitoare din RHEL.

Pe măsură ce comunitatea CentOS Stream continua să crească, iar peisajul programelor pentru companii trece prin schimbări dinamice, Red Hat își dublează angajamentul față de CentOS Stream ca bază a inovației Linux pentru companii.

În consecință, CentOS Stream va servi de acum înainte ca unic depozit pentru versiunile publice de cod sursă legate de RHEL.

După anunțul făcut de Red Hat, echipa Rocky Linux dar și alții au comunicat că lucrează pentru a găsi o soluție pentru companii și pentru utilizatorii obișnuiți.

Motivația din spatele acestei schimbări provine din abordarea anterioară de a împinge sursele publice pentru RHEL către git.centos.org.

Cu toate acestea, odată cu orientarea proiectului CentOS către CentOS Stream și cu faptul că nu mai construiește CentOS Linux în aval de RHEL, menținerea unor depozite separate și redundante a devenit ineficient.

Red Hat recunoaște necesitatea de a se adapta la prioritățile în evoluție ale clienților și partenerilor, ceea ce a condus la această abordare raționalizată.

Este important de reținut că cel mai recent cod sursă va continua să fie accesibil prin CentOS Stream.

Clineții și partenerii Red Hat pot fi siguri că vor continua să aibă acces la sursele RHEL prin intermediul portalurilor pentru clienți și parteneri, așa cum este stipulat în contractele de abonament.

Mai multe detalii puteți afla în anunțul oficial de aici.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *