Raspberry Pi 5 a anunțat primul procesor al brandului

La patru ani de la Raspberry Pi 4, noul Pi 5 a fost oficializat joi (28), lansarea fiind programată pentru sfârșitul lunii octombrie, începând de la 60 USD pentru modelul cu 4 GB de memorie. Acesta este primul model cu procesor propriu al mărcii, dezvoltat la Cambridge.

Raspberry Pi 5 urmează modelului anterior, promițând de aproximativ 40 de ori mai rapid decât Raspberry Pi original, lansat în 2012. 14 milioane Raspberry Pi 4 au fost vândute în ultimii ani.

Unul dintre punctele principale este AP-ul de 16 nm al Broadcom derivat din AP-ul BCM2711 de 28 nm găsit în Raspberry Pi 4. Există un procesor Arm Cortex-A76 quad core pe 64 de biți cu ceas de 2,4 GHz. Rezultatul este un Raspberry Pi mai rapid, care consumă mai puțină energie pentru aceeași sarcină de lucru. GPU-ul VideoCore VII de la Broadcom include drivere Mesa open-source și integrează un VideoCore Hardware Video Scaler actualizat.

Dispozitivul dispune de două ieșiri video HDMI 4Kp60, decodor HEVC 4Kp60, Wi-Fi 802.11ac dual-band, Bluetooth 5.0 LE, precum și două porturi USB 3.0 și două USB 2.0. Există, de asemenea, porturi Gigabit Ethernet tradiționale cu suport PoE+, PCIe 2.0 și conectorul standard Raspberry Pi GPIO cu 40 de pini.

Modelul Pi 5 este construit pe arhitectură chiplet dezagregată, astfel încât doar cardul SD, SDRAM, HDMI și interfața PCI Express sunt furnizate de AP. Orice altceva este descărcat într-un controler I/O separat.

A treia componentă a chipset-ului este IC-ul Renesas DA9091 „Gilmour” de gestionare a energiei, cu opt surse de alimentare comutatoare separate.

Similar ca estetică cu predecesorul său, cu aproape aceleași dimensiuni, designul intern se modifică odată cu îndepărtarea conectorului audio și video compozit analog cu patru poli al plăcii. În locul conectorului există doi conectori FPC. Au fost create și o pereche de găuri de montare pentru un radiator.

Modelul de 8 GB costă 80 USD in USA și există și accesorii suplimentare precum carcasa, pentru 10 USD, adaptoare de alimentare USB-C de 27 W și răcire activă, suplimentar la prețuri diferite.

Alexandru Bratu

Pe 'net din 1997; online din 2001. Co-Fondator la proiectul PHP-Fusion Romania, utilizator linux din 2007, pe vremea aceea trebuia sa depanezi tu, nu gaseai tutoriale ca acum :) Mi-a prins bine acest lucru deoarece asa am invatat sa folosesc toate sistemele de operare si depanandu-le singur...

View all posts by Alexandru Bratu →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *