Matter on Ubuntu

Matter pe un Raspberry Pi care rulează Ubuntu

Nathan Hart de la Canonical a publicat un ghid pentru începerea utilizării noului standard, Matter, pentru case inteligente cu un Raspberry Pi și Ubuntu – ca urmare a intrării companiei în Connectivity Standards Alliance anul trecut.

Respectarea standartului Matter este un obiectiv special pentru noi. Designul său securizat și ecosistemul deschis se aliniază bine cu popriile valori de scuritate și deschidere ale Ubuntu.

Ubuntu Core și Matter formează o pereche puternică. Utilizarea containerelor de către Ubuntu Core face din aceasta un sistem de operare extrem de sigur, care se potrivește bine cu protocolul extrem de sigur. Capacitățile sale de actualizare și de gestionare a dispozitivelor oferă piesele lipsă pe care standardul Matter le lasă la latitudinea producătorilor de dispozitive să le implementeze.

susține Nathan Hart

Cunoscut anterior sub numele de Project Connected Home over IP, Matter este conceput pentru a permite compatibilitatea între furnizori în domeniul locuințelor inteligente, ceea ce înseamnă că, indiferent cine l-a creat, ar trebui să puteți controla totul, de la termostate inteligente la mașini de spălat vase conectate la internet, dintr-o singură aplicație.

Membrii fondatori ai Connectivity Standards Alliance – Amazon, Apple, Google, Samsung și ceea ce la vremea respectivă era cunoscut sub numele de ZigBee Alliance – și-au lansat propriul suport pentru Matter, iar Canonical speră să poziționeze Ubuntu ca o parte centrală a participării la această distracției.

În acest scop, Nathan Hart a scris un ghid de creare a unei rețele Matter cu un server central și un nod bazat pe Raspberry Pi – ambele rulând pe Ubuntu 22.04.

Conceput ca o introducere la modul în care funcționează Matter sub Ubuntu, proiectul este cât se poate de simplu – oferind control bazat pe Matter pentru un LED, conectat oarecum neavizat la header-ul de input/output cu scop general (GPIO) al Raspberry Pi fără o rezistență de protecție pentru limitarea curentului.

Cheia promisiunii companiei de a oferi bază sigură pe care să se construiască proiecte IoT (Internet of Things) bazat pe Matter este utilizarea pachetelor Snaps – pachete care sunt izolate de sistemul de operare de bază, care pot fi făcute imuabil pentru a preveni ca modificările efectuate de utilizatorii finali să strice ceva și care pot fi actualizate cu ușurință fără a atinge sistemul de operare gazdă.

Acest lucru, promite Canonical, înseamnă o infrastructură mai sigură și mai ușor de întreținut – deși analiști critică cerințele mai mari de memorie și timpii de pornire lenți ai pachetelor Snap ca fiind un dezavantaj foarte real.

Ghidul complet al lui Nathan Hart este acum disponibil pe blogul Ubuntu, iar codul sursă este disponibil pe GitHub sub licența permisivă Apache 2.0.

ThinkRoot99

Numele meu este Cristian Moldovan și sunt utilizator de Linux de peste 10 ani.Am făcut parte din mai multe echipe open source din România: Fundația Ceata, Linux Mint România, Rogentos Linux Group. Între 2014 și 2018 am fost propietarul și editorul site-ului de știri despre linux, gnulinux.ro și actual proprietar al rootlinux.ro

View all posts by ThinkRoot99 →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *