Fedora U-Bot

O idee pentru utilizarea U-Boot pe sistemele cu BIOS x86

Anul trecut, dezvoltatorii Fedora și Red Hat au început să discute despre ideea de a renunța la suportul pentru BIOS-urile vechi și de a se concentra doar pe platformele UEFI.

A existat un plan de a renunța la suportul BIOS în Fedora 37, dar în cele din urmă nu a fost pus în aplicare din cauza faptului că unii furnizori de cloud încă mai porneau mașinile virtuale în modul BIOS și că unele sisteme aveau implmentări UEFI defecte.

Acum a fost propusă o idee cu privire la posibilitatea de a utiliza U-Boot pe sistemele BIOS x86 pentru a oferi o experiență asemănătoare cu UEFI din perspectiva Fedora.

Similar modului în care U-Boot este utilizat în Fedora pentru ARM pentru a oferi un mediu de tip UEFI pe diferite obiective, dezvoltatorul Fedora, Neal Gompa a propus ideea de autiliza U-Boot pe sistemele BIOS x86 pentru a umple golul în care UEFI nu poate fi utilizat direct.

În cazul sistemelor x86 fără suport UEFI adecvat, în schimb, U-Boot ar porni pentru a oferi un mediu de tip UEFI pentru a porni la rândul său Fedora.

Deocamdată, aceasta este doar o idee discutată pe lista de discuții a dezvoltatorilor, dar ar putea fi o soluție inedită pentru a ajuta la umplerea golului pentru cei care încă rulează Fedora pe sistemele BIOS x86.

Pentru mai multe detalii se poate vedea discuția de pe lista dezvoltatorilor Fedora.

Va fi interesant de văzut dacă acest lucru se va materializa într-o probă de concept și, în cele din urmă, într-o propunere de modificare pentru o viitoare versiune Fedora.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *