Ubuntu New Installer

Noul modul de instalare al Ubuntu este destul de bun

Ubuntu lucrează la noul sistem de instalare a sistemului de operare de câțiva ani, iar acum se pare că viitoarea versiune Ubuntu 23.04 „Lunnar Lobster” îl va livra în sfârșit în mod implicit.

Cele mai recente ediții zilnice ale Ubuntu 23.04 folosesc în mod implicit programul de instalare refăcut și se așteaptă ca acesta să alimenteze experiența de instalare implicită a Ubuntu 23.04 beta în martie.

Chestia este că, în ciuda faptului că programul de instalare este construit folosind un set de instrumente complet diferit (Flutter) și folosește acum eforturile Ubuntu Subiquity și Curtin, acesta nu arată atât de diferit de cel existent.

Noul program de instalare a fost disponibil pentru a fi testat în versiunile anterioare de Ubuntu folosind un ISO special „canary” și este, de asemenea, disponibil ca o aplicație Snap pe care o puteți rula pe o versiune de Ubuntu instalată (nu recomand acest lucru).

Acum, front-end-ul bazat pe Flutter s-a filtrat în compilările zilnice oficiale – așa că haideți să punem mâna pe el pentru a vedea cum se comportă.

Noul instalator Ubuntu în acțiune

Selectarea unei limbi este primul pas în noul program de instalare.

Ubuntu New Installer Page 1

După care, vi se prezintă opțiunea de a încerca Ubuntu sau de a instala distribuția. Există o mică legătură către notele de lansare în partea din stânga jos a dispozitivului.

Ubuntu New Installer Page 2

În continuare vi se cere să configurați aspectul tastaturii, exact același aspect și aranjament al acestei pagini ca și în programul de instalare Ubiquity.

Ubuntu New Installer Page 3

Următoarea pagină vă permite să vă conectați la o rețea fără fir (dacă este disponibilă), să utilizați o conexiune prin cablu sau să evitați conectarea la internet (rețineți însă că selectarea acestei opțiuni poate afecta alegerile oferite pe pagina următoare).

Ubuntu New Installer Page 4

Toate aceleași opțiuni prezente în programul de instalare Ubiquity sunt prezente pe pagina următoare, inclusiv opțiunea de instalare „Minimal installation”, introdusă în 2018.

Ubuntu New Installer Page 5

Următoarele două pagini se referă la tipul de instalație și la locația acesteia. „Erase disk and install Ubuntu” este alegerea implicită preselectată. „Advanced Features” deschide un mod (nu este ilustrat) cu opțiuni de utilizare a LVM și de criptare.

Ubuntu New Installer Page 6a

La fel ca în programul de instalare existent, selectarea „Something else” deschide un editor de partiții. De aici puteți gestiona, partiționa, redimensiona și reformata discurile accesibile, precum și de a specifica punctele de montare.

Ubuntu New Installer Page 6b

După ce ați terminat, veți vedea un rezumat al modificărilor propuse și un buton pentru a continua.

Ubuntu New Installer Page 7

Opțiunile de aici încolo se referă la configurarea sistemului care este pregătit pentru instalarea în fundal. Există ecranul super familiar de selectare a fusului orar.

Ubuntu New Installer Page 8

Urmate de exact aceleași câmpuri de configurare a utilizatorului pentru numele de utilizator, parola root și așa mai departe.

Ubuntu New Installer Page 9

Apoi, o pagină nouă. Care vă permite să selectați între un aspect deschis sau închis, ceea ce puteți face după instalare prin intermediul panoului de setări.

Cred că acest pas ar fi mai bine integrat în aplicația Ubuntu Setup care rulează după o instalare nouă.

Ubuntu New Installer Page 10

Apoi… restul constă în vizionarea unui slideshow cu caracteristici ale versiunii de Ubuntu.

Ubuntu New Installer Page 11

După aceea, vise cere să reporniți calculatorul și asta este tot.

Concluzie

Aceasta este noul modul de instalare Flutter de la Ubuntu pe scurt. Nu există schimbări majore de designe sau opțiuni noi de prezentat în programul de instalare existent.

Designul și fluxul de la Ubiquity s-au bazat pe o mulțime de teste efectuate de utilizatori. Ubuntu are unul dintre cele mai ușoare și directe module de instalare de pe piață.

Este ceva ce ați schimba sau ați dori să adăugați la programul de instalare Ubuntu (în afară de a aduce înapoi o opțiune de instalare ZFS)? Lăsați un comentariu mai jos!

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *