Servo

Motorul Servo abandonat de Mozilla readus la viață în 2023

Servo este un motor de navigator experimental bazat pe Rust, dezvoltat inițial de către aripa de cercetare a Mozilla, dar care a fost ulterior delegat Fundației Linux ca proiect menținut de comunitate.

De atunci, nu a avut loc nici o evoluție semnificativă, chiar dacă membrii implicați au încercat să facă tot ce au putut.

Lucrurile arată bine pentru Servo în 2023, deoarece echipa din spatele său a împărtășit o foaie de parcurs promițătoare.

Foaia de parcurs pentru 2023: Prezentare generală

Servo 2023 Roadmap

Proiectul Servo a revenit din adormire datorită noii finanțări primite în luna ianuarie.

Pentru a-și consolida și mai mult intenția, echipa de dezvoltare a împărtășit o foaie de parcurs pentru acest an care arată o perspectivă bună asupra lucrurilor pe care le au în plan.

Reîncepem toate activitățile obișnuite, inclusiv triajul și revizuirea PR, comunicările publice despre proiect și organizarea reuniunilor TSC.

De asemenea, vom face unele eforturi de informare pentru a atrage mai mulți colaboratori, parteneri și potențiali sponsori interesați să lucreze, să participe și să finanțeze proiectul

a declarat echipa Servo

Echipa a împărtășit, de asemenea, 7 obiective pe care doresc să le atingă în 2023.

  • Reactivarea proiectului: Aceasta este prima etapă care va continua până la sfârșitul anului 2023 și va implica reactivarea proiectului Servo în ansamblul său.
  • Proiect de informare: Alimentați de activitatea reînoită pe pagina GitHub a proiectului, aceștia intenționează să facă unele eforturi de informare prin răspândirea proiectului.

Acest lucru va fi făcut pentru a atrage mai mulți colaboratori, companii și parteneri care ar putea fi interesați să contribuie sau să finanțeze proiectul.

  • Actualizarea dependințelor principale: Se va lucra la mai multe dependențe ale Servo, deoarece acestea au fost într-o stare de degradare și necesită actualizare, cum ar fi WebRender și Stylo.
  • Selecția motorului: Servo are în prezent două motoare, 2013 (cel original) și 2020 (cel nou).

Aceștia vor decide, împreună cu contribuitorii și cu comunitatea, ce opțiune să aleagă pe termen lung.

  • Progrese în direcția suportului CSS2: După ce cele două lucruri de mai sus vor fi realizate, intenționează să lucreze pentru a obține conformitatea CSS2 ca bază.
  • Explorarea suportului pentru Android: Aceștia doresc să exploreze posibilitatea de a oferi suport pentru Android, deoarece au făcut teste în trecut pe această platformă.
  • Experimente cu motoare web încorporabile: Pentru etapa finală ei urmăresc să transforme Servo într-un „motor de redare web încorporabil”.

Echipa explorează, de asemenea, posibilități în acest sens, având un fel de Servo demo care să ruleze pe dispozitive încorporate sau analizând proiecte existente, cum ar fi Tauri.

Puteți citi anunțul oficial pentru a afla mai multe despre parcursul acestui proiect.

De final

Un motor web bazat pe Rust ar putea face minuni și ar fi superior alternativelor bazate pe Blink sau Gecko.

În plus, o alternativă open source la ceva ce folosim aproape zilnic nu ar trebui să fie un lucru rău și ne va permite să avem mai multe opțiuni.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *