PikaOS

PikaOS este un Ubuntu construit pentru jucători

Un lucru este sigur în lumea Linux: sunt disponibile o infinitate de distribuții. Fiecare utilizator poate găsi o distribuție care să se potrivească gusturilor, convingerilor și înțelegerii sale, fie că este un începător complet sau un expert experimentat în Linux.

În fiecare an, apar altele noi. Unele rezistă testului timpului, în timp ce altele dispar după ce nu reușesc să atragă o masă minimă, dar obligatorie, de utilizatori și dezvoltatori care să le asigure existența.

Astăzi ne vom uitat la o nouă distribuție care își face loc în lumea Linux. Vă rugăm să faceți cunoștință cu PikaOS.

Ce este PikaOS?

PikaOS Desktop

PikaOS este o distribuție Linux bazată pe Ubuntu, orientată în primul rând către jucători. La momentul redactării acestui articol, versiunea de debut a sistemului de operare se bazează pe versiunea Ubuntu 22.10.

Cei care vor testa această distribuție vor face cel mai probabil o paralelă cu Nobara Linux și nu se vor înșela. Abordarea este similară, doar că, în loc să folosească Fedora ca bază, ca în cazul Nobara, dezvoltatorii de aici au ales Ubuntu.

Modulul de instalare PikaOS

Instalarea sistemului de operare este simplă și intuitivă, similară cu cea care sunteți obișnuit. În timpul testelor, PikaOS se instalează fără probleme.

PikaOS Installer

Vom adăuga doar că distribuția folosește în mod implicit sistemul de fișiere Btrfs, care oferă multe caracteristici despre care puteți citi mai multe aici.

Mediul de lucru

Una dintre caracteristicile cheie ale PikaOS este că oferă utilizatorilor Ubuntu ceva ce Ubuntu nu oferă: experiența GNOME vanilla. Și iată primul lucru care merită admirație: pe lângă mediul de lucru GNOME standard, puteți comuta rapid și ușor între șase vizualizări diferite cu ajutorul instrumentului „PikaOS GNOME Layouts”. În plus, aplicația vă permite să alegeți accentul de culoare dorit pentru mediul de lucru.

PikaOS GNOME Layouts

Layout-urile disponibile sunt: Traditional, Eleven, Pineapple, GNOME (default), GNOME 2 și Unity. Le puteți vedea pe fiecare dintre ele în galeria de mai jos.

Această varietate este obținută prin utilizarea extensiilor GNOME preinstalate, cum ar fi ArcMenu, Dash to Panel, Just Perfection, Ubuntu Dock și așa mai departe, care sunt activate și dezactivate automat pentru a obține vizualizaarea dorită.

Programe și instrumente

Din punct de vedere al programelor, PikaOS pune la dispoziția utilizatorilor un set impresionant de instrumente GUI care le permit să instaleze cu ușurință toate elementele necesare pentru experiențele lor multimedia și de jocuri. Dar, înainte de a ajunge acolo, să ne uităm sub capotă.

După cum am afirmat la început, PikaOS se adresează în primul rând jucătorilor, mai degrabă decât utilizatorilor de Ubuntu care caută o experiență GNOME vanilla. Ca urmare, dezvoltatorii au ales să nu folosească nucleul Ubuntu stoc, optând în schimb pentru nucleul XanMod.

Pentru cei care nu știu, nucleul XanMod implementează setări personalizate, patch-uri și caracteristici noi construite pentru a oferi o experiență de calculator receptivă și fluidă, în special pentru noul hardware. Ca urmare, este foarte popular în rândul pasionaților de jocuri pe Linux, streaming, producții live și latență ultra-redusă.

Și am ajuns la partea care ne-a lăsat perplecși, și anume includerea managerului de pachete APX, care ne este cunoscut de la Vanilla OS. Pe scurt, este un înveliș pentru gestionarea pachetelor tipice APT, DNF și AUR.

Știați că PikaOS poate rula sub capotă containerele Podman cu Arch Linux, Fedora și alte distribuții, permițându-vă să folosiți instrumentul APX pentru a instala un program specific distribuției, apoi să îl exportați înapoi în sistemul de operare gazdă și să îl folosiți ca o aplicație locală? Sunt destul de sigur că nu. Și știți de ce: nici un jucător nu are nevoie de ele.

Pentru că aici vorbim în întregime despre o distribuție centrată pe jucători și, da, capacitățile de containerizare oferă posibilități suplimentare, dar nu își au locul în acest caz. În loc să contribuie la ușurința de utilizare, ele nu fac decât să adauge o complexitate inutilă cu funcționalități de care nimeni nu are nevoie.

Să ne uităm acum la instrumentele utilizatorului, unde aplicația Welcome strălucește prin funcțiile pe care le oferă. Face o impresie bună pentru că, deși se adresează jucătorilor, PikaOS nu vine umflat de aplicații preinstalate precum Steam, Lutris și așa mai departe, ci acestea sunt la o distanță de un clic pentru a fi instalate.

PikaOS Welcome App

De asemenea, imediat după instalare, puteți finaliza primele câteva activități, cum ar fi aplicarea actualizărilor și instalarea drivere-lor și a codec-urilor multimedia, pentru a aduce sistemul la o stare optimă.

PikaOS Welcome App 2

În plus, PikaOS include mai multe aplicații utile de administrare GUI, cum ar fi GDebi, Driver Manager, Firmware Manager, Synaptic Package Manager și altele. Distribuția vine, de asemenea, cu navigatorul Firefox, VLC și mpv, clientul de e-mail Geary, clientul de torrente Transmission etc.

Vom încheia prezentarea generală a caracteristicilor prin a spune că PikaOS vine cu suport Flatpak gata de utilizare, cu eliminarea formatului Snap, care nu este prea bine primit în rândul comunității Linux.

Final

Așadar, dacă sunteți un jucător sau un pasionat de distribuții, vă recomand să încercați PikaOS. O merită. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul proiectului, depozitul GitHub și depozitul Launchpad.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns