Atom Off - Pulsar On

Proiectul Atom a fost arhivat: Pulsar este viitorul

În urma anunțului de la jumătatea anului, depozitul Atom a fost arhivat la 15 decembrie, punând capăt unei ere pentru acest editor de text și de cod sursă utilizat pe scară largă.

Atom a fost arhivat

Atom este un editor de text și de cod sursă open source, gratuit, multi-platform, construit pe Electron, cu suport pentru splimente și Git Control încorporat, dezvoltat de GitHub. Datorită flexibilității și capacității sale de personalizare, Atom a fost alegerea populară pentru dezvoltatori în ultimii opt ani. Dar, din păcate, ciclul său de viață a ajuns la final.

Microsoft a achiziționat GitHub în iunie 2018. Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor inițiale că va continua dezvoltarea editorului Atom, Microsoft și-a schimbat cursul în urmă cu șase luni. La mijlocul acestui an, compania a anunțat că proiectul Atom va fi întrerupt la 15 decembrie 2022, în favoarea Visual Studio Code.

Ziua a venit și, din păcate, este deja un fapt. Atunci când navigați în depozitul Atom GitHub, veți primi mesajul: „Acest depozit a fost arhivat de către proprietar la 15 decembrie 2022. Acum este doar pentru citire.”.

Atom GitHub Repo

Aceasta înseamnă că utilizatorii proiectului nu pot modifica depozitul Git al proiectului. Altfel spus, dezvoltatorii nu pot face nici o modificare la baza de cod existentă. Cu alte cuvinte, proiectul este acum disponibil doar în scopuri istorice și ar putea fi clonat pentru a-l transforma într-un alt proiect.

Situația este aceeași și pentru site-ul principal al proiectului – atom.io. Atunci când încercați să îl deschideți, domeniul este redirecționat către blogul oficial GitHub, care vă informează despre încetarea existenței acestuia.

Atom Website

Pulsar este viitorul

Ce altceva putem spune decât că aceasta este o zi tristă pentru comunitatea Open Source? Cu toate acestea, așa cum se întâmplă aproape întotdeauna, sfârșitul unei epoci este de obicei urmat de începutul uneia noi. Iar un nou început vine sub forma stelei în ascensiune a înlocuitorului lui Atom, Pulsar.

Echipa din spatele Pulsar este o comunitate care a apărut în mod natural după anunțul de dispariție a Atom`s Sunset și a decis că trebui să facă ceva pentru a-și păstra în viață editorul preferat.

scrie pe site la Pulsar
Pulsar Text Editor

Pulsar este succesorul natural al lui Atom, încercând să umple golul lăsat de Atom și, în același timp, să îi extindă capacitățile. Este un proiect gratuit condus de comunitate, construit pe electron, care oferă caracteristicile oferite de Atom, cum ar fi un manager de pachete integrat, autocompletare inteligentă, navigator de sistem de fișiere, panouri multiple etc., și care se bazează pe acestea.

La fel ca Atom, Pulsar este o aplicație cross-platform pe care utilizatorii o pot instala pe Linux, Windows și macOS. În plus, utilizatorii de Linux pot descărca fișiere de instalare RPM și DEB și popularul format AppImage, independent de distribuții.

În cele din urmă, poriectul Pulsar se află încă în stadii incipiente, iar defectele aplicației ar putea să nu fi fost încă rezolvate. Pentru mai multe informații, puteți vizita depozitul GitHub al proiectului.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *