openSUSE Slowroll alternativă la Tumbleweed

Proiectul openSUSE trece prin schimbări care, cel puțiin pentru noi, indică o multitudine de direcții viitoare pentru baza de cod.

De fapt, mai multe proiecte openSUSE au fost actualizate pe măsură ce producătorul distribuției GNU/Linux și comunitatea de utilizatori și colaboratori își dau seama încotro s-ar putea îndrepta într-un viitor mai orientat spre containere.

Una dintre aceste evoluții este noua distribuție open source Slowroll. La fel ca și openSUSE Tumbleweed, Slowroll este o distribuție cu lansare continuă, deși cu un ciclu de lansare mult mai lent, care este menit să o facă mai atractivă pentru utilizatorii care folosesc în prezent Leap – distribuția cu lansare stabilă a openSUSE.

Slowroll este o distribuție experiemntală, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu fie folosită. Un lucru pe care cu siguranță nu îl va face este să înlocuiască openSUSE Tumbleweed.

Acesta este încă în dezvoltare activă și va continua să fie; într-adevăr, cele mai recente noutăți pentru Tumbleweed includ schimbări semnificative, în special suportul pentru systemd-boot.

Pentru mai multă transparență, deși systemd-boot face parte acum din proiectul systemd, nu face parte direct din sistemul de init systemd ca atare.

Înainte de a fi asimilat și redenumit, a fost un proiect independent numit gummiboot. Este o alternativă la bootloaderul GRUB și păstrează nucleul distribuției și initrd (inițial RAMdisk) direct în interiorul partiției de sistem EFI, mai degrabă decât în sistemul de fișiere rădăcină, ca de obicei.

De asemenea, echipa openSUSE tocmai a anunțat versiunea beta 5.5 a Leap Micro, iar atunci când aceasta va fi lansată, Leap Micro 5.3 va ajunge la finalul ciclului de viață.

Aceasta este varianta cu ciclu de lansare stabilă a openSUSE MicroOS, care, ca și Tumbleweed, are un model de lansare continuă.

MicroOS este, indirect, ceea ce a dus la apariția Slowroll. În urma achiziționării companiei Rancher de către SUSE în 2020 – aceasta a devenit interesată de ideea unei distribuții imuabile care să ruleze sarcini de lucru bazate pe containere.

Aceasta este tehnologia care stă la baza distribuției ALP, încă prototip al SUSE, viitorul sistem de operare pentru companii.

ALP este destinat să înlocuiască tradiționalul SUSE Linux Enterprise (SLE) și, ca atare, ar putea înlocui openSUSE Leapt. Leap este construit pornind de la aceeași bază de cod ca și SLE. Asta înseamnă că, dacă SUSE înlocuiește SLE, nu ar mai exista o bază de date din care să facă Leap.

Tumbleweed este mult mai fiabil decât alte distribuții GNU/Linux cu lansări continue; pe măsură ce pachetele intră în baza de cod Factory, acesstea sunt supuse unor teste automate prin intermediul instrumentului openQA al SUSE.

Tumbleweed este o distribuție stabilă și a avut doar câteva probleme cu Btrfs. Singura problemă este că volumul mare de pachete actualizate înseamnă că sistemul de lucru necesită actualizări foarte frecvente; dacă săriți peste actualizări timp de o lună sau două – înseamnă actualizări masive de mai mulți gigabiți, care sunt dificile și pot strica anumite lucruri.

Astfel, ceea ce Richard Brown de la SUSE a descris ca fiind:

Slowroll” – un derivat al Tumbleweed, construit automat pe cât posibil, folosind automatizarea și metrica pentru a copia pachetele din Tumbleweed numai după anumite condiții (vârsta maximă, X săptămâni fără modificări etc.). Practic, o încercare de a oferi ceva mai puțin înfricoșător decât Tumbleweed la viteză maximă.

Pentru o examinare detaliată, LWN are o discuție aprofundată, dar rezumatul este că pachetele vor ajunge automat din Tumbleweed în Slowroll numai după ce se dovedesc a fi stabile – ceea ce înseamnă că nu există modificări de cod pentru un interval de timp și că nimeni nu a deschis nicio problemă sau defecte de la ultima modificare. Excepție ar fi corecțiile critice pentru CVE-uri sau alte exploatări cunoscute.

Zona de probleme reprezentată de distribuțiile de tip enterprise cu evoluție foarte lentă, sistemele de fișiere imuabile și gestionare automată a pachetelor, care se află la o extremă, și distribuțiile definite programatic, cum ar fi NixOS și Guix, care se află la cealaltă extremă, tinde să sugereze că trebuie să existe alte soluții care așteaptă să fie descoperite sau inventate.

Aceasta ar putea fi unul dintre ele. Este o idee interesantă. Dacă vă atrage, Slowroll este deja disponibil pentru descărcare.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *