Ubuntu & Nvidia

Nvidia Enterprise Ready Driver activează acum un driver deschis pentru GPU

Pachetul de drivere Nvidia Unified device Architecture (UDA) de la Ubuntu, destinat accelerării calculului pe GPU, a activat suportul pentru drivere-le Nvidia Open GPU Kernel în pachetele sale încă de la sfârșitul anului trecut.

Acum, odată cu noul pachet Nvidia Enterprise Ready Driver (ERD) Ubuntu, care a ajuns la utilizatorii Ubuntu LTS, se oferă suport și pentru opțiunea de drivere deschise pentru GPU de la Nvidia.

A nu se confunda cu pachetul de drivere Noveau, acest efort de împachetare pentru Ubuntu are ca scop susținerea modulelor de drivere open source, oficiale, de tip out-of-tree, ale Nvidia.

Inițial, pachetele Ubuntu care ofereau suport pentru driver-ul proprietare foloseau doar opțiune de driver deschis pentru pachetele lor „UDA”, odată cu noile pachete de driver „ERD” Nvidia 535 disponibile, acestea activează și suportul pentru dirver-ul deschis pentru GPU.

Inginerii Canonical au lucarat la seria de drivere Nvidia 535 ERD pentru utilizatorii Ubuntu 20.04, 22.04 și 23.04 care, pe lângă trecerea la această ultimă serie de versiuni, permite și modulul „-open”.

Pe Ubuntu Discourse se găsește o confirmare suplimentară a concentrării pe modulul deschis al nucleului GPU cu aceste noi pachete de drivere Ubuntu 535-series.

Atunci când Nvidia a anunțat inițial codul deschis al driver-ului GPU în luna mai a anului trecut, acesta a fost inițial axat pe utilizarea în companii/centre de date și experimental pentru GeForce RTX 20 și pentru hardware-ul de consum mai nou.

Driver-ul cu sursă închisă rămâne implicit pentru plăcile de consum, dar în modificările de driver din ultimul an a continuat să îmbunătățească codul driver-ului deschis și s-a apropiat de driverul proprietar în toată gama de hardware.

Nu există încă nimic nou în ceea ce privește perspectivele de a obține acest driver de GPU deschis de la Nvidia în nucleul Linux din cauza unei serii de probleme.

Dar Red Hat și alții au lucrat la adaptarea driver-ului Noveau cel puțin pentru a sprijini utilizarea procesorului GPU System Processor (GSP) cu RTX 20 și mai nou, pentru a rezolva problemele vechi de gestionarea a energiei/re-clocking.

Acest suport pentru Noveau GSP într-un viitor nucleu va fi o veste bună pentru lumea drivere-lor Nvidia complet open source, împreună cu îmbunătățirile în curs ale nucleului pentru a oferi suport mai bun driver-ului NVK Vulkan și alte îmbunătățiri.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *