NormCap

NormCap: Instrument de capturare a textului

NormCap este un instrument gratuit și open source de capturare a textelor de pe ecrane. În loc să facă o captură a unui ecran, această aplicație captează textul afișat pe ecran folosind OCR.

Utilizați această funcție pentru a extrage text din capturi de ecran sau imagini și pentru a copia text care nu poate fi selectat de oriunde de pe ecran, de pe un site care nu permite selectarea textului sau din interfața de utilizare a unei aplicații etc.

NormCap acceptă numeroase limbi, funcționează offline și este capabil cu mai multe monitoare. Doar limba engleză este instalată în mod implcit și atunci când doriți să utilizați o nouă limbă, va trebui să o descărcați din setările aplicației.

De asemenea, este important de menționat că, pe Linux, NormCap are suport atât pentru X11, cât și pentru Wayland.

Sub capotă, NormCap folosește motorul Tesseract OCR care este open source, iar NormCap 0.4 având nevoie de versiunea Tesseract 5.x.

Atunci când rulați NormCap, aplicația pornește direct în modul de selecție, permițându-vă să selectați o parte sau tot ecranul.

Veți observa o pictogramă cu un angrenaj în colțul din dreapta sus al ecranului – de acolo puteți modifica setările aplicației, cum ar fi afișarea de notificări atunci când un anumit text este recunoscut și copiat în clipboard, modul de captură și limba de utilizat pentru recunoașterea textului.

După selectarea unei regiuni de pe ecran, NormCap va afișa o notificare atunci când textul a fost copiat în clipboard, permițându-vă să îl lipiți oriunde aveți nevoie.

De asemenea, pictograma NormCap din bara de activități (dacă este activată) își schimbă culoarea atunci când copiază cu succes ceva în clipboard.

Merită menționat faptul că setarea limbii corecte în setări îmbunătățește considerabil acuratețea recunoașterii textului.

Pentru capturarea textului, NormCap poate folosi două metode:

  • Parse: Acestă metodă formatează textul pe baza unor reguli încorporate. De exemplu, separarea unui paragraf format din mai multe rânduri cu ajutorul unor pauze de linie și tăierea spațiilor albe inutile din fiecare rând.
  • Raw: Acestă metodă scoate textul identificat exact așa cum a fost detectat de programul OCR.

Descărcare NormCap

NormCap este disponibil în formatul AppImage și Flatpak – aceste format ar trebui să funcționeze pe majoritatea distribuțiilor Linux, dar veți găsi și alte pachete:

  • pachet pentru Arch în AUR
  • pachet PyPI.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *