Modul în care software-ul open source modelează politica AI

Software-ul cu sursă deschisă (OSS) alimentează cele mai utilizate instrumente în învățarea automată. Statutul lor de instrumente gratuite pe care oricine le poate folosi înseamnă că pot – și ar trebui – să joace un rol mai important în conversațiile de politică despre AI. Acum, un nou raport de la Brookings Institution susține că, dacă SUA dorește să joace un rol principal în dezvoltarea globală a AI, sursa deschisă trebuie să fie mai mult decât o notă de subsol a politicii.

Într-o nouă analiză, colegiul Brookings Alex Engler menționează câteva beneficii pe care OSS le aduce dezvoltării AI. În special, oferă oamenilor de știință de date cu mai puțină experiență în implementarea algoritmilor șansa de a lucra mai rapid, făcând probleme complexe de matematică mai ușor de utilizat.

Acesta nu este un simplu caz de mai multă reglementare: Engler susține că factorii de decizie ar trebui să folosească OSS în beneficiul lor și să ofere finanțare în acest proces. Majoritatea finanțării AI provin de la corporații, ceea ce poate crea conflicte de interese și percepții de părtinire. Folosind și investind în instrumente conduse de comunitate, factorii de decizie politică pot extinde acoperirea software-ului open source și îl pot folosi pentru a ajuta la elaborarea unor politici mai bine gândite.

Mișcarea open source vine cu seturile de date medicale

Dintre toate industriile pe care AI le-ar putea transforma, are cel mai semnificativ potențial de a îmbunătăți furnizarea de asistență medicală. Acest potențial rămâne neexploatat din cauza costului de instruire și achiziție de seturi de date, dintre care multe rămân finanțate și secrete de marile corporații.Atunci rămâi la RPI

Pentru a democratiza cercetarea AI în medicină, Centrul de Inteligență Artificială în Medicină și Imagistica din Stanford (AIMI) a anunțat planuri de a crește și mai mult cel mai mare set de date de imagistică medicală din lume. AIMI a colaborat cu programul Microsoft AI for Health pentru a lansa un ecosistem dincolo de partajarea imaginilor.

Această platformă oferă putere de calcul bazată pe cloud, un loc pentru rafinarea modelelor și utilizează până la nouă seturi de date care conțin mai mult de un milion de imagini. Acesta își propune să ofere instrumente standardizate de învățare automată și modele pre-instruite care utilizează date și arhitectură open source pe termen lung.

eBPF (extended Berkeley Packet Filter) face kernel-ul Linux programabil: rulează programe sandbox în nucleu fără a forța utilizatorii să schimbe codul sursă sau să încarce module de kernel. Acum, o echipă de giganți corporativi — Facebook, Google, Microsoft și Netflix — plănuiește să înceapă o organizație nonprofit care vizează creșterea eBPF-urilor. Această nouă organizație nonprofit va trăi sub umbrela Fundației Linux.

Thomas Graf, co-fondator și CTO al Isovalent, a declarat pentru VentureBeat că Fundația va servi ca un organism centralizat pentru a gestiona implementarea eBPF pe Linux, Windows și alte extinderi viitoare. Poate cel mai important, este o dovadă suplimentară că colaborarea între companii va continua să aibă loc prin sursă deschisă.

Alexandru Bratu

Pe 'net din 1997; online din 2001. Co-Fondator la proiectul PHP-Fusion Romania, utilizator linux din 2007, pe vremea aceea trebuia sa depanezi tu, nu gaseai tutoriale ca acum :) Mi-a prins bine acest lucru deoarece asa am invatat sa folosesc toate sistemele de operare si depanandu-le singur...

View all posts by Alexandru Bratu →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *