Inginerii Red Hat lucrează de mai bine de un an la o nouă interfață de utilizator bazată pe web pentru modulul de instalare a Fedora, care a ajuns la o formă bună, deși nu este încă la egalitate de caracteristici cu programul Anaconda.
Martin Kolman a prezendat la FOSDEM noua interfață a modulului de instalare a Fedora, pentru a oferi o perspectivă asupra motivelor pentru care au făcut-o bazată pe web și a ceea ce mai rămâne de făcut.
În ceea ce privește decizia de a opta pentru o intefață web, aceasta a fost atribuită reducerii dependenței de serverul X.Org, îndepărtării de „tehnologia învechită” precum GTK3, accesul la distanță ineficient și nesigur cu VNC și „tendința clară” ca instrumentele de gestionare a sistemului să fie bazate pe web, în jurul proiectul Cockpit.
Fiind bazat pe web, este „mai ușor să se obțină coerență”, se pot utiliza instrumente și biblioteci moderne și utilizate pe scară largă și se poate oferi un access la distanță mai sigur și mai eficient.

Începând cu Fedora 37 a existat o imagine ISO neoficială care include această interfață web. Cei interesați o pot găsi aici.
Pentru afișarea interfeței web la nivel local, aceștia au ales între GTK3 WebKit și Firefox.
GTK3 WebKit este mai mic și utilizează mai puțină memorie RAM, dar are performanțe mai slabe și nu beneficiază de accelerare.
Firefox este mai mare și cu o utilizare mai multă a memoriei RAM, dar cu performanțe uniforme.
Cei care lucrează la programul de instalare au lucrat, de asemenea, la securitatea conexiunii la distanță, la opțiuni mai avansate de configurare a spațiului de stocare și la implementarea altor funcționalități în interfața web care nu sunt conectate în prezent.

Vom vedea dacă până la Fedora 39, noua interfață este pregătită să preia controlul sau dacă va mai dura până când vom vedea toate caracteristicile conectate în noua interfață pentru a atinge paritatea cu Anaconda.
Cei care doresc să afle mai multe despre efortul Fedora Web UI Installer pot vedea prezentarea lui Kolman mai jos, împreună cu prezentarea.